Την Παρασκευή 19 Μαρτίου κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα Disney+ το 1ο επεισόδιο της νέας σειράς της Marvel, μόλις δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο του WandaVision, το οποίο δικαίως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τολμηρό πείραμα, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η στιγμή για μια σειρά πολύ πιο ξεκάθαρη, που ανήκει αμιγώς στο superhero genre, και με πρωταγωνιστές δύο από τους πιο “ανθρώπινους” χαρακτήρες που έχει να επιδείξει το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Οπότε το φυσικό θα ήταν να είχαμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρόκειται να δούμε, κι όμως δεν έχουμε ούτε στο ελάχιστο.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του επεισοδίου ο Sam (Anthony Mackie) εγκαταλείπει την ασπίδα που του είχε εμπιστευτεί ο Captain America στο τέλος του Avenger: Endgame, ανατρέποντας έτσι την πορεία, που φαινόταν πως θα ακολουθήσει ως ο νέος Captain America. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να πούμε πως μας εξέπληξε καθώς και στα trailers δεν φαινόταν να φέρει την ασπίδα, όμως η συνέχεια του επεισοδίου ήταν αρκετά απροσδόκητη (χωρίς αυτό να έχει απαραίτητα θετική χροιά). Ξεκινάμε, λοιπόν, με μια σκηνή δράσης, που όμοιά της πολύ λίγες έχουμε δει στη μικρή οθόνη, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια σειρά εξαιρετικά υψηλού budget. Στην πρώτη αυτή σκηνή, ο Falcon έρχεται αντιμέτωπος με τον Γάλλο εγκληματία Batroc (Georges St-Pierre), ο οποίος ξεφεύγει αφήνοντας την υπόνοια πως ίσως τον ξαναδούμε στη συνέχεια. Στην επόμενη σκηνή έχουμε την πρώτη αναφορά σε έναν άλλον επίδοξο villain, τον Flag-Smasher, ο οποίος μέχρι το τέλος του επεισοδίου αποδεικνύεται πως είναι μια απτή απειλή και θα μας απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό στη συνέχεια. Αλλά η διεύρυνση του plot δεν σταματάει εκεί, καθώς το επεισόδιο κλείνει με την ανακοίνωση πως υπάρχει ένας νέος Captain America (Wyatt Russell), επιφορτισμένος με την υπεράσπιση του αμερικάνικου ιδεώδους και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει διαβάσει τα κόμικς και να έχει γνώση για την πορεία του US Agent, όπως αποκαλείται, για να φανταστεί πως οι σχέσεις του με τους πρωταγωνιστές δεν θα είναι οι καλύτερες. Και σαν να μην ήταν αυτοί οι τρεις villains ικανοποιητική απειλή αναμένουμε ακόμα την επίστρόφή του εξαιρετικά ταλαντούχου Daniel Brühl (Rush, The Alienist) στον ρόλο του Baron Zemo, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει τον βασικότερο ανταγωνιστή, χωρίς, όμως, να του έχει γίνει ακόμα κάποια αναφορά.

Παρ’ όλα αυτά, η παράθεση των subplots συνεχίζεται με το Falcon, από την μία, να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και να αγώνιζεται να σώσει το οικογενειακό του σκάφος από το ξεπούλημα και τον Winter Soldier (Sebastian Stan), από την άλλη, να προσπαθεί (με την βοήθεια ψυχανάλυσης) να επανορθώσει για όσα έκανε όσο ήταν υπό τον έλεγχο της Hydra. Το θέμα είναι πως στο πρώτο αυτό επεισόδιο οι πρωταγωνιστές αντιμετώπιζαν τα προβλήματα αυτά χωρίς κανένα interaction μεταξύ τους, καθώς, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η συνεργασία τους, αλλά δεν μοιράζονται ούτε μία σκηνή.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια βαριά ανυσηχία για την συνέχεια της σειράς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως θα αποτελείται από μόλις 6 επεισόδια, οπότε καλείται μέσα στα επομένα 5 επεισόδια να ασχοληθεί με 4 villains, να φέρει κοντά τους 2 χαρακτήρες (οι οποίοι δεν προβλέπεται πως θα έχουν μια ομαλή συνεργασία, ειδικά στην αρχή) και να ολοκληρώσει και τα προσωπικά τους arcs, χωρίς τίποτα από όλα αυτά να μοιάζει βεβιασμένο ή απρόσεκτα εκτελεσμένο. Αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο έργο, όμως, η Marvel σπάνια μας απογοητεύει και δεν είναι καθόλου απίθανο να κατορθώσει αυτό το κάπως χαοτικό και αδύναμο ξεκίνημα να καταλήξει σε μία πολύ όμορφη και διασκεδαστική σεζόν. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρει!

Απάντηση