Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις 10 ταινίες από αυτές που αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 και δεν σκοπεύουμε να χάσουμε! Αν και η προβολή κάποιων εξ αυτών στις ελληνικές αίθουσες είναι αμφίβολη , σας συμβουλεύουμε να τις κρατήσετε στην watchlist σας για το μέλλον (κάπου θα ανέβουν , δεν μπορεί!). Ξεκινάμε:

Ι. Ad Astra -Πρεμιέρα 19 Σεπτεμβρίου

Brad Pitt stars in “Ad Astra”.

Η καινούργια ταινία της 20th Century Fox έχει πρωταγωνιστή τον Brad Pitt και με φόντο ένα ταξίδι στο διάστημα μας θέτει υπαρξιακούς προβληματισμούς. Η πλοκή εκτυλίσσεται στο άμεσο μέλλον όπου ο Major Roy McBride (Brad Pitt) , ένας μοναχικός άνθρωπος , ταξιδεύει στο πλανήτη Ποσειδώνα αναζητώντας τον χαμένο πατέρα του. Περιμένουμε  μια ταινία όπου ο πρωταγωνιστής θα αντιμετωπίσει τα daddy issues του και τα αντιφατικά συναισθήματά που έχει απέναντι στον πατέρα του McBride Sr (Tommy Lee Jones). Το ύφος της ταινίας φαίνεται σοβαρό , όπως ταιριάζει σε μια τέτοια πλοκή προσωπικής αναζήτησης του χαρακτήρα , αλλά ελπίζουμε να μην καταλήξει σε ένα κλισέ περί κατεστραμμένων γιων και απεγνωσμένων πατεράδων. Ο Brad Pitt έχει βάσιμες πιθανότητες να προταθεί για Όσκαρ , αλλά απέναντι στον Χοακίν Φοίνιξ θα είναι αρκετά δύσκολο να τα καταφέρει.

ΙΙ.The Lighthouse

Η καινούργια πολυαναμενόμενη ταινία της εταιρείας Α24 ονομάζεται Lighthouse και είναι του σκηνοθέτη Robert Eggers , ο οποίος καταξιώθηκε με την προηγούμενη δουλειά του στη ταινία The Witch. Ο Eggers μέσα από τις ταινίες του φαίνεται να δημιουργεί ένα σύμπαν με «μυθολογικά» τέρατα και folklore στοιχεία: στη ταινία The Witch ήταν οι μάγισσες , στην ταινία The Lighthouse εν προκειμένω οι Γοργόνες , στην επικείμενη ταινία Nosferatu (remake της παλιάς ταινίας του 1922 του Murnau) οι Βρικόλακες κλπ. Οι πρωταγωνιστές είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο της ταινίας: ο Willem Dafoe υποδύεται έναν γερασμένο , βετεράνο φαροφύλακα , ενώ , ο Robert Pattinson υποδύεται τον νεότερο και πολύ πιο άπειρο συνάδελφο του. Οι δυο τους είναι ιδανική επιλογή για να ενσαρκώσουν αυτο «το δίδυμο του Φάρου» και ικανότατοι στο να «σηκώσουν» την ταινία μόνοι τους. Αυτοί οι δύο άνθρωποι βρίσκονται σε ένα μικρό βραχώδες νησί και δουλειά τους είναι να φροντίζουν τον φάρο για έναν μήνα. Βέβαια , αυτό που μας τραβάει την προσοχή ήδη από το trailer είναι το τι συμβαίνει – αν συμβαίνει- στο νησί και στο περιβάλλον γύρω από αυτό. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι κάτι περίεργο γίνεται και οι δυο άντρες φαίνεται να τρελαίνονται σταδιακά.

