Για όσους διαβάσαμε , ομολογουμένως ίσως καθυστερημένα -αν νοείται τέτοιο πράγμα για τα βιβλία- ,  το καλοκαίρι το “100 χρόνια μοναξιάς” του  τιμημένου με βραβείο Νόμπελ συγγραφέα Gabriel García Márquez και αποφασίσαμε να ψάξουμε αν υπάρχει κάποια ταινία-μεταφορά του βιβλίου ή έστω βασισμένη ως ένα βαθμό σε αυτό , με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα ταινία , είναι , όμως , στα σκαριά από το Netflix (οποία έκπληξη!).

a05n1cul-1

Σύμφωνα με δημοσιεύματα , το Netflix εξασφάλισε τα δικαιώματα να μεταφέρει σε σειρά το αριστούργημα του Gabriel García Márquez “100 χρόνια μοναξιάς”, το οποίο , μέχρι τώρα , δεν έχει ξαναμεταφερθεί ποτέ ούτε σε ταινία ούτε σε σειρά από τότε που εκδόθηκε , το έτος 1967. Οι γιοί του García Márquez , ο οποίος απεβίωσε το 2014 , Rodrigo Garcia και Gonzalo García Barcha, θα συμμετέχουν στην μεταφορά του βιβλίου σε σειρά ως executive producers , ενώ , η σειρά αναμένεται να γυριστεί στη Κολομβία .

_74361585_74361584

Χαρακτηριστικά ο Rodrigo Garcia αναφέρει:

“Για δεκαετίες ο πατέρας μας ήταν διστακτικός στο να πουλήσει τα δικαιώματα να γίνει ταινία το “100 χρόνια μοναξιάς” , επειδή πίστευε ότι δεν μπορεί να γίνει ταινία λόγω του περιορισμένου χρόνου που προϋποθέτει η μεταφορά σε ταινία , ή επειδή το να μεταφερθεί σε ταινία σε άλλη γλώσσα πέρα από τα ισπανικά δεν θα ανταποκρινόταν στο βιβλίο.” /“For decades our father was reluctant to sell the film rights to ‘Cien Años de Soledad’ because he believed that it could not be made under the time constraints of a feature film, or that producing it in a language other than Spanish would not do it justice” 

και

“στην σημερινή χρυσή εποχή των σειρών ,με το υψηλό επίπεδο του γραψίματος και της σκηνοθεσίας , την ποιότητα του κινηματογραφικού περιεχομένου , και την αποδοχή από ένα διεθνή κοινό ξενόγλωσσων προγραμμάτων  , η ώρα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για να γίνει μια τέτοια μεταφορά σε ένα απίστευτο παγκόσμιο κοινό που παρέχει το Netflix . Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε το Netflix και τους filmmaker σε αυτή την προσπάθεια τους , και είμαστε ανυπόμονοι να δούμε το τελικό προϊόν” /“in the current golden age of series, with the level of talented writing and directing, the cinematic quality of content, and the acceptance by worldwide audiences of programs in foreign languages, the time could not be better to bring an adaptation to the extraordinary global viewership that Netflix provides. We are excited to support Netflix and the filmmakers in this venture, and eager to see the final product.”

bif_100_let_poster_en

Όσον αφορά την υπόθεση του βιβλίου , το οποίο έκανε γνωστή την σχολή του μαγικού ρεαλισμού , ακολουθεί την ακμή και παρακμή του Οίκου των Μπουενδία και βάζει το μυαλό μας στο μπλέντερ με μια ονοματολογία χειρότερη μέχρι και της ελληνικής παράδοσης ο πατέρας να δίνει το όνομα του πατέρα του σε κάθε πρώτο γιο! Η ιστορία ξεκινά με τον πατριάρχη της “δυναστείας” , Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία , ο οποίος ίδρυσε μια αγροτική και απομονωμένη πόλη ονόματι Μακόντο , του οποίου την ιστορία ακολουθούμε παράλληλα με της οικογένειας. Η πόλη και η οικογένεια είναι καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουν την ιστορία τους και τα λάθη τους ξανά και ξανά , κάτι που γίνεται πιο έντονο παρακολουθώντας τις 7 γενιές της οικογένειας , με τα σχεδόν ίδια ονόματα , να κάνουν η κάθε μια τα ίδια λάθη με την προηγούμενη , σαν μια μοίρα να μην τους αφήνει να ξεφύγουν από τα ελαττώματα και τις κακοδαιμονίες των προγόνων τα ονόματα των οποίων φέρουν. Με αυτό το τρόπο γεννιέται η αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα κόσμο που ο χρόνος κινείται κυκλικά και όχι ευθύγραμμα , που ο κόσμος ξεχνάει τα λάθη των προηγούμενων γενιών και συνεχίζει να τα επαναλαμβάνει αέναα. Το τέλος είναι ικανοποιητικό και σίγουρα επιτυγχάνεται η κάθαρση , ενώ η τελευταία φράση μένει αξέχαστη σε όποιον διάβασε το βιβλίο , γιατί  οι γενιές οι καταδικασμένες σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη.

100_years_of_solitude_family_t_by_clothos_d154jix-fullview

«porque las estirpes condenadas a cien años de soledad no tenían una segunda oportunidad sobre la tierra».

Κύρια στοιχεία της ιστορίας είναι η αλληγορία και το φανταστικό ,καθώς περιέχει πολλά υπερφυσικά στοιχεία , αλλά και παραδοσιακές θρησκευτικές προκαταλήψεις που όμως ανταποκρίνονται στην μετα-αποκιακή Κολομβία και εν γένει την Λατινική Αμερική εκείνης της περιόδου. Ο συγγραφέας έχει ενσωματώσει στο μυθιστόρημα και πραγματικά γεγονότα της ιστορίας της Κολομβίας , όπως τον εμφύλιο που βίωσε η χώρα – Thousand Days’ War – και την ηγεμονία της εταιρείας Φρούτων εστιάζοντας σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1928 και ονομάστηκε “Banana Massacre”.

CE1863_01_lg

Το μυθιστόρημα έγινε ένα από τα συμβολικότερα έργα του μαγικού ρεαλισμού και κατεξοχήν δείγμα της λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής του 20ου αιώνα , ενώ , έχει πουλήσει περίπου 50 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 46 γλώσσες.

Το Netflix έχει ήδη μεγάλη ποικιλία στα ισπανόφωνα έργα και σειρές που αφορούν την Λατινική Αμερική , με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτυχία της ταινίας “Roma” του Alfonso Cuaron και της σειράς  Narcos.

Βέβαια το “100 χρόνια μοναξιάς” δεν θα είναι το πρώτο έργο του García Márquez που θα μεταφερθεί στη “μεγάλη” οθόνη , καθώς το 2007 μεταφέρθηκε σε ταινία το μυθιστόρημα του συγγραφέα του 1985 “Έρωτας στα χρόνια της χολέρας” σκηνοθετημένη από τον Mike Newell με πρωταγωνιστές τους Giovanna Mezzogiorno, Javier Bardem και Benjamin Bratt.

 

*Ωραίες εικονογραφήσεις του μυθιστορήματος : https://www.michaelyoungfineart.com/solitude.html

Απάντηση