Η σειρά The Last Kingdom είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων “Σαξονικά Χρονικά” (Saxon Stories ήταν ο αρχικός τίτλος αν και τώρα η σειρά βιβλίων κυκλοφορεί εύλογα με την ονομασία The Last Kingdom) του συγγραφέα Bernard Cornwell και μας δείχνει ξανά την ιστορία του βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα/Alfred the Great και την προσπάθειά του να ενώσει τα πολλά μικρά βασίλεια σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε Αγγλία. Τα βιβλία είναι συνολικά 12, ενώ ο Bernard Cornwell ετοιμάζεται να εκδώσει το 13ο βιβλίο της σειράς τον Οκτώβριο του 2020 με τίτλο “War Lord”.

War Lord (The Last Kingdom Series, Book 13) eBook by Bernard ...

Ποιoς είναι ο Uhtred στην πραγματικότητα;

Το βασικό μέσο αφήγησης της ιστορίας είναι ο Uhtred, ο οποίος παρουσιάζει τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, τους Βίκινγκς/Danes και τους Αγγλοσάξονες, ως τρίτος παρατηρητής. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αναφέρει ότι πηγή έμπνευσης του χαρακτήρα Uhtred είναι ένας απώτερος πρόγονός του για τον οποίο έμαθε όταν γνώρισε για πρώτη φορά σε ηλικία 58 ετών τον βιολογικό του πατέρα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόγονος αυτός ονομαζόταν Uhtred the Bold(ο ωραίος) και ήταν Earl (τίτλος ευγενείας) της Northumbria, ενώ κυβερνούσε το κάστρο Bamburgh στις αρχές του 10ου αιώνα. Το μόνο, λοιπόν, κοινό που έχει ο πρωταγωνιστής με τον πρόγονο του συγγραφέα είναι το όνομα και η περιοχή, ενώ όλα τα υπόλοιπα συνιστούν μυθοπλασία όσον αφορά τον Uhtred.

Bamburgh Castle - Northumberland - Visit Heritage

Ο βασιλιάς Alfred στην πραγματικότητα

Who was Alfred the Great and is BBC's The Last Kingdom's portrayal ...

Ο βασιλιάς Alfred the Great (ο Μέγας) ήταν όντως βασιλιάς του Wessex τα έτη 871-899 και η φήμη του, όπως δείχνει και η σειρά, ήταν καλή μεταξύ των υπηκόων του, καθώς θεωρούνταν σοφός και ελεήμων άρχοντας. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του προώθησε την δικαιότερη νομοθέτηση και την βελτίωση του επιπέδου ζωής των υπηκόων του. Φυσικά, οι στρατιωτικές του επιτυχίες προβάλλονται λεπτομερώς στη σειρά του Netflix και συνέβησαν και στην πραγματικότητα με πιο γνωστή ίσως την αλλαγή πίστης του Βίκινγκ πολεμιστή Earl Guthrum, ο οποίος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό (τέλος πρώτης σεζόν).

BBC Four - King Alfred and the Anglo Saxons, Alfred of Wessex

Ο θάνατος του είναι ακόμα κάτι αβέβαιο, αλλά όντως τον ταλαιπωρούσε η υγεία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και είχε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου του Crohn. Η ηλικία του όταν πέθανε ήταν 50 ή 51 και θάφτηκε στο Αββαείο του Hyde στο Winchester, την πόλη δηλαδή που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Παρόλα αυτά, τα οστά του χάθηκαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί όταν περί το 1700 κατασκευάστηκε μια φυλακή σε εκείνο το σημείο.

Η Aelswith, η γλυκιά σύζυγός του βασιλιά Alfred

Why Aelswith from The Last Kingdom looks so familiar

Η Aelswith, η οποία όντως ήταν από την Mercia, παντρεύτηκε τον Alfred το έτος 868 και παρέμεινε μαζί του, πάντα πιστή, για τα υπόλοιπα 31 χρόνια που ακολούθησαν έως τον θάνατο του, ακριβώς όπως συμβαίνει και στη σειρά. Ποτέ δεν έλαβε τον τίτλο της βασίλισσας και μετά τον θάνατο του Alfred ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Winchester, το οποίο όμως σήμερα δεν επιβιώνει.