Δείτε πρισσότερα, όπως και τα δύο τρέιλερ της ταινίας εδώ: http://freakydelia.com/2019/08/12/the-lighthouse/#more-2940

ΙΙΙ.Parasite -Πρεμιέρα 19 Σεπτεμβρίου -Νύχτες Πρεμιέρας

Αποτέλεσμα εικόνας για parasite movie

Οι κριτικές για την ταινία είναι διθυραμβικές , καθώς ακούγεται σε κάθε φεστιβάλ που έχει παιχτεί ότι είναι η ταινία που μένει στο μυαλό κάποιου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.Έτσι ήταν ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος “Νύχτες Πρεμιέρας” στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Νοτιο-Κορεάτης σκηνοθέτης Bong Joon-ho έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα των κοινωνικών τάξεων και σε άλλες ταινίες του όπως το “Snowpiercer” και το “Okja” (το οποίο υπάρχει ήδη στο Νέτφλιξ). Η ταινία “Parasite” όμως , κατά τα γραφόμενα των κριτικών, είναι η πιο τολμηρή ταινία του από άποψη εξέτασης σε τόσο βάθος του θέματος αυτού που καθορίζει την κοινωνία μας , δηλαδή των κοινωνικών τάξεων και της εγγενούς ανισότητας μεταξύ τους. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από μια πολύ πλούσια και κατά λογική συνέπεια εκκεντρική οικογένεια , τους Park , και μια οικογένεια που ζει στα όρια της φτώχειας και οριακά επιβιώνει ,τους Kim. Αυτές οι δύο οικογένειες έρχονται σε επαφή και ξεκινάει σιγά σιγά μια συμβιωτική σχέση μεταξύ τους μέχρι που ένας παρασιτικός παρείσακτος απειλεί αυτή την διαμορφωθείσα σχέση και ξεκινάει μια μάχη για την επικράτηση , την κυριαρχία επί της οικογένειας των Park.

Μπορούν οι φτωχοί να “χωρέσουν” στο κόσμο των πλουσίων;

ΙV.Joker-Πρεμιέρα 3 Οκτωβρίου

Joker

Έχει ήδη γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από την καινούργια ταινία Joker και την πτυχή του χαρακτήρα που προβάλλει αναφορικά με την κοινωνική αδικία που βιώνει ο χαρακτήρας , ενώ ο Joaquin Phoenix  θεωρείται φαβορί για ο Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος παράλληλα της ταινίας , Todd Phillips [τριλογία Hangover (2009, 2011, and 2013) και Due Date (2010)] δεν μπορεί να μας πείσει όμως ότι ξαφνικά ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοια ζητήματα , όπως η κοινωνική/εισοδηματική ανισότητα , η λατρεία των σελέμπριτις και η έλλειψη αλληλεγγύης στη σύγχρονη κοινωνία. Κατά συνέπεια όλο το hype συγκεντρώνεται στην αποθέωση της υποκριτικής ικανότητας του Joaquin Phoenix , ο οποίος υποδύεται τον χαρακτήρα να αποτυγχάνει , να γελάει μανιακά , να διαπράττει άσχημα και αηδιαστικά εγκλήματα με μοναδικό στυλ. Φυσικά, μας έχουν εξαρχής υπερτονίσει η Warner και τα DC Comics ότι η συγκεκριμένη ταινία στέκεται μόνη της και δεν έχει καμία σχέση αφηγηματικά με τι υπόλοιπες υφιστάμενες ταινίες του DC Universe. Ίσως βέβαια είναι καλύτερα έτσι εφόσον έχουμε χάσει το μυαλό μας με την συχνότητα αλλαγής των ηθοποιών που υποδύονται των Μπάτμαν και τις ταινίες που συνέχεια βγαίνουν “ξαναγράφοντας” την ιστορία του ήρωα κάθε φορά από την αρχή. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο και αν θα μας “πουλήσει” η ταινία το κοινωνικό μήνυμα που προσπαθεί ή αν θα αρκεστούμε στην υποκριτική του Χοακίν.

