Την στιγμή που η τελευταία σεζόν του Game of Thrones είναι προ των πυλών , οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές έχουν αποδεχθεί ότι ο Νight King (όχι ο Night’s King) και ο στρατός του είναι απλώς μια παράμετρος της ιστορίας αντιπροσωπεύοντας ως άμυαλα όντα το απόλυτο κακό , χωρίς κάποιο μεγαλύτερο ρόλο , ενώ , παράλληλα , φαίνεται να μην απασχολεί καθόλου το τηλεοπτικό κοινό ποιος είναι ο πραγματικός και ουσιαστικός σκοπός τους , γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματικό τον τρόπο με τον οποίο οι σεναριογράφοι της σειράς έχουν διαχειριστεί το κομμάτι αυτό των βιβλίων (υπάρχει πρόβλημα και με άλλα κομμάτια των βιβλίων, όπως με το Dorne, το οποίο κατακρεούργησαν, αλλά ας μην επεκταθούμε εδώ περαιτέρωο)
Πράγμα τελείως αντίθετο με το στυλ του Μάρτιν , καθώς τα πάντα στην ιστορία , ακόμη κι οι πιο μικρές λεπτομέρειες , παίζουν κάποιο ρόλο και έχουν βαθύτερα νοήματα. Υπάρχουμε , λοιπόν , κι εμείς που διαβάζοντας τα βιβλία έχουμε καλώς ή κακώς διαμορφώσει μεγαλύτερες προσδοκίες σχετικά με αυτό το storyline και αναμένουμε να μας ανταποδώσει ο Μάρτιν την πίστη που έχουμε σε αυτόν , καθώς καθόμαστε και ξεφτιλίζουμε στην ανάλυση κάθε λέξη που έχει γράψει για να προλάβουμε να ανακαλύψουμε πρώτοι τις τροπές που θα επακολουθήσουν στην πλοκή.
Ας δούμε , λοιπόν , παρακάτω κάποιες από τις πιο δημοφιλείς απόψεις και θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα και τον στόχο του Night King:
Αρχικά , όπως γνωρίζουμε τόσο από την σειρά , όσο και από τα βιβλία , οι “Άλλοι” είχαν απειλήσει χιλιάδες χρόνια πριν την ανθρωπότητα στο Γουέστερος. Με την ήττα τους και προς διασφάλιση του ότι δεν θα ξαναεπιστρέψουν χτίστηκε το Τείχος για να τους κρατήσει μακριά από το υπόλοιπο Γουέστερος. Αυτή την νίκη την αποδίδουν στις ιστορίες στον “τελευταίο ήρωα” , ο οποίος μπορεί να είναι ή και να μην είναι το ίδιο πρόσωπο με τον “Αζόρ Αχάι” , καθώς αυτός σχετίζεται περισσότερο με την θρησκεία του Ρ’λορ.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια αλληγορία , εν προκειμένω , σχετικά με το σπαθί “Lightbringer” , το οποίο είναι μεταφορικά η δυνατότητα ελέγχου δράκων , παρά ένα κατά κυριολεξία σπαθί που καίει. Έτσι με κάποιο τρόπο , άγνωστο προς εμάς ακόμα , ο τελευταίος ήρωας κατάφερε να τους απωθήσει στο Βορρά και δεν ξανά επέστρεψαν μέχρι τώρα , δηλαδή μέχρι την αρχή της ιστορίας στο πρώτο κεφάλαιο του πρώτου βιβλίου και αντιστοίχως στην πρώτη πρώτη σκηνή της πρώτης σεζόν.
