Με αφορμή το πιο πρόσφατο κεφάλαιο του manga Attack on Titan, το κεφάλαιο 135, που λογικά είναι το πρώτο του τελικού volume του manga (κάθε volume συνίσταται από 4 συνολικά κεφάλαια), μπορούμε να διακρίνουμε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει ο Hajime Isayama για το τέλος. Το κεφάλαιο αυτό ήταν από τα καλύτερα όλου του manga και, δεδομένου ότι μας απομένουν το πολύ 3 ακόμα κεφάλαια, προμηνύει αρκετά για το τέλος αυτού, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν δέκα χρόνια, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009. To manga έγινε ευρέως γνωστό μετά από την επιτυχία που γνώρισε το 2013 η πρώτη σεζόν του anime. Αξίζει δε να σημειωθεί  ότι μεταξύ manga και anime υπάρχουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις, καθώς στη δημιουργία του anime συμμετέχει και ο συγγραφέας-δημιουργός του manga Hajime Isayama και έχει έτσι την δυνατότητα, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, να διορθώσει όσα θεωρεί ότι έκανε λάθος στο – κατά την συγγραφή των αντίστοιχων κεφαλαίων του – manga.

Is Attack On Titan On Netflix, Hulu Or Prime? Where To Watch Online

Μετά, λοιπόν, και το τελευταίο κεφάλαιο του manga, οι σκανδιναβικές επιρροές του, που από καιρό έχουν καταστεί εμφανείς και σαφείς, μας οδηγούν προς έναν πολύ συγκεκριμένο μύθο που θα είναι λογικά και το τέλος του manga. Στο κεφάλαιο 122 με τίτλο “From You, 2,000 Years Ago”, που είναι σε άμεση συνάφεια με το πρώτο κεφάλαιο του manga, το οποίο είχε τίτλο “To You, 2,000 Years From Now” μαθαίνουμε επιτέλους τι κρύβεται πίσω από την δύναμη των Τιτάνων και ποια είναι η πηγή αυτής, πως ξεκίνησαν όλα και από που κατάγονται όλοι οι Eldians(Ελδιανοί;). Οι ευθείες αναφορές στην Σκανδιναβική μυθολογία είναι πραγματικά τόσο πολλές που δεν γίνεται να αγνοηθούν ακόμα και όσον αφορά το ποιο θα είναι το τέλος του manga.

Ας ξεκινήσουμε με την Ymir, η οποία αρχικά προβάλλεται στο AoT ως μια μυθική φιγούρα, καθώς είναι αμφίβολο αν όντως ποτέ υπήρξε, είναι η προγεννήτορας ή άλλως η προπάτορας όλων των Eldians (Ελδιανών;), των ανθρώπων δηλαδή με την γενετική δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε Τιτάνες. Ο Υμίρ (ή “η”, εφόσον είναι ένα ερμαφρόδιτο πλάσμα) στην σκανδιναβική μυθολογία είναι αντιστοίχως το πρώτο ζών πλάσμα του κόσμου και ο προπάτορας όλων των γιγάντων σύμφωνα με τις Έντα (Edda- είναι συλλογές από ποιητικές διηγήσεις παραδοσιακών ιστοριών που σχετίζονται με τη Σκανδιναβική μυθολογία.)