V.Doctor Sleep -30 Οκτωβρίου παγκόσμια πρεμιέρα 

doctor-sleep-ewan-mcgregor-redrum-slice-600x200

Ο Stephen King δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρος και ειδικά τα τελευταία χρόνια οι σειρές και οι ταινίες που μεταφέρουν τα βιβλία του στην μικρή και την μεγάλη οθόνη αντίστοιχα ολοένα και πληθαίνουν. Έτσι μας έρχεται το χειμώνα η ταινία Doctor Sleep που είναι το sequel της ταινίας The Shining του Stanley Kubrick (για όσους δεν την έχουν δει ή θέλουν να την φρεσκάρουν στο μυαλό τους είναι διαθέσιμη και στο Νέτφλιξ). Αυτό , όμως , που μας έχει δημιουργήσει ενθουσιασμό είναι κυρίως το γεγονός ότι την συγγραφή , την σκηνοθεσία και το editing έχει αναλάβει ο Mike Flanagan , που απέδειξε το τρομερό ταλέντο του με την σειρά The Haunting of Hill House (δες περισσότερα εδώ) , ενώ είναι γεγονός ότι αναλαμβάνει πολλά περισσότερα από έναν μέσο σκηνοθέτη , καθώς πέρα από σκηνοθεσία και σενάριο κάνει και το editing μόνος του. Η πλοκή λαμβάνει χώρα μερικές δεκαετίες μετά την Λάμψη και συνδυάζει στοιχεία τόσο του πρώτου βιβλίου The Shining (1977) όσο και του δεύτερου Doctor Sleep  (2013) . Πρωταγωνιστή βρίσκουμε τον μικρό Danny Torrance , τον οποίο υποδύεται Ewan McGregor ,  με τις μεταφυσικές δυνάμεις του που ονομάζονταν “the shining” στην πρώτη ταινία και ο οποίος πλέον έχει μεγαλώσει και έχει γίνει αλκοολικός. Από το τρέιλερ βλέπουμε ότι ο ενήλικος Dan γνωρίζει μια μικρή κοπέλα που έχει την ίδια ικανότητα με αυτόν και κινδυνεύουν από  μια ομάδα ημιαθάνατων ονόματι The True Knot , αρχηγός των οποίων είναι η Rebecca Ferguson. Η συγκεκριμένη ομάδα “τρέφεται” από τον “ατμό” που αφήνουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν το shining όταν πεθαίνουν πονώντας  και για αυτό τους κυνηγά.

*Ο Flanagan συνεργάστηκε με τον King για να συμφιλιώσει όσο μπορούσε την εκδοχή του Kubrick με το υλικό από το αρχικό βιβλίο , διότι είχε προκληθεί κάποια ένταση σχετικά το πόσο διαφορετική ήταν εκείνη η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη.

VI.The Irishman- Πρεμιέρα 27 Νοεμβρίου στο Νέτφλιξ και θα προβληθεί για περιορισμένο διάστημα σε συγκεκριμένα σινεμά αρχές Νοεμβρίου

Αποτέλεσμα εικόνας για The Irishman

Ο Ιρλανδός είναι ο  Robert De Niro σε σκηνοθεσία Martin Scorsese (η 9η συνεργασία τους σε ταινία) , βετεράνο του είδους , και σε σενάριο του Steven Zaillian βασιζόμενο στο βιβλίο “I Heard You Paint Houses (2004)” του Charles Brandt. Το καστ συμπληρώνουν οι Al Pacino και Joe Pesci σε μια ταινία με ένα τεράστιο budget , 159 εκατομμυρίων ευρώ , που κανένα στούντιο πλέον δεν θα έδινε για τέτοιου είδους ταινία gangster στις μέρες μας. Ο De Niro υποδύεται έναν βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και hitman , ονόματι Frank “The Irishman” Sheeran , ο οποίος είχει “καλλιεργήσει” τις ικανότητες του όσο υπηρετούσε στην Ιταλία. Ο  Frank ως ηλικιωμένος πλέον αναπολεί τα γεγονότα που καθόρισαν την καριέρα του , ιδιαιτέρως το ρόλο που έπαιξε στην εξαφάνιση του για πολλά χρόνια φίλου του , Jimmy Hoffa (Al Pacino) , και την ανάμειξη του με την εγκληματική οικογένεια Bufalino.