Ο Aethelwold, ο ραδιούργος ανεψιός

WiC Binges: The Last Kingdom season 3 - Page 8

O Aethelwold έγινε γνωστός για τις αδιάκοπες προσπάθειες του να υποσκάψει την θέση του Alfred στο θρόνο, διότι ο πρώην βασιλιάς και πατέρας του τον είχε προσπεράσει-για να μην πούμε αποκληρώσει- στην διαδοχή του θρόνου και είχε δώσει το στέμμα στον αδελφό του και θείο του Aethelwold, Alfred. Φυσικά, δεν είναι όλα αυτά μυθοπλασία, καθώς το 899 όταν ο Alfred πέθανε, ο Aethelwold οργάνωσε μια επανάσταση σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να αρπάξει το στέμμα, περίπου δηλαδή ότι είδαμε στο τέλος της 3ης σεζόν του The Last Kingdom. Είναι λογικό εφόσον ο Aethelwold ήταν αν μη τι άλλο ο γιος του προηγούμενου βασιλιά, του Aethelred I του Wessex, και είχε νόμιμη αξίωση στο θρόνο και το στέμμα του Wessex. Η επανάσταση, βέβαια, αυτή ήταν μάταιη, καθώς δεν είχε μεγάλη απήχηση και υποστήριξη και εν τέλει διέφυγε στο στρατόπεδο των Βίκινγκς/Danes στην Northumbria, όπου, ενώ βρήκε κάποια υποστήριξη, αυτή δεν ήταν αρκετή και πέθανε το έτος 902 στη μάχη του Holme.

Ο βασιλιάς Edward, διάδοχος του βασιλιά Alfred

Who Were The Key Players In The Struggle To Succeed Alfred The ...

O γιος του Alfred παρά την “πρόκληση” του Aethelwold βασίλεψε από το έτος 899 έως το 924, όμως δεν σώθηκαν πολλές πηγές και ντοκουμέντα από την περίοδο της βασιλείας του σε αντίθεση με τον πατέρα του. Στην τέταρτη σεζόν περιγράφει το βασίλειο της Northumbria ως το τελευταίο “the last kingdom” που ελέγχουν οι Βίκινγκς/Danes. Πέθανε πολεμώντας μια επανάσταση στη Merciaτο 924.

Ο άρχοντας Aethelred της Mercia 

Toby Regbo talks playing the "least likable" person on The Last ...

O Aethelred ήταν αρχηγός και άρχοντας της Mercia από το 881 έως το 911 και ενώ  είναι σίγουρο ότι ο γάμος του με την κόρη του βασιλιά Alfred, Aethelflaed, ήταν μια απλή  πολιτική συμμαχία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι ήταν βίαιος και την κακομεταχειριζόταν, όπως βλέπουμε στη σειρά. Όσον αφορά τον πιο ενεργό ρόλο της Aethelflaed στην αρχηγεία της Mercia, αυτή μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας ή τραυματισμούς του Aethelred που τον εμπόδιζαν να είναι παρών. Στην σειρά τον βλέπουμε να τραυματίζεται πολύ βαριά στη μάχη του Tettenhall, όπως υποστηρίζουν αρκετοί ιστορικοί.

Η Aethelflaed

BBC Two - The Last Kingdom, Series 1 - Aethelflaed

Η Aethelflaed κατέχει μια πραγματικά ξεχωριστή θέση στην Αγγλοσαξονική ιστορία καθώς ήταν η μια και μοναδική γυναίκα που είχε σημαντική εξουσία με όρους πολιτικής στα χέρια της. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, Aethelredπήρε το τίτλο της Lady of the Mercians, έναν τίτλο που της αναγνώρισε και ο αδελφός της, βασιλιάς Edward. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν μια σπουδαία και ισχυρή αρχηγός και όσον αφορά τις στρατιωτικές επιτυχίες στην κατάκτηση εδαφών, τα οποία ελέγχονταν από Βίκιγνκς/ Danes. Πέθανε σε ηλικία 48 ή 49 ετών στο Tamworth και το 2018 στήθηκε ένα άγαλμα στο Gloucester για να μνημονεύσει τα 1,100 χρόνια από τον θάνατό της.

Aethelflaed 2018 Success | Richard Graham

*Η λέξη “aethel”  που προηγείται σχεδόν μπροστά από όλα τα ονόματα της σειράς σημαίνει “ευγενής”, όπως και η λέξη aetheling σημαίνει αυτόν που έχει ευγενική καταγωγή.

Ποια χρονολογία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της σειράς; 

Η ιστορία της διαμάχης των Σαξόνων με τους Δανούς/ Danes εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 9αι. , μια περίοδο που η Αγγλία δεν ήταν ακόμα ένα ενιαίο έθνος αλλά μια σειρά από ανεξάρτητα βασίλεια, τα οποία οι Δανοί λεηλατούσαν και κατέστρεφαν. Έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από το Lindisfarne (το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό λεηλασίας από Βίκινγκς τον 6ο αι. στην Αγγλία) και οι Βίκινγκς έχουν εγκατασταθεί στην Βρετανία έχοντας δικούς τους άρχοντες και βασιλείς.

Factions, Map, Regions, Buildings feature - The Last Kingdom (M2TW ...