Shingeki no Kyojin: los titanes tienen un Dios y aquí te explicamos quién es

Στο AoT, η Υμίρ, στις ρομαντικοποιημένες εκδοχές των Ελδιανών, απεικονίζεται να λαμβάνει από τον Διάβολο την δύναμη να μεταμορφωθεί σε Τιτάνα, την κατάρα “των ανθρώπων της Υμίρ”, των Ελδιανών, και να του δίνει πίσω ένα μήλο. Το μήλο αυτό σαν σύμβολο απαντάται στην Ιρλανδική και Κέλτικη μυθολογία, όπου το λεγόμενο Ασημένιο Κλαδί”/” Silver Branch”ή “Silver Bough” έχει πάνω του 9 μήλα και εάν κάποιος κρατούσε αυτό το Κλαδί την στιγμή του θανάτου του, τότε αυτό μπορούσε να λειτουργήσει ως διαβατήριο για τον Κέλτικο “Άλλο Κόσμο”/”Celtic Otherworld” , ο οποίος ήταν πιθανότατα και ο κόσμος των νεκρών. Ο Άλλος Κόσμος ήταν ένα μέρος που δεν υπόκειτο στους κανόνες του χώρου και του χρόνου, σε αυτόν κάποιος παρέμενε πάντοτε νέος, ενώ, υφίστατο παράλληλα με τον κανονικό κόσμο. Sounds familiar; Μας θυμίζει αρκετά την μυθολογία του manga όπου ο Isayama έβαλε την Υμίρ να βρίσκεται σε ένα μέρος εκτός τόπου και χρόνου, γνωστό ως η “Διάσταση των Δρόμων”/Paths Dimension και σε μια κατάσταση ύπαρξης παθητική όπου χτίζει αενάως Τιτάνες με την άμμο υπακούοντας στα κελεύσματα τον απογόνων της βασιλικής οικογένειας, ενώ, μετά τον θάνατό της, οι κόρες της και οι απόγονοί τους απέκτησαν (δια της οδού του καννιβαλισμού) την ικανότητα ελέγχου ενός Τιτάνα, απόρροια τους καννιβαλισμού της ιδίας, οι οποίοι στον συνολικό αριθμό είναι 9. Με άλλα λόγια υφίστανται 9 “πνεύματα” Τιτάνων.

Pin on Shingeki no Kyojin

Όταν δε ο Zeke σχεδόν πέθανε ήταν σαν να γεννήθηκε ξανά στην Διάσταση των Δρόμων/Paths Dimension όπου είδε την Υμίρ, η οποία ήταν νέα, στην παιδική της ηλικία, ανεξαρτήτως του ότι είχε πεθάνει μεγαλύτερη. Κι αυτό, με βάση τον ανωτέρω μύθο, μπορεί να οφείλεται στο ότι, όταν πέθανε, κρατούσε το Κλαδί και έτσι είχε πλήρη πρόσβαση σε αυτή την άλλη Διάσταση των Δρόμων, τον Άλλο Κόσμο του manga.

snkspoilers.tumblr.com - Tumbex

Ένα ακόμα στοιχείο του manga που βρίσκει πλήρη αντιστοιχία στην σκανδιναβική μυθολογία είναι ότι ο θάνατος των δύο Υμίρ συνδέεται με τους απογόνους τους: Ο Υμίρ σκοτώνεται από τους τρεις πρώτους Θεούς, Odin, Vìli και Vé, ενώ, το λείψανο της Υμίρ στο manga τρώγεται από τις τρεις κόρες της Maria, Rose και Sheena.

NICE Keratin & Argan Hair Treatment Mask (150ML) hair softener Original HQ  100% | Shopee Malaysia

Όταν το νεκρό σώμα του Υμίρ της σκανδιναβικής μυθολογίας χωρίστηκε δημιουργήθηκαν τα 9 κομμάτια του κόσμου, ήτοι η Γη, ο ωκεανός, οι λίμνες, ο ουρανός, τα σύννεφα, οι βράχοι, η φωτιά , ο πάγος(σκανδιναβοί γαρ) και οι άνθρωποι. Έτσι ακριβώς όταν η Υμίρ πέθανε και το λείψανο της κανιβαλίστηκε από τις τρεις κόρες της και το δικό τους αντιστοίχως από τους απογόνους τους, τότε οι δυνάμεις της χωρίστηκαν και δημιουργήσαν 9 “έξυπνους” Τιτάνες/Titan Shifters.

Pin on Attack on Titan - Shingeki no Kyojin

O Isayama μας επιβεβαίωσε στο κείμενο του manga ότι το αίμα, η σάρκα και τα κόκκαλα όλων των Τιτάνων, όχι μόνο των “έξυπνων”, των Shifters, μεταφέρονται μέσω των δρόμων, των διόδων, και υποστασιοποιούνται στον κανονικό κόσμο. Με λίγα λόγια, η αυτή οργανική ύλη έχει μια κοινή πηγή, την Υμίρ, η οποία βρίσκεται στην Διάσταση των Δρόμων, των Διόδων. Φυσικά, αυτό το είδαμε όταν η Υμίρ έφτιαξε το σώμα του Zeke από το μηδέν με σκέτη άμμο και μετά έγινε αντιληπτό ότι πριν τον θάνατο της Υμίρ δεν υπήρχαν προφανώς ποτέ Τιτάνες.

