Ανάμεσα σε όλα τα βιβλία του George RR Martin που το ΗΒΟ έχει ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει σε σειρά και ανάμεσα σε αυτά που φημολογείται ότι πρόκειται να μεταφέρει στη μικρή οθόνη, σκάει ξαφνικά το Netflix με την μεταφορά σε ταινία ενός αρκετά παλιού έργου του Martin. Το ΗΒΟ έχει κατά αποκλειστικότητα “άδεια χρήσης” για τα έργα του Martin που ανήκουν στο κόσμο του “A Song of Ice and Fire“, ενώ, όλα τα υπόλοιπα έργα του, που είναι κυρίως επιστημονικής και όχι επικής φαντασίας, από ο, τι φαίνεται μπορούν να μεταφερθούν σε σειρές και ταινίες από διαφορετικά στούντιο. Έτσι, πριν μερικά χρόνια είδαμε την νουβέλα-διήγημα- “Nightflyers” να μεταφέρεται σε σειρά, η οποία, δυστυχώς, χαρακτηρίστηκε ως αποτυχημένη σε πολλά επίπεδα. Η νουβέλα αυτή θεωρητικά άνηκε στο ίδιο σύμπαν, “Thousand Worlds“, του Μάρτιν με το έργο που επίκειται να μεταφερθεί. Σειρά έχει τώρα, σύμφωνα με το Collider, η μικρή νουβέλα, 23 σε μερικές εκδόσεις 30 σε άλλες σελίδων, επιστημονικής φαντασίας με τίτλο “Sandkings εκδοθείσα το 1979 .

Εικόνα

Στους συντελεστές αυτού του πρότζεκτ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα συγκαταλέγονται ο σκηνοθέτης Gore Verbinski (The Ring, Pirates of the Caribbean, RangoThe Lone Ranger) και ο συγγραφέας-σεναριογράφος Dennis Kelly

SANDKINGS: Martin, George R. R.: 9780671655549: Amazon.com: Books

Συγκεκριμένα, ο Verbinski δήλωσε στο Collider: “ένα από τα screenplays βασίζεται σε ένα διήγημα του George R.R. Martin που ονομάζεται Sandkings, το οποίο είναι αυτό το λαμπρό μικρό μπλεγμένο διήγημα που μου αρέσει. Και δουλεύω μαζί με έναν εξαιρετικό σεναριογράφο, τον Dennis Kelly, ο οποίος έγραψε το πρωτότυπο [Utopia]… Η Βρετανική πρωτότυπη σειρά είναι εξαιρετική. Κι ο Dennis επιμελείται της μεταφοράς, οπότε είμαι αρκετά ενθουσιασμένος γι’ αυτό.

Πηγή: Exclusive: Gore Verbinski to Direct Adaptation of George R.R. Martin’s ‘Sandkings’ for Netflix
Sandkings: Martin, George R. R.: 9780073941684: Amazon.com: Books

Η νουβέλα αυτή είναι ένα από τα πιο πολυβραβευμένα (Hugo και Nebula awards) έργα του Martin και η ιστορία της περιλαμβάνει ζητήματα πολιτικής, θρησκείας και της γενικότερης φύσης του ανθρώπου (τι συνιστά δηλαδή αυτό που λέμε άνθρωπος, η συνείδηση;). Η ιστορία αυτή θεωρείται επίσης από πολλούς ότι έχει κάποια συνάφεια θεματoλογικά με κάποιες ιδέες των βιβλίων της σειράς A Song of Ice and Fire, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έργο του Μάρτιν εκτός αυτού του κόσμου.

Gore Verbinski to Direct Adaptation of George R.R. Martin's 'Sandkings'

Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν από τους πιο εξελιγμένους πλανήτες και πρωταγωνιστής της είναι ο Simon Kress, ο οποίος είναι ένας πρωταγωνιστής χωρίς καμία ηθική πυξίδα ή γενικότερη αίσθηση κάποιας κοινωνικά αποδεκτής ηθικής. Ο Simon συλλέγει εξωτικά και επικίνδυνα ζώα όταν βρίσκει ένα μυστήριο μαγαζί με όνομα Wo & Shade, όπου προσπαθούν να του πουλήσουν ένα ζώο, το οποίο θα τον λατρεύει (περισσότερο με την θρησκευτική έννοια) και ονομάζεται “Sandkings” (καθώς είναι πολλά και δημιουργούν αποικίες). Αγοράζει, τελικά, 4 ομάδες Sandkings διαφορετικών χρωμάτων και αφού τα εγκαθιστά σπίτι του αρχίζει να τα παρακολουθεί δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα, όπως το να τους κόψει το φαγητό, ώστε να δει τι θα κάνουν μεταξύ τους μόλις αρχίσουν να λιμοκτονούν. Φυσικά, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε είδος, αρχίζουν να πολεμούν και να αλληλοσπαράζονται, ενώ, γενικά, μοιράζονται ένα συλλογικό μυαλό -hive mind- και στα πλαίσια κάθε αποικίας ένα μεγάλο θηλυκό που αποκαλείται “maw” (στόμα;) ελέγχει τους ανήκοντες στην αποικία τηλεπαθητικά, κάτι που θυμίζει τα weirwoods και τον Bloodraven του A Song of Ice and Fire. H ιστορία, με τις δοκιμές και τα πειράματα του Simon στις αποικίες των Sandkings, συνεχίζεται με απίθανες τροπές, καθώς ξεφεύγουν από τον έλεγχό του και σε γενικές γραμμές είναι αρκετά σκληρή, αν και, όπως είπαμε, δεν έχει ηθική πυξίδα ο πρωταγωνιστής.

Before Nightflyers or GOT, George R.R. Martin's Sandkings hit TV | The  outer limits, Tales from the crypt, Science fiction short stories

Το διήγημα έχει μεταφερθεί σε ταινία ξανά στο παρελθόν, το 1995, με πρωταγωνιστή τον Beau Bridges, η οποία τελικά λειτούργησε και ως το πρώτο επεισόδιο της σειράς επιστημονικής φαντασίας The Outer Limits, ενώ έχει γίνει και graphic novel το 1987 από την DC Comics με συγγραφέα τον Doug Moench και τους καλλιτέχνες Pat Broderick και Neal McPheeters.

Sandkings review: A short story by George R.R Martin – The Krutch

Απάντηση