«Απ’ τη Σχοινούσα σα περνάς,

θέλω να μου τη χαιρετάς» (πάντα με συνοδεία βιολιού)

images (1)(1)Άλλη μια μικρή κυκλάδα κοντά στη Νάξο και την Αμοργό που με τα λίγα σπίτια της στο λιμάνι σε καλεί να την επισκεφτείς και αυτή να σε ανταμείψει. Πώς; Με τις πολλές παραλίες που διαθέτει, 17 στο σύνολο, όπως το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, το Θολάρι, η παραλία του Λιόλιου, το Πορί, η παραλία του Μπαζαίου, ο Αλμυρός, η ψιλή Άμμος, το Φυκιό, ο Γερολιμιώνας, το Σιφνέικο, το Μερσίνι. Άλλες με άμμο και άλλες με μικρό χαλίκι, όλες μικρές και μαζεμένες, χωρίς ίχνος σκιάς βέβαια όπως όλες οι Κυκλάδες. Στο νησί φτάνεις είτε από Πειραιά είτε με το «Express Skopelitis» από Νάξο, που εξυπηρετεί όλες τις μικρές Κυκλάδες.

Το νησί αυτό έχει πιστούς επισκέπτες που κάθε χρόνο πάση θυσία θα περάσουν κάποιες μέρες του καλοκαιριού τους εκεί. Φημίζεται για τη φάβα που καλλιεργούν οι ντόπιοι και το μέλι της. Στα τέλη Ιουνίου διοργανώνεται η γιορτή της φάβας, ενώ τον Αύγουστο γίνονται η γαιδουριάδα και η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, όπου οι ντόπιοι μετά την εκκλησία, τρώνε όλοι μαζί τοπικά εδέσματα στο χώρο της εκκλησίας. Ιδιαίτερα γιορτάζεται και η γιορτή του Σωτήρος, καθώς συνήθως οργανώνεται βραδιά με μουσική και άφθονο φαγητό και ποτό.

kafeneio-xara-schoinousa-DSC_0811Απαραίτητο μέρος της επίσκεψης στη Σχοινούσα είναι οι εκδρομές στα γύρω νησιά με την «ΑΙΟΛΙΑ» του Μανώλη, που επισκέπτονται μικρά νησιά γύρω από τη Σχοινούσα, όπως το νησί Φειδού, που είναι ακατοίκητο αλλά έχει μια υπέροχη παραλία και το νησί της Κέρου. Στο νησί δεν θα βρεις έντονη βραδινή ζωή, άπειρες επιλογές και στυλιζαρισμένα μαγαζιά. Θα βρεις, όμως, πολύ καλό φαγητό, κυρίως θαλασσινά, και ανθρώπους που περιμένουν τον επισκέπτη για να τον καλοδεχτούν. Οι ντόπιοι γίνονται ένα με τους επισκέπτες και είναι πρώτοι στο χορό και σε όλες τις εκδηλώσεις, αφού σκοπός είναι να γίνουμε όλοι μια παρέα.

14550572_10154621303969485_964455054_oΤο camping παρότι γίνεται, κυρίως στην παραλία Ψιλή Αμμό, δεν είναι τόσο εύκολο, αφού δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε νερό, τουαλέτα αλλά και σκιά για να στήσεις σκηνή. Το νησί είναι ακόμα κάπως παρθένο, αφού έχει χωματόδρομους και δεν είναι χτισμένο στην πλειονότητά του. Το γραφικό καφενείο στην αρχή του χωριού με τις αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές και το καφενείο της Χαράς, που μένει ανοιχτό όλο το χρόνο αποτελούν πόλο έλξης, αφού είναι σχεδόν πάντα γεμάτα, ενώ δεν λείπουν και τα όμορφα μαγαζιά για φαγητό, τόσο στο λιμάνι όσο και στη χώρα του νησιού. Στέκι για τα καλοκαιρινά βράδια, ο «Βράχος», που θα ακούσεις και θα χορέψεις από ροκ και νησιώτικα μέχρι Στράτο Διονυσίου.

Η μικρή Σχοινούσα με τους πιστούς θαυμαστές της σε περιμένει για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.images(1)

 

*Παραθέτουμε το παρακάτω βίντεο από το youtube channel DEVELOP GREECE με στιγμιότυπα από τη Γιορτή της Φάβας 2016 κι απίστευτες λήψεις του νησιού με drone

Απάντηση