Γιατί λοιπόν συνέβη αυτό τώρα; τι πυροδότησε την εμφάνιση τους μετά από τόσο καιρό;
Φυσικά υπήρξε μια σκηνή που δεν περιλαμβάνεται στα έως τώρα εκδοθέντα βιβλία κατά την οποία όλοι είδαμε την “Leaf” μέσα από ένα ταξίδι , ένα όραμα του Μπραν στο παρελθόν , να δημιουργεί τον Night King (?) με ένα μαχαίρι από dragonglass , το οποίο έμπηξε στην καρδιά ενός δεμένου σε ένα δέντρο (φυσικά όχι τυχαίο δέντρο διότι πιθανότατα είναι το ίδιο σημείο που ο Μπράν ξαναβλέπει τον Night King όταν του πιάνει το χέρι). Η σκηνή αυτή, αν μη τι άλλο , μπέρδεψε πολύ κόσμο , διότι τα παιδιά του δάσους φαίνεται να τον δημιούργησαν αφού ήδη είχε γίνει η περίφημη συμφωνία τους με τους ανθρώπους και είχαν σταματήσει ήδη να πολεμούν μαζί τους.
Ίσως βέβαια και οι ίδιες οι ιστορίες εντός του Γουέστερος να μεταδίδονται λάθος από τους υπεύθυνους για την καταγραφή των archmaesters. Πιο συγκεκριμένα 12 χιλιάδες χρόνια πριν στο Γουέστερος υπήρχαν δυο πληθυσμοί , τα Παιδιά του Δάσους και οι Πρώτοι Άνθρωποι , οι οποίοι πολεμούσαν μεταξύ τους για χιλιάδες χρόνια για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο και τελικά έκαναν μια συμφωνία στο Νησί των Προσώπων αφήνοντας στα παιδιά του δάσους όλα τα δάση και για 4 χιλιάδες χρόνια συνυπήρχαν ειρηνικά , καθώς οι πρώτοι άνθρωποι υιοθέτησαν την θρησκεία των παιδιών του δάσους λατρεύοντας τους Παλιούς Θεούς , μετά , λοιπόν , την συμφωνία τα παιδιά του δάσους και οι πρώτοι άνθρωποι δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από τους “Άλλους” για πρώτη φορά . Για αυτό το λόγο η σκηνή στη σειρά είναι περίεργη καθώς ήδη είχαν την συμφωνία με τους ανθρώπους και ζούσαν ειρηνικά χωρίς να χρειάζονται εκείνη την χρονική στιγμή κάποιο υπερόπλο για να πολεμήσουν.
Πρώτα, θα πρέπει να διαλευκανθεί για ποιο λόγο επιτέθηκαν την πρώτη φορά , πως τους κέρδισε ο τελευταίος ήρωας , που πήγαν και γιατί επιστρέφουν τώρα προς το Νότο. Ο Μάρτιν ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και έτσι πορευόμαστε με υποθέσεις , με στοιχεία και με προοικονομία.
Στην πρώτη , λοιπόν, σκηνή , στο πρόλογο κιόλας του πρώτου βιβλίου , οι Άλλοι εμφανίζονται το έτος 297 ΑC και δολοφονούν τον Waymar Royce. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο φαίνεται ότι έχουν φτάσει νοτιότερα από ποτέ άλλοτε , ενώ είναι προφανές ότι έχουν ήδη εμφανιστεί προ πολλού ώστε να φτάσουν έως εκεί.
Κάποιοι θεωρούν ότι ίσως ένα εναρκτήριο για την κάθοδο αυτή γεγονός είναι η δολοφονία με βασανιστικό τρόπο του Ρίκαρντ και Μπράντον Σταρκ (σκηνή που γυρίστηκε και για την σειρά και περιλήφθηκε και σε ένα πρώιμο τρέιλερ , πλην όμως αφαιρέθηκε και δεν παίχτηκε στη πορεία) από τον τρελό βασιλιά Aerys Targaryen , πατέρα της Daenerys. Αυτή η θεωρία συνδέεται με την βάσιμη υποψία ότι οι Σταρκ έχουν κοινή καταγωγή , μοιράζονται το ίδιο αίμα , με τους Άλλους και συμφώνησαν να έχουν υπό την κατοχή και διοίκηση τους το Winterfell και το Τείχος για να κρατούν τους ανθρώπους εκτός , έχοντας δηλαδή προβεί στη σύναψη κάποιου είδους συμφωνίας μαζί με τους Άλλους.
