Με το επόμενο βιβλίο της σειράς A Song of Ice and Fire , Winds of Winter , του Μάρτιν ακόμα μακριά  από την ολοκλήρωση του και έχοντας κλείσει σχεδόν μια δεκαετία αναμονής , έχουμε για μοναδική μας παρηγοριά τις πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από τα δημοσιευμένα κεφάλαια του που έχει διαβάσει ο Μάρτιν όλο αυτό τον καιρό σε διάφορα events. Αυτά τα κεφάλαια είναι τα εξής με link που παραπέμπει σε ολόκληρο το κεφάλαιο:

Το κεφάλαιο “Theon” συνεχίζει από το τελευταίο κεφάλαιο της Asha στο τελευταίο βιβλίο. Ως προς το κεφάλαιο αυτό , ο Μάρτιν έχει διευκρινίσει ότι ενώ θα το βρούμε σχετικά στην αρχή του Winds of Winter , στην πραγματικότητα  , χρονολογικά , τοποθετείται πριν από κάποια κεφάλαια του A Dance with Dragons , όπως θα διαπιστώσουμε σύμφωνα με τον Μάρτιν (άρα κάτι συμβαίνει που θα έχει ήδη παίξει κάποιο ρόλο σε ότι έχουμε διαβάσει στο A Dance with Dragons)

Ο Theon , στο τέλος του τελευταίου βιβλίου , είχε καταφέρει να φτάσει στο καταυλισμό του Stannis Baratheon μετά την δραπέτευσή του από το Winterfell μαζί με την Jeyne Poole που της είχαν δώσει οι Boltons την ψεύτικη ταυτότητα της Arya Stark , για να παντρευτεί τον Ramsey προκειμένου να επισφραγίσουντην κυριαρχία τους επί του Winterfell.

Από αυτό το κεφάλαιο μαθαίνουμε ότι ενώ ο Stannis βρίσκεται  απομονωμένος και αποκλεισμένος στο χωριό Crofter’s που έχουν βρει καταφύγιο οι δυνάμεις του , εντούτοις , δεν το βάζει κάτω και προετοιμάζεται για την επικείμενη μάχη με τους Boltons. Στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου , τον είχαμε αφήσει να δέχεται επίσκεψη από τον απεσταλμένο της  Iron Bank , Tycho Nestoris , με τον οποίο υπέγραψε μια συμφωνία και σχεδιάζει να τον στείλει πίσω στο Τοίχος για να μην αναμειχθεί στην επικείμενη μάχη. Επιπλέον , ο Stannis πληροφορείται από το γράμμα που του έστειλε ο Jon Snow μέσω του τραπεζίτη ότι ο Arnolf Karstark σχεδιάζει να τον προδώσει. Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή μετά τον ερχομό της ανεψιάς του Alys Kartsark στο Τοίχος , όπου αναζητούσε καταφύγιο. Φαίνεται , όμως , μετά την συνομιλία του με τον Maester Tybalt ότι ο Stannis ήδη υποψιαζόταν και ίσως είχε αντιληφθεί την προδοσία πριν από το γράμμα.stannis-baratheon-game-thrones Έτσι , λοιπόν , ο Stannis κάνει το αναμενόμενο εκ μέρους του και συλλαμβάνει τον γιο του Arnolf Karstark , Arthor , μαζί με τρεις εγγονούς του , οι οποίοι βρίσκονται μαζί του στην εκστρατεία του στο Βορρά και σχεδιάζει να τους εκτελέσει εφόσον ομολογήσουν ότι σχεδιάζουν να τον προδώσουν. Όσον αφορά την “Arya Stark” (καθώς δεν γνωρίζει κανείς πέρα από τον Theon ότι η συγκεκριμένη κοπέλα είναι στην πραγματικότητα η πρώην κολλητή της Sansa , Jeyne Poole) ο Stannis σκοπεύει να την στείλει και αυτήν στο Τοίχος για να επανενωθεί με τον αδελφό της Jon Snow δείχνοντας του έτσι την ευγνωμοσύνη του που τον προειδοποίησε για την προδοσία των Karstark. Διατάσσει ακόμα τον Justin Massey , έναν ιππότη πιστό της γυναίκας του , να συνοδεύσει τον τραπεζίτη Tycho Nestoris στο Braavos και με τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει να λάβει ο Stannis από την Τράπεζα να προσλάβει μισθοφόρους περί τους 20.000 άνδρες και να επιστρέψει με αυτούς στο Westeros , ενώ , διευκρινίζει ότι ακόμα και αν πεθάνει ο ίδιος , ο Massey  να χρησιμοποιήσει τον στρατό των μισθοφόρων για να κατακτήσει τον Σιδηρούν Θρόνο για την κόρη του , Shireen. Τέλος , σχετικά με τον Theon σκέφτεται να τον εκτελέσει ούτως ώστε να κερδίσει την εύνοια των βόρειων συμμάχων του αποδίδοντας δικαιοσύνη για την “δολοφονία” των Bran και Rickon Stark (εφόσον κανείς δεν γνωρίζει ότι τα δυο παιδιά που τους παρουσίασε ο Theon καμένα ήταν στην πραγματικότητα τα παιδιά ενός μυλωνά ή και του ίδιου του Theon , όπως ο ίδιος σκέφτεται κάποια στιγμή δεδομένου ότι είχε κάποια σχέση με την γυναίκα του μυλωνά,και όχι οι μικροί αδελφοί Stark).Theon_and_yara_promo_6x5

