Μετά τον γάμο του πρίγκιπα Χάρυ με την Μέγκαν Μαρκλ ήρθε πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα των γάμων μεταξύ βασιλικών και πολιτών, αν και πλέον είναι η νόρμα στις σύγχρονες εναπομείνασες βασιλικές οικογένειες να παντρεύονται οι γόνοι τους με κοινούς θνητούς, άλλως commoners. Φυσικά, η ιστορία μας δείχνει ότι υπήρξαν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις στο μακρινό παρελθόν, όταν τέτοιοι γάμοι δεν ήταν ακόμα της μόδας -before they were cool, σε ιστορικές στιγμές που κάτι τέτοιο θα είχε πολύ σοβαρά πολιτικά διακυβεύματα. Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, με πληθώρα καταγραφών των γεγονότων και μεταφοράς τους σε βιβλία, σειρές, ταινίες κλπ, βρίσκουμε στην αγγλική ιστορία -πού αλλού:

  • King Edward IV and Elizabeth Woodville

The White Queen - Rotten Tomatoes

Για όσους έχει τύχει να δουν την σειρά The White Queen, μεταφορά από τα ιστορικά μυθιστορήματα της Philippa Gregory, θα είναι γνωστό το συγκεκριμένο ζευγάρι και το σκάνδαλο που προκάλεσε ο γάμος τους εκείνη την εποχή.

Ας ξεκινήσουμε όμως, από το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έλαβε χώρα ο εν λόγω γάμος: Βρισκόμαστε στην Αγγλία, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που έμεινε γνωστός ως ο «Πόλεμος των Ρόδων», από τα οικόσημα των δυο αντιμαχόμενων για την διαδοχή στο θρόνο οίκων (πηγή έμπνευσης και του συγγραφέα του Game of Thrones George R. R. Martin), δηλαδή του οίκου της Υόρκης και του οίκου των Λάνκαστερ, ο οποίος και κράτησε από το έτος 1455 έως το 1487.

What You Need To Know About The White Queen | The White Queen | Drama  Channel

Το έτος 1464, ο ήδη εστεμμένος βασιλιάς Εδουάρδος ο Δ΄ από τον οίκο της Υόρκης, γνωρίζει –χωρίς να είναι βέβαιο το που, το πως και το πότε– και παντρεύεται υπό άκρα μυστικότητα την Ελίζαμπεθ Γούντβιλ, μια “όχι και τόσο κοινή θνητή”, καθότι αφενός ήταν κι η ίδια γόνος οικογενείας που προέκυψε από έναν άνισο κοινωνικα γάμο, αφετέρου χήρα στρατιώτη – ιππότη που πέθανε πάνω στη μάχη υπερασπιζόμενος των οίκο των Λάνκαστερ και ήδη μητέρα δυο παιδιών! Η Ελίζαμπεθ έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες γυναίκες της Αγγλίας  εκείνης της εποχής (με χαρακτηριστικά ξανθά μαλλιά), κάτι που μάλλον είναι αληθές ώστε να τραβήξει την προσοχή του τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια νεώτερου βασιλιά Εδουάρδου, ο οποίος είχε πολλές ερωμένες, όπως είναι γνωστό. Ο γάμος τους τελέστηκε μυστικά και η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή, ενώ παρευρέθησαν μόνο η μητέρα της νύφης και δυο ακόμα κυρίες, την ίδια στιγμή που ο κόμης του Γουόρικ, Richard Neville, γνωστός και ως «Kingmaker» (καθώς είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη κατάκτηση του θρόνου από τον οίκο των Υόρκ), είχε μεταβεί στη Γαλλία για να διαπραγματευθεί μια συμμαχία. Αυτή θα στηριζόταν στον γάμο του βασιλιά Εδουάρδου με μια γαλλίδα πριγκίπισσα, αλλά που να ήξερε τι του επιφύλασσε η μοίρα πίσω στην Αγγλία! Το τι σκάνδαλο προκάλεσε ο γάμος είναι ευνόητο και όχι μόνο εκ του γεγονότος ότι επρόκειτο για μια κοινή θνητή, αλλά για μια κοινή θνητή προερχόμενη από οικογένεια που είχε στηρίξει εμφανώς την αντιμαχόμενη για τον θρόνο πλευρά του οίκου των Λάνκαστερ και συνιστούσε μια απολύτως αντισυμβατική επιλογή με βάση όλα τα στάνταρ εκείνης της περιόδου. Οι σύμβουλοι του Εδουάρδου το γνώριζαν αυτό και γι’ αυτό τον προέτρεπαν να μην το κάνει, καθώς η κοπέλα δεν είχε, πέραν όλων των άλλων, ούτε προίκα, ούτε σχέσεις με άλλες χώρες που θα βοηθούσαν την διπλωματία τους. Ο Εδουάρδος όμως δεν χαμπάριαζε και στις 26 Μαϊου 1645 έστεψε την Ελίζαμπεθ βασίλισσα. Ο κόμης του Γουόρικ, εξοργισμένος ήδη από το σκηνικό που παίχτηκε πίσω από την πλάτη του, πήγε στη Γαλλία προκειμένου να συμμαχήσει με την αντίπαλο των Υόρκ , Μαργαρίτα του Ανζού, ώστε να ανατρέψει τον Εδουάρδο από τον θρόνο (έχει ο καιρός γυρίσματα).

BBC One - The White Queen

Το ζευγάρι έμεινε παντρεμένο 19 χρόνια, σε μια περιόδο γεμάτη αναταραχές και, αν μη τι άλλο, πολιτική αστάθεια, καθότι ο Εδουάρδος έχασε και επανέκτησε τον θρόνο, αντιμετώπισε επαναστάσεις, ακόμη και εξορία. Η Ελίζαμπεθ, πέρα των πολιτικών μειονεκτημάτων που είχε ο γάμος της για τον Εδουάρδο, γέννησε 10 παιδιά, εκ των οποίων ας μνημονεύσουμε ότι η μεγαλύτερη κόρη τους, Ελίζαμπεθ του οίκου των Υόρκ, παντρεύτηκε των Ερρίκο τον Ζ΄, ο οποίος ήταν ο τελευταίος εν ζωή απόγονος των Λάνκαστερ (από την πλευρά της μητέρας του, καθώς όλοι οι απόγονοι από την αρσενική πλευρά δεν είχαν πολλές πιθανότητες επιβίωσης εκείνη την περίοδο) και εδραιωτής του οίκου των Τυδόρ στο θρόνο. Μαζί με την Ελίζαμπεθ των Υόρκ ένωσαν συμβολικά τα οικόσημα των δύο οίκων, Υόρκ και Λάνκαστερ, σε ένα ρόδο κόκκινο και άσπρο, φτιάχνοντας το οικόσημο των Τυδόρ, συμβολίζοντας παράλληλα το τέλος του Πολέμου των Ρόδων. Οι δύο τους ήταν γονείς του Ερρίκου του Η’ της Αγγλίας με τις οχτώ συζύγους του και παππούδες της γνωστής, μετέπειτα βασίλισσας της Αγγλίας Ελισσάβετ του οίκου των Τυδόρ.

 

*Οι εικόνες προέρχονται από τη σειρά του BBC The White Queen κι απ΄το Pinterest

 

 

Απάντηση