Οι wildlings , όμως , αναφέρουν ότι έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη των Άλλων ήδη εδώ και αρκετά χρόνια , δηλαδή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ως άνω γεγονότος , ενώ , και ο Craster έχει ήδη ξεκινήσει να τους προσφέρει τους γιους του επίσης εδώ και αρκετό καιρό , όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα , καθώς περιγράφεται γέρος και ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής του , όπως και η πρώτη του γυναίκα.
Πηγαίνοντας κατά αυτό τον τρόπο χρονολογικά πιο πίσω , άλλο σημαντικό γεγονός που συνέβη από την ιστορία που γνωρίζουμε έως τώρα είναι η τραγωδία του Summerhall. Την ολοσχερή , δηλαδή , καταστροφή του παλατιού αυτού και του θανάτου λόγω της πυρκαγιάς πολλών Ταργκάριεν , μελών της βασιλικής οικογένειας , εξαιτίας της προσπάθειας του βασιλιά Aegon V να εκκολάψει αυγά δράκων και να επαναφέρει τους δράκους στο Γουέστερος , καθώς σύμφωνα και με τον Μπάρισταν Σέλμι υπήρξε μαγεία. Μια μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο σχετικά με τον βασιλιά Aegon V: Ο Μάρτιν έχει εγκαινιάσει ήδη από το 1998 μια σειρά μικρών νουβέλων , οι οποίες κυκλοφορούν και εικονογραφημένες ονόματι “Tales of Dunk and Egg” , όπου αφηγείται την ζωή και τις περιπέτειες του βασιλιά Aegon V μαζί με τον ιππότη Duncan και πιθανότατα αν τις συνεχίσει , όπως έχει δηλώσει , θα φτάσει να εξιστορήσει και αυτά τα γεγονότα του Summerhall αναλυτικότερα στο πλαίσιο αυτών των ιστοριών , δεδομένου ότι και οι δυο αυτοί χαρακτήρες – εξαιρετικά συμπαθείς στις νουβέλες- πεθαίνουν σε αυτό το τραγικό συμβάν αυτής της φωτιάς.
by Marc Simonetti ©
Συνεχίζοντας , λοιπόν, κατά την διάρκεια αυτής της φωτιάς στο Summerhall ο πρίγκιπας Rhaegar , αδελφός της Daenerys , γεννήθηκε την στιγμή που πολλοί πέθαιναν στη φωτιά και το μόνο που απέμεινε ήταν τα ερείπια του κάστρου , ενώ οι λιγοστοί μάρτυρες που επέζησαν δεν αναφέρονταν ποτέ σε αυτό το γεγονός. Στα βιβλία , όμως , υπάρχει ένας χαρακτήρας ιδιαίτερος , μια γριά μικροκαμωμένη , πιθανότατα νάνος , η οποία φαίνεται να έχει επιβιώσει από αυτή την φωτιά και ονομάζεται “Φάντασμα του High Heart” και η οποία , έχοντας βρεθεί στην αυλή του βασιλιά Aegon V , είχε προφητέψει ότι ο “prince that was promised” θα γεννηθεί από τους απογόνους της ένωσης του Aerys -μετέπειτα τρελού βασιλιά- και της Rhaella Targaryen , κάτι που οδήγησε τον πατέρα τους Jaeherys , γιο του Aegon V , να τους παντρέψει παρά τη θέλησή τους.
