Μετά από ένα χρόνο αναμονής, το Netflix μας έδωσε, επιτέλους, την έξι-επεισοδίων-δεύτερη σεζόν του αυστραλέζικου πολιτικού θρίλερ Secret City: Under the Eagle! Ζεσταθείτε με το trailer και συνεχίζουμε:

https://www.youtube.com/watch?v=buLOPALMsuU

Η Harret Dankley (Anna Torv) επέστρεψε και γι’ άλλη μια φορά βρίσκεται μπλεγμένη σε μια διεθνούς επιπέδου συνομωσία με επίκεντρο την καθόλου εξωτική Καμπέρα.

Πού βρισκόμαστε:

Η πρώτη σεζόν του Secret City, για όσους δε θυμούνται, τελείωσε με την Harret Dankley να βρίσκεται πίσω από τα σίδερα, ηττημένη στην προσπάθεια της να ξεσκεπάσει τα σχέδια της Υπουργού Catriona Bailey (Jacki Weaver), η οποία αναδεικνύεται και η μεγάλη νικήτρια της πρώτης σεζόν έχοντας καταφέρει να θεσμοθετήσει την προσωπική της ατζέντα με το νομό για την Υπηρεσία Ασφαλέστερης Αυστραλίας και να γίνει η ισχυρότερη Υπουργός της Κυβέρνησης της Αυστραλίας (Δείτε περισσότερα για την πρώτη σεζόν εδώ).

Η δεύτερη σεζόν της σειράς τοποθετείται χρονικά περίπου δύο χρόνια αργότερα και ξεκινά με την Harret Dankley να ετοιμάζεται να παρατήσει την Καμπέρα για μία νέα αρχή έχοντας πλεόν εκτίσει την ποινή της. Οι μπελάδες όμως την προλαβαίνουν και καταφέρνει να βρεθεί μπλεγμένη σ’ ένα νέο γύρο πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων με πολλά μυστικά και ακόμα περισσότερες δολοπλοκίες. Το ντόμινο των εξελίξεων ξεκινά όταν η συγκρατούμενη της Dankley, Mina Almasi (Louisa Mignone) αποφασίζει να της ζητήσει να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα της φυλακής (κατά βάθος είναι φίλες): Ένας χάκερ, με το ψευδώνυμο The Rabbit (ο Λαγός), πέραν του να παρεμβαίνει όποτε θέλει σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκεύη χρησιμοποιώντας ένα πραγματικά ανατριχιαστικό γράφημα ενός λαγού που γελάει, στέλνει στην Almasi ένα απόρρητο έγγραφο που αφορά στη δολοφονία της οικογένειας της, στα πλαίσια μιας αποτυχημένης και φυσικά συγκεκαλυμμένης επιχείρησης των αυστραλιανών στρατιωτικών δυνάμεων στο Πακιστάν. Την συγκάλυψη αυτή υπογράφει η πανίσχυρη πλέον Υπουργός Catriona Bailey -ποια άλλη-.  Την ώρα που η Dankley πείθεται να βοηθήσει την Almasi στην αποκάλυψη της αλήθειας και ξεκινά το πρεσσάρισμα στην Υπουργό, λαμβάνει χώρα μια μυστηριώδης έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων πολιτών, ενώ η Υπουργός Bailey βρίσκεται δολοφονημένη σ’ ένα απο τα κεντρικότερα σημεία της Καμπέρα(ς). Η Harret Dankley, βρισκόμενη στη δίνη των εξελίξεων, αποφασίζει, για να ενισχύσει τη θέση της, να αναλάβει χρέη επικοινωνιακής συμβούλου της ανεξάρτητης βουλευτού Karen Koutoufides (Danielle Cormack) και να ρίξει φως τόσο  στην ύποπτη έκρηξη, όσο και στη δολοφονία της Υπουργού.

Κάτω από τον αετό (Under the Eagle):

Ο τίτλος που επιλέχθηκε για τη δεύτερη σεζόν της σειράς, Μυστική Πόλη: Κάτω από τον Αετό (Secret City: Under the Eagle), δίνει μάλλον το στίγμα της πλοκής που πραγματεύεται η δεύτερη σεζόν. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δίνει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το στίγμα της σειράς. Σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Καμπέρα, πολύ δε περισσότερο από την υπόλοιπη Αυστραλία, μια κρυφή πόλη που εκτείνεται στα κυβερνητικά κτήρια γύρω από το άγαλμα-οβελίσκο με τον αετό ζει στους δικούς της ρυθμούς*. Προσωπικές φιλοδοξίες, μυστικά, συμφέροντα, λεπτές ισορροπίες διαφεντεύουν τους “πολίτες” της, ενώ η αποκάλυψη αυτών προς τα έξω πληρώνεται ακριβά. Φυσικά, η ομερτά αυτή χαίρει δημοκρατικής νομιμοποίησης, που ακούει στο όνομα Εθνική Ασφάλεια. Η δεύτερη σεζόν πραγματεύεται ακριβώς τα αποτελέσματα της πολιτικής που κατάφερε να επιβάλλει στο τέλος της προηγούμενης σεζόν η μακαρίτισσα Catriona Bailey.

Και σε αυτή τη σεζόν, φυσικά, δε λείπει η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στις εξελίξεις, όπως επίσης και η ανάμειξη των μεγάλων  δυνάμεων σαν τις ΗΠΑ, οι οποίες φροντίζουν να πιέζουν σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ο “νέος παίκτης” που κάνει την εμφάνισή του στη δεύτερη σεζόν και αναμειγνύεται στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή, προκειμένου να εξασφαλίσει με τη σειρά του κι αυτός τα δικά του συμφέροντα, οι πολεμικές βιομηχανίες, η ανάμειξη των οποίων με την πολιτική είναι ίσως ο δεύτερος βασικός πυλώνας της σειράς, μετά την Εθνική Ασφάλεια.

*Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος της σειράς αναφέρεται και στον αμερικάνικο αετό, συνεπώς στην εμπλοκή των ΗΠΑ στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή.

Τελικά:

Η δεύτερη σεζόν του Secret City εξακολουθεί να κρατά τον τίτλο του αυστραλέζικου τηλεοπτικού διαμαντιού που είχαμε αποδώσει στην πρώτη σεζόν. Πολιτικό θρίλερ με τα όλα του, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ αποδίδει εξαιρετικά τις θεματικές με τις οποίες πραγματεύεται, όπως επίσης και το στήσιμο της διπλωματικής-πολιτικής σκακιέρας, πάνω στην οποία αναπτύσσεται η πλοκή της σειράς. Στα μείον της σεζόν αυτής, η αποσπαματική αποσύνδεση με την πρώτη σεζόν. Το χρονικό άλμα δεν γεφυρώνεται κάπως, ενώ βασικοί παίκτες, όπως η Κίνα ή ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Mal Paxton (Dan Wyllie), απλά δεν αναφέρονται καν. Ως προς αυτό, μάλλον έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η δεύτερη σεζόν απομακρύνεται από τα μυθιστορήματα των Chris Uhlmann και Steve Lewishe (Marmalade Files and The Mandarin Code) και βασίζεται σε αυτοτελές screenplay. Η αποσπασματική αυτοτέλεια μεταξύ των δύο σεζόν ήταν κάπως άγαρμπη, αλλά, ευτυχώς, η δεύτερη σεζόν κρατήθηκε στο ύψος των προσδοκιών μας.

Απάντηση