Οι τίτλοι αρχής (opening sequence) της γνωστής σε πολλούς από εμάς παιδικής ταινίας της Walt Disney του 1997 “Ηρακλής: Πέρα από το Μύθο” (original title “Hercules”) απεικονίζουν μια σειρά από αγάλματα και αγγειογραφίες που δεν είναι τελείως τυχαία, αλλά συνιστούν αναπαράστασή πραγματικών αρχαιοτήτων. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε τα εξής:

Τα αγάλματα παρουσιάζονται από την αρχή έως το 0:15 .

I.Χάλκινο Άγαλμα Αθηνάς

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αγάλματα της θεάς Αθηνάς.

Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση » Blog Archive » ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

II. Στο βάθος και πίσω από το άγαλμα της Αθηνάς αχνοφαίνεται με λίγο ζουμ ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, το οποίο βρίσκεται πλέον στο Μουσείο “Palazzo Massimo” στη Ρώμη. Η στάση της Αφροδίτης είναι ένα μοτίβο που απαντάται και σε άλλα αγάλματα, αλλά το συγκεκριμένο, όπως εμφανίζεται σε αυτή την μισοδιαλυμένη κατάσταση, προέρχεται από την βίλα του Αδριανού στο Τίβολι.

Afrodite accovacciata, copia romana da originale ellenistico, da tivoli, villa adriana, 117-138 dc. 01.JPG

III. Δίπλα από το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης διακρίνεται η ανατολική ζωοφόρος του Παρθενώνα με τους θεούς Ποσειδώνα, Απόλλωνα και Αφροδίτη, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

IV. Στη συνέχεια εμφανίζεται στην επόμενη σκηνή ένα τμήμα από το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα το οποίο δείχνει τον θεό Διόνυσο και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

V. Πίσω από τον Διόνυσο εμφανίζεται ξανά μια Αφροδίτη σε παρόμοια σχεδόν στάση με την προηγούμενη, η οποία βέβαια είναι ντυμένη στο παιδικό,όπως είναι λογικό, ώστε να μην εμφανιστεί τελείως γυμνή. Το άγαλμα βρίσκεται επίσης στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

VI. Για το κάτωθι άγαλμα μπορούν να υποστηριχτούν διάφορες απόψεις:

Ίσως πρόκειται για τον Δημοσθένη του Πολυεύκτου που βρίσκεται στο Βατικανό.

Ίσως είναι το άγαλμα του Πλάτωνα που βρίσκεται στο Μουσείο των Δελφών.

VII. Πιο δίπλα βλέπουμε τον Κούρο του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Και εδώ οι συντελεστές του έργου πρόσθεσαν ένα φύλλο στα γεννητικά όργανα του Κόρου για ευνόητους λόγους.

VIII. Μια ακόμα γλυκιά θεά Αφροδίτη ξεπετιέται,η οποία φαίνεται να γλύτωσε το ραντάρ σεμνότητας των συντελεστών. Το άγαλμα σήμερα βρίσκεται στο συγκρότημα Μουσείων του λόφου του Καπιτωλίου.

IX. Έπειτα, δίπλα εμφανίζεται αυτή την φορά ένας πίνακας και όχι ένα άγαλμα: Πρόκειται για ένα πίνακα με τον θεό Ερμή και την θεά Αφροδίτη, ο οποίος προέρχεται από την περιοχή των Επιζεφύριων Λοκρών.

X. Φυσικά ακόμα μια θεά Αθηνά εμφανίζεται στη συνέχεια με ένα χάλκινο άγαλμαστο οποίο κρατάει το σήμα κατατεθέν της, μια κουκουβάγια. Το άγαλμα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

XI. Στην επόμενη σκηνή εμφανίζεται ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα, ο Ποσειδώνας(ή Δίας) του Αρτεμισίου, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

XII. Πίσω από τον Ποσειδώνα ή Δία βλέπουμε επιτέλους και τον πρωταγωνιστή της ταινίας τον Ηρακλή σε ένα γλυπτό που προέρχεται από το ανατολικό αέτωμα από τον Ναό της Αφαίας και το οποίο σήμερα βρίσκεται στην γλυπτοθήκη του Μονάχου. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίσει είναι το τομάρι λιονταριού που φοράει στο κεφάλι του.

XIII. Καθώς η κάμερα εστιάζει στο κέντρο δεξιά και αριστερά ξεχωρίζουν και άλλα αγάλματα όπως ο “Πυγμάχος των Θερμών”που βρίσκεται στο Μουσείο Palazzo Massimo της Ρώμης

XIV. Ένα κομμάτι που προκαλεί εντύπωση μέσα σε όλα τα άλλα είναι ο “Ιάσων και το χρυσόμαλλο δέρας” γιατί φιλοτεχνήθηκε πολύ πρόσφατα, δηλαδή τον 19 αι. Το εν λόγω άγαλμα φιλοξενείται στο Μουσείο Thorvaldsen της Κοπεγχάγης.

XV. Έπειτα ξεχωρίζουμε το “Σύμπλεγμα του Pasquino”/”Pasquino Group” είτε με τον Μενέλαο να κουβαλάει το σώμα του Πάτροκλου είτε με τον Αίαντα να κουβαλάει το σώμα του Αχιλλέα. Το άγαλμα βρίσκεται στο Loggia dei Lanzi στην Φλωρεντία.

XVI. Ακόμα ένα άγαλμα που είναι αρκετά πρόσφατο από το 1877 είναι ο αθλητής που παλεύει με έναν πύθωνα . Το άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο Tate στο Λονδίνο.

XVII. Τελικά φτάνουμε στον πρωταγωνιστή της ταινίας,τον Ηρακλή!

Απάντηση