Στο 3ο βιβλίο της σειράς , η ως άνω βάβω συναντάει τα μέλη της “Brotherhood without banners” και τους λέει κάποια οράματα που είχε ονειρευτεί και , όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει, προφητεύει: Τη σκιά του Στάνις Μπαράθιον το γλυκούλι shadow baby της Μελισάνδρης που σκότωσε τον αδελφό του Ρένλι Μπαράθιον , το Γιούρον Γκρευτζόυ που σκότωσε τον αδελφό του Μπέιλον Γκρέυτζου και για την Κάτλιν Σταρκ που “αναστήθηκε” , δηλαδή , γεγονότα αρκετά ακριβή για να μας πείσει ο συγγραφέας να δώσουμε περισσότερη σημασία στα όσα θα αναφέρει και για την συνέχεια των βιβλίων. Έτσι , ενώ δεν αναφέρει τίποτα για τους “Άλλους” , εντούτοις συνδέεται με την προφητεία του “prince that was promised”. Προφητεία , όμως , που δεν είναι δικιά της , καθώς προϋπήρχε ήδη για αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα , σύμφωνα με τη Μελισάνδρη , η προφητεία υπάρχει εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. Αυτή απλά προφήτευσε από ποια ένωση θα προέλθει αυτό το πρόσωπο . Η Μελισάνδρη βέβαια χρησιμοποιεί τους όρους “prince that was promised”και “Azor Ahai” σχεδόν ως ταυτόσημους και γι’ αυτό αναμένουμε στα επόμενα βιβλία ο Μάρτιν να ξεκαθαρίσει τι τελικά ισχύει ως προς αυτό. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα γεγονότα στο Summerhall , όταν αυτά μας αποκαλυφθούν , έχουν κάποια σχέση με την επανεμφάνισή των “Άλλων”.
Μεταξύ άλλων γεγονότων που ίσως έχουν σχέση με την επανεμφάνιση των “Άλλων” , ακόμα πιο πίσω χρονολογικά κι από το Summerhall , είναι και η εισβολή στο Βορρά των wildlings υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους Raymun Redbeard “king-beyond-the-wall” , χωρίς να εξηγηθεί για ποιο λόγο ήθελαν να μετακινηθούν προς το Νότο , ακριβώς όπως και στο τωρινό χρονικό σημείο της ιστορίας , όπου οι wildlings επιχείρησαν να κάνουν ακριβώς την ίδια μετακίνηση εξαιτίας της απειλής των “Άλλων”.
Ακόμα πιο πίσω στο χρόνο , ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι η γέννηση του Bloodraven aka Three Eyed Raven (ορίτζιναλ όνομα Brynden Rivers) , ο οποίος είχε , όπως ακριβώς και ο Τζον Σνόου , το αίμα των Ταρκάριεν και της Βαλύρια και το αίμα των “First Men” , διότι η μητέρα του ήταν η Melissa Blackwood , ερωμένη του βασιλίά Aegon IV . Ο οποίος , μάλιστα , στα βιβλία ζει ακόμα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένας πολύ δυνατός greenseer και skinchanger. Είναι βέβαιο ότι εάν ζούσε τότε κάποιος δράκος ο Bloodraven θα είχε την ικανότητα να τον “ελέγξει” , όμως ο τελευταίος δράκος στο Γουέστερος είχε πεθάνει ήδη από το 135 AC κάτι που σίγουρα επηρέασε και την μαγεία στο κόσμο του planetos, διότι χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι έκτοτε τα καλοκαίρια μίκρυναν και οι χειμώνες επιμηκύνθηκαν .
Φυσικά , αυτά τα γεγονότα είναι περίπου 160 χρόνια πριν την πρώτη επίσημη εμφάνιση των “Άλλων” στο πρόλογο του πρώτου βιβλίου και δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στις πιθανές αιτίες επανεμφάνισης τους , όπως άλλα γεγονότα πιο πρόσφατα , δηλαδή η γέννηση της Daenerys και η εμφάνιση του κόκκινου κομήτη όταν εκκολάπτει τα αυγά και γεννιούνται οι δράκοι της.