Σε όλο το κεφάλαιο φαίνεται ότι o Theon σιγά σιγά αρχίζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του , καθώς μετά το χρόνο που πέρασε ως αιχμάλωτος του Ramsey βίωσε μια δραματική απώλεια ταυτότητας λόγω του πόνου που υπόμεινε αναλαμβάνοντας την περσόνα του “Reek”. Στην αρχή κιόλας , ο Theon δεν αναγνωρίζει την αδελφή του Asha , όπως και αυτή δεν τον είχε αναγνωρίσει όταν το είχε δει στα Iron Islands για πρώτη φορά μετά από χρόνια που είχε πάει ως απεσταλμένος του Robb Stark , κάτι που δείχνει ότι έχει βυθιστεί σε μια άλλη περσόνα και έχει “χάσει” τις αναμνήσεις που είχε ως Theon. Υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες που χάνουν την ταυτότητά τους και μπερδεύονται βυθιζόμενοι σε μια ψεύτικη περσόνα που έχουν κατασκευάσει όπως η Sansa που γίνεται Alayne και η Arya που αναλαμβάνει πολλαπλές διαφορετικές ταυτότητες. Αισθάνεται δε πάλι φυλακισμένος , όπως και είναι , σκεπτόμενος ότι αντάλλαξε τον έναν βασανιστή (Ramsey) για κάποιον άλλο (Stannis).

-Θεωρίες:

Ο Stannis είναι απίθανο να εκτελέσει τον Theon γιατί , όπως ο ίδιος παραδέχεται , είναι ένας πολύτιμος αιχμάλωτος , καθώς γνωρίζει πολύ καλά το Winterfell και το Dreadfort , κάτι που ίσως στρατηγικά χρησιμοποιηθεί υπέρ του Stannis. Είναι , επίσης , ένας άρρεν απόγονος του τελευταίο αποβιώσαντος βασιλιά των Ironborn και μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να ακυρωθεί το Kingsmoot μέσω του οποίου εξελέγη ο Euron , ενώ , μερικοί Ironborns μπορεί να συμμαχήσουν με τον Stannis αν μάθουν ότι έχει τον Theon , όπως ο Dagmer Cleftjaw που έχει στη κατοχή του το κάστρο Torrhen’s Square στο Βορρά.

Ο Stannis έχει βρει καταφύγιο σε αυτό το χωριό για πάρα πολλές μέρες και ενώ οι συνθήκες του χειμώνα είναι εξοντωτικές και ο στρατός του κυριολεκτικά αργοσβήνει από τις κακουχίες και την πείνα -ειδικά οι Νότιοι που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες- φαίνεται να σχεδιάζει κάτι μεγάλο (όπως λέει και ο ίδιος “We have the ground”). Όταν προτείνει στον τραπεζίτη Tycho Nestoris να φύγει για το Τοίχος αναφέρει ότι οι Boltons θα τους φτάσουν σε μερικές μέρες , κάτι που είναι σχεδόν απίθανο να το έχει πληροφορηθεί εφόσον βρίσκεται στο ίδιο σημείο για πάρα πολλές μέρες. Οι Boltons προφανώς αναστατώθηκαν από την δραπέτευση του Theon και της ψεύτικης Arya και όσα συνέβησαν κατά την απόδραση , οπότε αντί να καθίσουν να περιμένουν τον Stannis , είτε να φτάσει στο Winterfell , είτε να πεθάνει από το κρύο και τα χιόνια , κινητοποιήθηκαν. Ακόμα , μετά την συνομιλία του με τον Maester Tybalt , μαθαίνουμε ότι ο τελευταίος τον προδίδει δίνοντας πληροφορίες στους Boltons για τις κινήσεις του Stannis , κάτι που ο Stannis γνώριζε ότι συμβαίνει και πιθανότατα θέλησε να αφήσει να συμβαίνει μέχρι ο Maester να ενημερώσει τους Boltons που βρίσκεται ο Stannis για να πάνε οι ίδιοι να τον βρουν (τους έστειλε έναν χάρτη) εγκαταλείποντας την θέση τους στο Winterfell.

Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη θεωρία ότι ο Stannis έχει στήσει κάποια παγίδα στο ιππικό των Frey -Nightlamp Theory- χρησιμοποιώντας υπέρ του τις δυο λίμνες που έχει το χωριό στο οποίο βρίσκεται. Συγκεκριμένα και περιληπτικά , η θεωρία υποστηρίζει ότι ο Stannis θα ξεγελάσει τους  Frey ώστε να βρεθούν με το ιππικό τους πάνω στην παγωμένη λίμνη του χωριού , η οποία , όμως , είναι γεμάτη τρύπες από τις απόπειρες του στρατού του Stannis να ψαρέψει ψάρια για να φάνε, και σε συνδυασμό με το βάρος του εξοπλισμού τους θα βουλιάξουν και θα πεθάνουν από πνιγμό ή το κρύο. Ακόμα , με το στρατό του θα σκοτώσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να ξεφύγει , αλλά πιθανότατα σχεδιάζει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι νεκρός , να κυκλοφορήσει η φήμη ότι σκοτώθηκε και έπειτα να το χρησιμοποιήσει υπέρ του. Έτσι , μια ακόμα θεωρία που ταιριάζει με την προηγούμενη είναι ότι ο Stannis και οι άντρες του θα μεταμφιεστουν σε Karstarks φορώντας τις πανοπλίες τους και τα διακριτικά τους για να καταφέρουν να ξεγελάσουν τους Boltons και να διεισδύσουν στο Winterfell , ώστε να κάνουν την αναφορά τους σχετικά με τον θάνατο του Stannis.

Η Asha Greyjoy είναι αιχμάλωτη του Stannis και μόλις βλέπει τον αδελφό της , Theon , τρομάζει από την εμφάνισή του -πως τον κατάντησε ο Ramsey στο βιβλίο δεν έχει καμία σχέση με την ντελικάτη εικόνα του στη σειρά- και ίσως νοιώθει τύψεις που δεν τον βοήθησε. Βέβαια , ο Theon είναι χρήσιμος στην Asha για να καταφέρει να ακυρώσει το Kingsmoot που έκανε τον θείο της , Euron , βασιλιά και ενώ ο Stannis την απειλεί ότι θα εκτελέσει τον Theon , προφανώς μπλοφάρει καθώς είναι πολύτιμος και για τον ίδιο τον Stannis.  Tελικά και η ίδια η Asha μπλοφάρει και παίζει το παιχνίδι του Stannis προκαλώντας τον να εκτελέσει τον Theon με αποκεφαλισμό μπροστά από το δέντρο-weirwood- του χωριού. Φαίνεται ότι θα γίνει μια θυσία/εκτέλεση , αλλά μάλλον , όπως συνέβη και με την περίπτωση του Mance , θα αλλαχθούν κάποια σώματα και ταυτότητες.

Υπάρχει περίπτωση ο Stannis με κάποιο τρόπο να συνέβαλε στα όσα διημείφθησαν πριν και προς το σκοπό της απόδρασης του Theon και της ψεύτικης Arya; Τι ακριβώς κάνουν οι άντρες του Mors Umber έξω από το Winterfell , οι οποίοι βοήθησαν τους δραπέτες; Ήταν τυχαία εκεί όταν χρειάστηκε; Γνωρίζει ο Stannis ότι ο Theon δεν σκότωσε τους μικρούς αδελφούς Stark; Σκοτώνοντας τα παιδιά του μυλωνά ο Theon , μήπως σκότωσε στην πραγματικότητα κάποιο δικό του τέκνο, πράγμα που τον κάνει όντως “kinslayer” (kin=σόι), όπως όλοι τον αποκαλούν για να τον προσβάλλουν;

Μια κουλ πληροφορία από το κεφάλαιο ήταν ότι μάθαμε πως τελικά το εκάστοτε κοράκι πετάει μόνο προς ένα συγκεκριμένο κάστρο και όχι σε δυο και τρία , καθώς τέτοια κοράκια είναι πολύ σπάνια.

Απάντηση