Shingeki no Kyojin: este es el verdadero villano de la historia

Η Υμίρ αποκτά την δύναμη των Τιτάνων όταν βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο και κούφιο δέντρο που απηχεί το Yggdrasill, το δέντρο του κόσμου της σκανδιναβικής μυθολογίας. Σε αυτό το κοσμικό δέντρο είναι συνδεδεμένοι οι 9 κόσμοι, σύμπαντα, ενώ, ακριβώς έτσι, είναι συνδεδεμένη η Coordinate με τους 9 έξυπνους Τιτάνες (Shifters).

Yggdrasill by Grahimmel on Amazon Music - Amazon.com

Μερικές ακόμα λεπτομέρειες εμπνευσμένες από την σκανδιναβική μυθολογία είναι η ύπαρξη της οικογένειας, της φατρίας, των Ackerman, τα μέλη της οποίας προσκολλόνται για χρόνια στον βασιλιά (ή σε αυτόν που αναγνωρίζουν ως αφεντικό τους) και κάνουν τα πάντα για να τον προστατέψουν, ενώ, ταυτόχρονα, είναι δεινοί πολεμιστές – οι δύο καλύτεροι πολεμιστές στο manga είναι μέλη της φατρίας αυτής. Αυτό μας θυμίζει τους ιδιαίτερους πολεμιστές της σκανδιναβικής μυθολογίας ονόματι Berserkers, οι οποίοι ήταν ασταμάτητοι και ήταν ορκισμένοι προστάτες του Odin.

Eren's Founding Titan, New titan shifters: Attack on Titan

Ένα γνωστό αντικείμενο της σκανδιναβικής μυθολογίας είναι το κέρας με το όνομα Gjallarhorn, ένα μυθικό αντικείμενο που ο θεός Heimdallr θα το φυσήξει για να ειδοποιήσει τους 9 κόσμους όταν οι Γίγαντες θα ξεκινήσουν την πορεία τους προς την Asgard. Η Υμίρ παρουσιάζεται αρκετές φορές – στις ρομαντικοποιημένες εκδοχές – να κρατάει ένα αντίστοιχο κέρας.

Los Nueve Titanes Cambiantes | Ataque dos titãs, Anime, Fotos

Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι η στάση ύπνου του Bertholdt που μοιάζει στον “Κρεμασμένο Άντρα”/Hanged Man”, μια στάση που αντιπροσωπεύει την τιμωρία που λάμβαναν οι προδότες αλλά και τον θεό Odin όταν είχε λάβει γνώση από ένα δέντρο.

Ragnarök και το Λυκόφως των Τιτάνων στο AoT;

Η Υμίρ, λοιπόν, είναι παγιδευμένη σε αυτή την διάσταση ζώντας ή μάλλον συνεχίζοντας να ζει μια τραγική ύπαρξη υπακούοντας άλλους και έχοντας μηδενική ελευθερία, όπως ακριβώς συνέβαινε και όσο ζούσε στο κανονικό κόσμο. Σύμφωνα με την σκανδιναβική μυθολογία, ο Υμίρ θα μετενσαρκωθεί μετά το Ragnarök – το τέλος του κόσμου, η Αποκάλυψη, το Λυκόφως των θεών (Götterdämmerung)- όταν θα ξεκινήσει ο Κύκλος από την αρχή. Ακριβώς αυτή την πορεία προς ένα Ragnarök έχουν πάρει τα γεγονότα στο manga. Το τέλος της εποχής των Τιτάνων είναι βέβαιο, καθώς η τελική μάχη που πλησιάζει θα περιλαμβάνει και τους 9 Τιτάνες, το Rumbling -η ίδια η Αποκάλυψη- που έχει καταστροφικές συνέπειές πλήρους αφανισμού όλων των ανθρώπων και πάνω από όλα η Υμίρ φαίνεται να συμμετέχει και να ενορχηστρώνει τα πάντα. Μένει να δούμε αν στο τέλος θα μετενσαρκωθεί και η ίδια.