Ο Uhtred του Bebbanburgε είναι ένας Σάξονας μεγαλωμένος ως Δανός και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους δυο αντικρουόμενους κόσμους και πολιτισμούς. Ξεκινάει θέλοντας να εκδικηθεί τον θείο του και να πάρει πίσω την πατρογονική οικία του που βρίσκεται στην Northumbria, αλλά καταλήγει στο βασίλειο του Wessex όπου βοηθάει τον βασιλιά Alfred, ο οποίος θέλει ή καλύτερα οραματίζεται να απωθήσει όλους τους Βίκινγκς από όλα τα βασίλεια της “Αγγλίας”. Βέβαια, γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τελικά το όραμα μιας ενωμένης Αγγλίας επετεύχθη από τον εγγονό του Alfred.

Οι κύριες πηγές των ιστορικών για αυτήν την περίοδο είναι το Anglo-Saxon Chronicle και το Life of King Alfred που περιγράφουν τον βασιλιά Alfred και την ζωή του, κάτι που φάνηκε και στην σειρά με τον ζήλο του βασιλιά να αφήσει πίσω γραπτά κείμενα ως ντοκουμέντα των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της βασιλείας του.

Η πλοκή της 4ης season 

H 4η season καλύπτει την πλοκή του 7ου (The Pagan Lord) και 8ου(The Empty Throne) βιβλίου της saga, αφότου ο Alfred έχει πεθάνει και διάφορες διαμάχες ξεσπούν με κεντρικούς χαρακτήρες τον ραδιούργο ανεψιό του Aethelwold, τον γιο και διάδοχό του στο θρόνο του Wessex, Edward the Elder, την κόρη του Aethelflaed στην Mercia και τους Δανούς καθοδηγούμενους από τους Haesten και Cnut (όχι ο Cnut ο Μέγας/Cnut the Great).Από την άλλη ο πρωταγωνιστής Uhtred συνηδειτοποιεί ότι ίσως να είναι επιτέλους-μετά από τόσες σεζόν!- η κατάλληλη ώρα να προκαλέσει τον θείο του Aelfric και να πάρει πίσω την πατρογονική οικία και τον τίτλο του/ lordship του Bebbanburg στην Northumbria.

Μετά το πέρας της 4ης season υπάρχουν ακόμα 3 βιβλία του Cornwell να μεταφερθούν στην μικρή οθόνη αν η σειρά συνεχίσει ανανεώνεται.

Ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από τα γεγονότα του The Last Kingdom;

Το The Last Kingdom ξεκινάει το έτος 866 και μεταξύ άλλων που βλέπουμε στη σειρά ο Alfred γίνεται βασιλιάς όταν ο αδελφός του τον ορίζει διάδοχο παραγκωνίζοντας τον γιο του Aethelwold, ο οποίος, όπως έχουμε ήδη δει, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με αυτή την απόφαση του πατέρα του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αρπάξει το στέμμα. Αυτό, λοιπόν, ήταν κάτι που ο Alfred δεν το περίμενε ποτέ να συμβεί, διότι ήταν ο νεώτερος μεταξύ 5 αδελφών, οι οποίοι προφανώς πέθαναν νωρίτερα από αυτόν, και ενώ ήταν 21 ετών είχε όντως, όπως δείχνει και η σειρά, πολύ κακή υγεία. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι είχε κάποια κληρονομική ασθένεια και ίσως και την νόσο του Crohn.

THE LAST KINGDOM - Season 2: VFX Breakdown by BlueBolt - The Art ...

Η μάχη που βλέπουμε στην πρώτη σεζόν είναι η μάχη του Cynwit/Battle of Cynwit που έλαβε χώρα το έτος 878 και είναι μια από τις 4 πιο σπουδαίες και σημαντικές “χαμένες” μάχες της εποχής των Βίκινγκς. Σε αυτή την μάχη οι Βίκινγκς ήταν οι ηττημένοι και αυτό συνιστούσε μια “αντιστροφή” σε στρατιωτικούς όρους της κατάστασης που είχε επικρατήσεις εκείνη την εποχή.

Στην δεύτερη σεζόν έρχεται στο κέντρο της πλοκής περισσότερο η κόρη του Alfred, Aethelflaed, η οποία είχε παντρευτεί και στην πραγματικότητα τον Aethelred της Mercia και ο γάμος τους ήταν μια πολιτική συμμαχία με στόχο την ενδυνάμωση των δυο βασιλείων, Wessex-Mercia, εναντίον των Βίκινγκς που κατέβαιναν από τον Βορρά.

