Με την ολοκλήρωση του Skywalker Saga (όσο ικανοποιητική ή απογοητευτική μπορεί να ήταν αυτή), η Disney αποφασίζει να ρίξει μια διαφορετική ματιά στο σύμπαν του Star Wars λανσάροντας μια νέα σειρά ιστορίων, που διαδραματίζονται σε μία, μέχρι τώρα, πλήρως ανεκμετάλευτη εποχή, αυτή της High Republic. Η εποχή αυτή λαμβάνει χώρα δύο αιώνες πριν τα γεγονότα των prequels και αφορά μία περίοδο κατά την οποία η κυριαρχία της Republic ήταν σχεδόν αδιαμφισβήτη και το τάγμα των Jedi αποτελούσε βασικό όργανο διατήρησης της τάξης στα πλαίσια της κυριαρχίας αυτής. Η νέα αυτή εποχή εξερευνάται κυρίως μέσα από novels και comics, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η τηλεοπτική σειρά Acolyte, η οποία θα διαδραματίζεται προς το τέλος της εποχής αυτής. Μέχρι σήμερα τα γεγονότα της High Republic εκτυλίσσονται μέσα από τρία novels (Light of the Jedi, A Test of Courage, In to the Dark) και δύο σειρές comic (The High Republic και The High Republic: Adventures) που αριθμούν 2 και 1 τεύχη αντίστοιχα. Μπορεί το νέο αυτό project να κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα, αλλά ήδη έχει κατορθώσει να προσφέρει ορισμένα νέα ενδιαφέροντα στοιχεία στο lore του Star Wars. 5 από αυτά είναι τα παρακάτω:

1. Μια νέα ματιά στην χρήση της δύναμης

Κατά την μακρόχρονη πορεία του franchise έχουμε δει την δύναμη να χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, όπως μετακίνηση αντικειμένων, επούλωση πληγών, έλεγχο μυαλού κτλ. Μια ακόμα χρήση της δύναμης είναι η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών (πράγμα που στα sequels έφτασε τα όρια της τηλεμεταφοράς), ποτέ, όμως, μέχρι τώρα δεν είχαμε δει μια τόσο διευρημένη σύνδεση ανάμεσα σε Jedi, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στο Light of the Jedi. Στο βιβλίο αυτό, ενάς πολύ μεγάλος αριθμός Jedi ενώνεται μέσω της δύναμης με σκοπό να αποτρέψουν την καταστροφή του συστήματος Hetzal από ανεξέλεγκτα θραύσματα (γεγονός που αναφέρεται ως The Gtreat Disaster) και παρότι η προσπάθεια ήταν εξαντλητική τα καταφέρνουν. Έτσι, βλέπουμε μια πρωτοφανή χρήση της δύναμης, ενώ στο πρώτο τεύχος του comic The High Republic βλέπουμε για πρώτη φορά το πως ένας forced user αντιλαμβάνεται την δύναμη σαν κάτι που διακατέχει κάθε ζωντανό οργανισμό, όταν η padawan Keeve Trennis, κατά την διαρκεία της δοκιμασίας για να λάβει τον τίτλο του Jedi, επιχειρεί να εντοπίσει ένα σμήνος γιαγάντιων εντόμων.

2. Νέες πληροφορίες σχετικά με το Τάγμα και την λειτουργία του

Γνωρίζαμε, πως πριν τα γεγονότα του Revenge of the Sith και την άνοδο της Αυτοκρατορίας, το τάγμα των Jedi λειτουργούσε ως όργανο τήρησης της ειρήνης και της τάξης σε πλήρη συνεργασία με την Republic, πράγμα, που, όμως, μέχρι τώρα δεν το είχαμε δει στην πράξη, καθώς, ήδη στην περίοδο των prequels το τάγμα είχε εισέλθει σε μια περίοδο παρακμής, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά το Clone Wars. Στην περίοδο του High Republic, όμως, το τάγμα διανύει την πιο ώριμη και παραγωγική του περίοδο, καθώς οι πόλεμοι εναντίον των Sith (οι οποίοι μέσα απο σποραδικές αναφορές κάνουν ξανά την εισοδό τους στο canon) έχουν προ πολού τελειώσει, ο Palpatine και η Αυτοκρατορία ανήκουν στο μακρινό μέλλον και η συνεργασία μεταξύ των Jedi και της πανίσχυρης εκείνη την περίοδο Republic είναι απόλυτη και αδιατάραχτη. Η συνεργασία αυτή γίνεται ξεκάθαρη με την δημιουργία του Beacon, ενός σταθμού, που χτίστηκε μετά το Great Disaster με σκοπό να προειδοποιεί τους Jedi για κάθε πιθανή απειλή, ώστε να αποφευχθει στο μελλον παρόμοιο περιστατικό.