VII.Jojo Rabbit- Οκτώβριο/Νοέμβριο ;

jojo-rabbit-e1567525429196

Πρέπει να αναγνωρίσουμε αρχικά ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Taika Waititi με τα λεφτά που κέρδισε από την Marvel χρηματοδότησε και έφτιαξε (σκηνοθέτησε και συνέγραψε) μια ταινία που σε καμία περίπτωση δεν θα χρηματοδοτούνταν από κανένα στούντιο. Μια ταινία coming-of-age , όπως λένε , την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας που αυτό-χαρακτηρίζεται ως “σάτιρα κατά του μίσους”. Έχει ήδη προκληθεί μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από το θέμα που πραγματεύεται η ταινία , χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμα επίσημα , καθώς η ιδέα της σάτιρας με θέμα τους Ναζί έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα ευαίσθητα αντανακλαστικά του πολιτικά ορθού κοινού των Η.Π.Α. Η ιστορία αφορά τον Jojo (Roman Griffin Davis) , ένα μικρό γλυκούλι γερμανάκι που πάει σε μια κατασκήνωση Ναζί , όπου λαμβάνει χώρα η απαραίτητη κατήχηση στη νεολαία της χώρας. Στην πορεία ο Jojo γνωρίζει ένα κορίτσι που είναι Εβραία και αρχίζει να αμφισβητεί ότι έχει μάθει στην “κατήχηση” , ενώ η μητέρα του ,την οποία υποδύεται η Scarlett Johansson , είναι μέρος της αντίστασης. Τον ρόλο του Αδόλφου Χίτλερ υποδύεται ο ίδιος ο Taika Waititi. Κάποιοι λένε ότι αναγκάστηκε να υποδυθεί ο ίδιος τον ρόλο διότι κανένας ηθοποιός δεν δεχόταν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κληρονομιά του Taika Waititi είναι τόσο εβραική όσο και πολυνήσια (Μαορί κλπ) , δηλαδή κατά κάποιο τρόπο είναι από μόνο του κωμικό το γεγονός ότι υποδύεται τον Χίτλερ , καθώς πρεσβεύει ότι ο Χίτλερ μισούσε. Η επιρροή από το στυλ του σκηνοθέτη Wes Anderson είναι αδιαμφισβήτητη ήδη από το τρέιλερ της ταινίας , αν και μένει να δούμε πως δένουν όλα αυτά τα στοιχεία στην εκτέλεση και αν είναι αρκετά για αποδώσουν στην μεγάλη οθόνη το όραμα του Waititi. 

VIII.A Hidden Life – Πρεμιέρα αρχές Δεκεμβρίου (;) 

RG-10_01178.NEF

Η καινούργια ταινία του Terrence Malick [The Thin Red Line (1998) , The New World (2005), The Tree of Life (2011)] είναι μια βιογραφία καθώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του αυστριακού αντιρρησία συνείδησης  Franz Jagerstatter κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Καθολική Εκκλησία προχώρησε το 2007 στον εγκωμιασμό/εξύμνηση (beatification) , ένα στάδιο δηλαδή πριν την αγιοποίηση του Jagerstatter. Έτσι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απεικόνιση του χαρακτήρα στην ταινία από τον Malick , ο οποίος έχει την τάση να ασχολείται με μεταφυσικά θέματα. Η ταινία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πολύ συγκινητική  ,αν και μένει να δούμε πόση από την περιπλοκότητα του χαρακτήρα (διαβάζοντας κανείς για την ζωή του, την εκπαίδευση του , τα ταξίδια και τις εμπειρίες του αντιλαμβάνεται ότι δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα -χωρίς να έχουμε την τάση να αποδομήσουμε την αγιότητα του)  έχει μεταφέρει ο Malick στην ταινία. Θέματα που ενυπάρχουν είναι οι κακοί Ναζί που έχουν “καταλάβει” το χωριό του Jagerstatter , ο οποίος αντιστέκεται ηθικά , ιδεολογικά και οντολογικά σε αυτούς και ότι πρεσβεύουν. Τα πράγματα γίνονται όμως ακόμα πιο δύσκολα όταν καλείται να υπηρετήσει στο στρατό το 1943 , καθώς οι επιλογές τότε του να μην πάει κάποιος ήταν ανύπαρκτες και ισοδυναμούσαν με θάνατο. Πρωταγωνιστής στη ταινία βρίσκουμε τον August Diehl ,που όλοι λογικά μισήσαμε από την επική σκηνή του μπαρ στην ταινία “Άδοξοι Μπάσταρδοι” του Ταραντίνο ,καθώς ήταν ο μόνος που αντιλήφθηκε πως παραγγέλνουν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί τρία ποτήρια μπύρα!