Η τρίτη σεζόν μας δείχνει τον “αδικημένο” Aethelwold να συμμαχεί με τον μεγάλο στρατό των Βίκινγκς κάτι για το οποίο οι χρονικογράφοι της Δυτικής Σαξονίας-κοινώς του Wessex- διαφωνούν, αν δηλαδή όντως συνέβη ή όχι. Ωστόσο, σαν τακτική δεν θα ήταν ασυνήθιστο, ενώ και ο Alfred έχει κινήσει υποψίες ότι προσλάμβανε Βίκινγκ μισθοφόρους. Μια όμως διαφορά με την πραγματικότητα είναι ότι η “τελευταία πράξη” των δολοπλοκιών του Aethelwold στην σειρά φαίνεται να λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τον θάνατο του βασιλιά Alfred το έτος 899, ενώ στην πραγματικότητα η μάχη έλαβε χώρα σε μια μη αναγνωρισμένη τοποθεσία, ίσως το Holme στην περιοχή East Anglia, το έτος 902, αφότου η τρίχρονη μικρή επανάσταση του Aethelwold είχε μέτρια επιτυχία. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν το αντίθετο, διότι οι Δανοί έστησαν ενέδρα στο στρατό του Edward και κέρδισαν αυτοί την μάχη, όμως ο Aethelwold πέθανε κατά την διάρκεια της καθιστώντας την νίκη πύρρειο. Σε κάθε περίπτωση ο Aethelwold είναι μια μικρή υποσημείωση στην όλα ιστορία της Αγγλίας και δεν είχε συνολικά όση σημασία φαίνεται να είχε στη σειρά.  

Βέβαια, όλες αυτές οι επιτυχίες δεν αποδίδονται με σιγουριά από τους ιστορικούς προσωπικά στον βασιλιά Alfred. Αυτή η περίοδος ήταν όντως πολύ σημαντική με υπαρξιακούς όρους για τους Σάξονες της Δυτικής Σαξονίας-Wessex- και της “Αγγλικότητας” τους. Οι εισβολές και οι συνεχείς απειλές από τους Βίκινγκς/Danes ήταν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πολιτική των “αγγλικών” βασιλείων τότε και δη του Wessex ,δεδομένου ότι το βασίλειο σχεδόν αλώθηκε ολοκληρωτικά σε μια από αυτές τις πιο οργανωμένες επιθέσεις. Εκείνη την χρονική περίοδο ο βασιλιάς Alfred λόγω των συνεχών επιθέσεων εγκαινίασε την κατασκευή των οχυρωμένων κτηρίων που έγιναν γνωστά ως “burh”ή “burg”.

Μια λεπτομέρεια ακόμα όσον αφορά τον όρο “Northman”/”Βόρειος άντρας/άνθρωπος” είναι ότι πέρα από τον περιγραφικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει, ότι δηλαδή οι Βίκινγκς όντως ήρθαν από τον “Βορρά” με όρους γεωγραφίας, έχει και έναν βαθύτερο συμβολισμό για τους χριστιανούς Άγγλους της εποχής, καθώς στο βιβλίο του Ιερεμία αναφέρεται ότι ένα κακό θα έρθει από τον Βορρά και θα σημάνει το τέλος/την αποκάλυψη. Παρόλα αυτά, αργότερα τον 9o αιώνα επικράτησε στις αγγλοσαξονικές πηγές εκείνης της εποχής ο όρος “Dane”,ο οποίος και χρησιμοποιείται στην εκπομπή

Πως θα τελειώσει το The Last Kingdom

Brunanburh - The Great Battle 937 AD - YouTube

Αν η σειρά ακολουθήσει τα βιβλία του Bernard Cornwell τότε ήδη γνωρίζουμε την απάντηση. Το τελευταίο ιστορικό γεγονός θα είναι η μάχη του Brunanburh το έτος 937 με την οποία σηματοδοτείται η αρχή, το ξεκίνημα και η ένωση της “Αγγλίας”.Είναι από τις πιο σημαντικές μάχες για την ιστορία της Γηραιάς Αλβιώνας, καθώς ο τότε βασιλιάς Aethelstan (γιος του Edward the Elder και εγγονός του Alfred) κέρδισε και κατάφερε να διατηρήσει την ένωση της “Αγγλίας”. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι η απαρχή του αγγλικού εθνικισμού, το σημείο δηλαδή που οι Άγγλοι ξεκίνησαν να νοιώθουν ένα και άφησαν την ταυτότητα που είχαν ο καθένας από τα πιο μικρά τοπικά τους βασίλεια.

Uhtred || Destiny Is All (The Last Kingdom) - YouTube

“Often the lonely receives love,
The Creator’s help, though heavy with care
Over the sea he suffers long
Stirring his hands in the frosty swell,
The way of exile. Fate never wavers.” ή αλλιώς “Destiny is all!” 

Η γνωστή φράση της σειράς είναι μια ελεύθερη μετάφραση ενός ποιήματος του 10ου αιώνα,”The Wanderer”.

Απάντηση