Επίσης, πέραν από την σχέση Jedi-Republic, βλέπουμε λεπτομέρειες σχετικά με την λειτουργία του Τάγματος, όπως την δοκιμασία με την οποία ένας padawan γίνεται Jedi (μια διαδικασία που στην περίπτωση της Keeve Trennis οδήγησε στην παρολίγον καταστροφή ενός χωριού, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς το κατά πόσο οι Jedi καταχράζονταν ενίοτε την εξουσία τους), ενώ μαθαίνουμε πως ο Yoda, τον οποίο βλέπουμε σε νεαρότερη ηλικία, δεν είναι ο μοναδικός Grand Master. Έτσι, πλέον, φαίνεται πως ο τίτλος δεν αφορούσε μόνο τον Yoda, αλλά είναι ένα αξίωμα, που και άλλοι μπορούν να κατακτήσουν, όπως, στην προκειμένη περίπτωση ο Grand Master Veter.

3. Οι Nihil

Κάθε περίοδο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον αντίστοιχο villain και, καθώς οι Sith δεν αποτελούν στην προκειμένη φάση απειλή, οι κακοί, που έρχονται να διαταράξουν την ηρεμία στον Γαλαξία, είναι μια συμορία πειρατών με το όνομα Nihil. Οι Nihil μια πειρατική ομάδα, που έχουν μηχανικά κράνη και εξοπλισμό, θυμίζουν συνδιασμό punk και viking. Η κουλτούρα τους περιστρέφεται γύρω από το κεραυνό και για αυτό η υποδιαιρούμενες ομάδες τους ονομάζονται Tempest και οι αρχηγοί τους Tempest Runers, οι οποίοι με την σειρά τους υπάγονται στο Eye of the Νihil, θέση την οποία την περίοδο αυτή κατέχει ο Marchion Ro. Αυτό που κάνει την ομάδα αυτή να διαφέρει από τις υπόλοιπες εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο Outer Rim, είναι η γνώση τους για τα Paths, ουσιαστικά “μονοπάτια” στο υπερδιάστημα, που τους βοηθούν να κινούνται ανενόχλητοι, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν από την Republic και τους Jedi.

4. Οι Drengir

Όσο ευχάριστη και πρωτότυπη κι αν είναι η προσθήκη των Nihil ως τους κεντρικούς ανταγωνιστές δεν θα μπορούσε να υπάρξει Star Wars χώρις κάποια εκπροσώπιση της Dark Side. Οι εκπρόσωποι αυτοί είναι ξανά φορείς μεγάλης πρωτοτυπίας, καθώς πρόκειται για τους Drengir μια φυλή άμορφων σαρκοβόρων φυτών με ισχυρή σύνδεση με την Σκοτεινή Πλευρά. Ακόμα, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα γνωστά για αυτούς, αλλά σίγουρα θα περιμένουμε να δούμε τι νέο έχουν να προσφέρουν στο μέλλον.

5. Το νέο είδος Jedi

Στο novel In to the Dark έκανε την εμφάνισή της η Orla Jareni, μία Jedi Knight από τον πλανήτη Umbar, η οποία αναφέρεται ως Wayseeker, δηλαδή ως ένας Jedi, που δεν επιχειρεί την σύνδεση με την Δύναμη στον Ναό, όπως η υπόλοιπη συμβατικοί Jedi, αλλά με άλλους τρόπους. Φαίνεται, λοιπόν να φέρνει στο canon τους, “Grey Jedi”, δημιουργόντας παράλληλα κι ένα ιστορικό υπόβαθρο για τον δρόμο, που ακολούθησε η fan favourite Ashoka Tano. Επίσης, ο χαρακτήρας αυτός χρησιμοποιεί ενα διπλό λευκό lightsaber (και άλλη σύνδεση με την Ashoka), παρόμοιο με εκείνο της “Darth Rey” στο The Rise of the Skywalker.

Απάντηση