IX.The King

Η ταινία The King είναι το καινούργιο ιστορικό δράμα που έρχεται κάποια στιγμή το φθινόπωρο στο Netflix – τον Σεπτέμβριο θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας- και στις 21 Αυγούστου είχε ήδη δημοσιευθεί το πρώτο πόστερ της ταινίας δίνοντας μας μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει. Το σενάριο είναι βασισμένο και αντλεί έμπνευση από τα έργα του Shakespeare Henry IV Part 1 , Henry IV Part 2 και Henry V – ναι, πολλά νούμερα που βασανίζουν χρόνια τους μαθητές στο Ην.Βασίλειο , βέβαια , όχι τόσο όσο το οικογενειακό δέντρο των Πλανταγενετών στο πόλεμο των Ρόδων- , ενώ , επιτέλους θα έχουμε και μια άλλη εκδοχή των έργων στην μεγάλη οθόνη , πέρα από την παλιά ταινία με τον Kenneth Branag , τον οποίο όμως πάντα αγαπάμε.

Δείτε περισσότερα όπως και το τρέιλερ της ταινίας εδώ: http://freakydelia.com/2019/08/27/the-king/#more-3106

X.Knives Out – Δεκέμβριος ;

knives-out-e1566260032416

Ποιος είναι δυνατόν να πει όχι σε μια μαύρη κωμωδία με ένα καστ γεμάτο ηθοποιούς όπως οι εξής : Daniel Craig , Chris Evans , Ana de Armas , Jamie Lee Curtis , Toni Collette , Don Johnson , Michael Shannon , Lakeith Stanfield , Katherine Langford , Jaeden Martell, και Christopher Plummer;! Εμείς πάντως δεν μπορούμε να πούμε όχι και ανυπομονούμε να δούμε την ταινία όταν κυκλοφορήσει και στην χώρα μας (πιθανότατα τον Δεκέμβριο ή το Ιανουάριο). Οι κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει την ταινία ως την πιο διασκεδαστική αυτής της χρονιάς και αυτό ανεβάζει κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Η υπόθεση έχει ως εξής : Ο Harlan Thrombey (Christopher Plummer) είναι ένας τρελά επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου και βρίσκεται νεκρός , καθώς η οικονόμος του σπιτιού του , Fran (Edi Patterson) ,τον βρίσκει με κομμένο τον λαιμό ενώ κρατάει ακόμα ένα μαχαίρι στο χέρι του. Προφανώς φαίνεται σαν αυτοκτονία , αλλά υπάρχουν πολλές ερωτήσεις να απαντηθούν … Η κόρη του , Linda (Jamie Lee Curtis) , είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας με έναν ηλίθιο σύζυγο , τον Richard (Don Johnson) και έναν απαίσιο γιο , τον Ransom (Chris Evans –επιτέλους θα τον δούμε να υποδύεται κάτι διαφορετικό-). Ο γιος του αποθανόντος , ο Walt (Michael Shannon) , με την σύζυγό του , Joni (Toni Collette) ,  έχει αναλάβει τις εκδόσεις του πατέρα του , έχοντας όμως διαφωνήσει πολλές φορές έντονα με τον αποβιώσαντα πατέρα του. Τέλος , την παρέα συμπληρώνει η Marta Cabrera (Ana de Armas), η οποία ήταν ο  πιο έμπιστος άνθρωπος που βρισκόταν στο πλευρό του μακαρίτη. Θα λυθεί η υπόθεση; 

Απάντηση