Χωρίς να απεκδύουμε τον Eren από τις συνέπειες των αποφάσεων του, πρέπει να αναλογιστούμε πόσα από όσα έχουν λάβει χώρα έχουν προωθηθεί και ενορχηστρωθεί από την ίδια την Υμίρ από την Διάσταση στην οποία είναι παγιδευμένη. Μήπως αυτή ώθησε την Υμίρ (από την Marley) προς την Historia; Και έτσι η Historia θα ονομάσει το νεογέννητο παιδί της Υμίρ προς τιμήν της φίλης της που τόσο πολύ αγάπησε, αλλά, ταυτόχρονα, θα εκπληρώνει κάτι μεγαλύτερο, χωρίς να το γνωρίζει, έχοντας φέρει στον κόσμο την μετενσάρκωση της Υμίρ (την προγεννήτορα), εφόσον θα φέρει ήδη και το επώνυμο Fritz (το πραγματικό επώνυμο της Historia). Άλλωστε, η Υμίρ, η προπάτορας, έχει ακόμα κάποιον έλεγχο σε όλους τους Τιτάνες(Shifters), ούσα η πηγή και η αιτία ύπαρξης όλων, και κάποιοι “απόηχοι” αυτού του ελέγχου ή της απόπειρας επιρροής φτάνουν τους κτήτορες των Τιτάνων (Shifters). Τέτοια γεγονότα φαίνεται να είναι το ότι έσωσε την ζωή του Zeke και έδωσε στον Krueger μελλοντικές αναμνήσεις της Μικάσα και του Άρμιν. Γνωρίζουμε ακόμα ότι το τελευταίο πάνελ του manga, το οποίο μας το έχει δώσει ο Isayama, είναι ένα μωρό που αυτός που το κρατάει του λέει “Είσαι τώρα ελεύθερος/η” / “You are now Free”. Αν αυτό το μωρό δεν είναι η μετενσάρκωση της Υμίρ τότε θα πάμε σίγουρα κουβά.

Last Panel Theory | Attack On Titan Amino

Η βούληση του Attack Titan να συνεχίζει να κινείται μπροστά, προς την ελευθερία, είναι ένα κομμάτι του πνεύματος της Υμίρ, το οποίο αντανακλά την επιθυμία της να ελευθερωθεί από την Διάσταση των Δρόμων. Το ζήτημα είναι εαν ο Eren θα ακολουθήσει έως το τέλος το πλάνο της Υμίρ (που αρχικά φαίνεται να είναι εξολοκλήρου δικής του συλλήψεως) ή όχι. Αν και πλέον μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο σημείο που έχει φτάσει για να μην το ακολουθήσει. Ο Eren θα πρέπει να προσέξουμε πως μοιάζει με τον θεό Loki της σκανδιναβικής μυθολογίας, καθώς κορόιδεψε τους φίλους του, τον αδελφό του, και άλλους στην πορεία, για να θέσει σε κίνηση το Rumbling, αποκρύπτοντας αρχικά τις διαθέσεις του, ενώ, όταν σκότωσε τον Willy στην Marley, έθεσε σε κίνηση την αρχή του τέλους, το Ragnarök, όπως έκανε και ο θεός Loki.

Παρατηρήσεις:
  1. Μια σημειολογική παρατήρηση είναι ότι το όνομα Υμίρ μπορεί να μεταφραστεί και ως “αυτός που φωνάζει”/ “screamer”, κάτι που μας φέρνει στο μυαλό πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κραυγή στους Τιτάνες, όταν γίνεται από τον Θηλυκό Τιτάνα που καλεί τους mindless Τιτάνες και όταν γίνεται από τον Zeke που μετατρέπει σε Τιτάνα οποιονδήποτε έχει λάβει υγρό από την σπονδυλική του στήλη.
  2. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος που έχει σχεδιάσει ο Isayama τους Ελδιανούς είναι βασικά κατά τα πρότυπα μιας κοινωνίας Βίκινγκς.

Δείτε για περισσότερα το παρακάτω thread από το οποίο δανειστήκαμε και πολλές από τις εικόνες του άρθρου [thread’s link]:

Απάντηση