H Εταιρεία Α24 που ιδρύθηκε πρόσφατα , μόλις το 2012 , ως μια ανεξάρτητη εταιρεία του χώρου της διασκέδασης με έδρα της την Νέα Υόρκη έχει ήδη αποκτήσει διεθνή φήμη με ταινίες όπως Ex Machina (μόνο δικαιώματα διανομής) , Room , The Witch , Μoonlight , The Lobster(διανομή) , The Killing of a sacred Deer , The Florida Project κ.α. Συνεπώς, οι προσδοκίες μας για τις επικείμενες ταινίες της εν λόγω εταιρείας είναι μεγάλες!

 

Η καινούργια πολυαναμενόμενη ταινία της εταιρείας Α24 ονομάζεται Lighthouse και είναι του σκηνοθέτη Robert Eggers , ο οποίος καταξιώθηκε με την προηγούμενη δουλειά του στη ταινία The Witch. Ο Eggers μέσα από τις ταινίες του φαίνεται να δημιουργεί ένα σύμπαν με “μυθολογικά” τέρατα και folklore στοιχεία: στη ταινία The Witch ήταν οι μάγισσες , στην ταινία The Lighthouse εν προκειμένω οι Γοργόνες , στην επικείμενη ταινία Nosferatu (remake της παλιάς ταινίας του 1922 του Murnau) οι Βρικόλακες κλπ. Οι πρωταγωνιστές είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο της ταινίας: ο Willem Dafoe υποδύεται έναν γερασμένο , βετεράνο φαροφύλακα , ενώ , ο Robert Pattinson υποδύεται τον νεότερο και πολύ πιο άπειρο συνάδελφο του. Οι δυο τους είναι ιδανική επιλογή για να ενσαρκώσουν αυτο “το δίδυμο του Φάρου” και ικανότατοι στο να “σηκώσουν” την ταινία μόνοι τους. Αυτοί οι δύο άνθρωποι βρίσκονται σε ένα μικρό βραχώδες νησί και δουλειά τους είναι να φροντίζουν τον φάρο για έναν μήνα. Βέβαια , αυτό που μας τραβάει την προσοχή ήδη από το trailer είναι το τι συμβαίνει – αν συμβαίνει- στο νησί και στο περιβάλλον γύρω από αυτό. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι κάτι περίεργο γίνεται και οι δυο άντρες φαίνεται να τρελαίνονται σταδιακά.

 

Ο σκηνοθέτης Eggers ανέφερε ότι σχεδόν πιάστηκε στα χέρια με τον Pattinson στο σετ , κατά την διάρκεια των γυρισμάτων . Επίσης , ανέφερε ότι “έφτιαξε μια ταινία για δύο τύπους και ένα κτήριο σε σχήμα φαλλού”. Ερωτηθείς δε για ποιο λόγο επέλεξε να γυρίσει την ταινία ασπρόμαυρη απάντησε “επειδή ταίριαζε στο κλίμα/mood , και με αυτό τρόπο παίρνεις περισσότερη λεπτομέρεια …… ποιος δεν θα ήθελε να δει μέσα στους πόρους του Willem?”

Η εικόνα μοιάζει με πρώιμη -παλιά- φωτογραφία καθώς φτιάχτηκε κατά παραγγελία ένα φίλτρο από την Schneider Filters που μιμήθηκαν/αναπαρήγαγαν την εικόνα και την αίσθηση ορθοχρωματικού film που χρησιμοποιούνταν από τα μέσα του 19 αιώνα. Ουσιαστικά η ταινία είναι σαν να βγήκε από μια άλλη εποχή του σινεμά , ενώ οι επιλογές του σκηνοθέτη συνηγορούν υπέρ του ότι ήθελε να δώσει στον θεατή την αίσθηση ότι είναι κλεισμένος , κάτι στο οποίο βοηθά η χρήση πολλών close-up , επιλογές που ίσως φαντάζουν ανορθόδοξες στο ευρύ κοινό εφόσον μετά την δεκαετία του ’50 που συστήθηκε η ιδέα της μεγάλης οθόνης αυτού του είδους οι ταινίες σπανίζουν.

*Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

 

Απάντηση