Ίσως η ιστορία του Νight King να μην είναι μια απλή ιστορία τρόμου της Old Nan , αλλά η εξήγηση του πως ο πόλεμος εναντίον των “Άλλων” κερδήθηκε. Η ιστορία της , όμως , για τον τελευταίο ήρωα τελειώνει στο σημείο που οι “άλλοι” των περικυκλώνουν και δεν αναφέρει πως τους κέρδισε ή τι συνέβη. Ξέρουμε μόνο ότι έχει τελειώσει αυτή η μάχη και έχει υπάρξει ήδη μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων όντων στο Γουέστερος. Δηλαδή , μεταξύ των First Men και των παιδιών του δάσους. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί πιστεύουν ότι ο τελευταίος ήρωας δεν νίκησε κυριολεκτικά τους “Άλλους” , αλλά προέβη σε μια συμφωνία μαζί τους. Μια συμφωνία μεταξύ των “Άλλων” και των ανθρώπων και ότι περαιτέρω οι “Άλλοι” έχτισαν το Τείχος μιας και ελέγχουν ούτως ή άλλως τον πάγο! με στόχο να οριοθετήσουν την περιοχή τους και να προστατευθούν από τυχόν δυνάμεις της μαγείας που σχετίζεται με την φωτιά (;).
Βέβαια , σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν λογικό το Τείχος να είναι επανδρωμένο από ανθρώπους , εκτός εάν αυτή η συμφωνία “σφραγίστηκε” , όπως και πολλές άλλες , με έναν γάμο μεταξύ ενός Σταρκ και μιας βασίλισσας των “Άλλων” και έτσι οι “Άλλοι” αποχώρησαν στο Βορρά. Αυτού του είδους η συμφωνία θυμίζει αυτή που είχαν συνάψει τα παιδιά του δάσους με τους πρώτους ανθρώπους , πριν την εμφάνιση για πρώτη φορά των “Άλλων” , για να χωρίσουν τις περιοχές που θα είχε ο καθένας και σίγουρα υπήρξαν επιμειξίες μεταξύ και αυτών . Σε κάθε περίπτωση , είναι ξεκάθαρο ότι δεν τους εξαφάνισαν τελείως τους “Άλλους” , κάτι που θα συνέβαινε στη περίπτωση που όντως ο τελευταίος ήρωας είχε βρει ένα όπλο για να τους αντιμετωπίσει. Συνεπώς , είναι πιθανότερο το σενάριο της μεταξύ τους συμφωνίας θέτοντας το Τείχος ως το όριο.
Κάτι όμως φαίνεται να συνέβη μερικά χρόνια πριν από αυτή την πρώτη εμφάνιση των “Άλλων” στο πρώτο βιβλίο. Ίσως η γέννηση των παιδιών Σταρκ και της Daenerys 15 χρόνια πριν σηματοδοτεί την επιστροφή της μαγείας , γιατί είναι όλα κατά μια έννοια “μαγικά” παιδιά. Η Daenerys είναι η πρώτη Targaryen που κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να εκκολάψει αυγά δράκων και από την άλλη ο Τζον , ο Ρομπ , ο Μπραν και η Άρυα , για την Σάνσα ας βάλουμε ένα ερωτηματικό προς το παρόν , είναι οι πρώτοι wargs που εμφανίζονται στα βιβλία και στην οικογένεια Σταρκ μετά από πολλά χρόνια όπως φαίνεται.
Βέβαια , ο Μάρτιν έχει δηλώσει ότι όλα τα παιδιά Σταρκ είναι wargs και εξ αυτού του λόγου πολλοί αναμένουν ότι η Σάνσα θα βρει τον τρόπο να συνδεθεί με τις δυνάμεις της. Ακόμα , πολλοί πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας Rhaegar “απαγάγοντας” την Lyanna Stark προσπαθούσε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της φωτιάς και του πάγου , καθώς ήξερε ότι ο Azor Ahai είναι ο κακός της ιστορίας (η Daenerys;) και ότι έτσι όλα θα τελειώσουν ακριβώς όπως την πρώτη φορά. Δηλαδή , με μια συμφωνία την οποία θα κάνει ο Τζον Σνόου: Θα γίνει ο βασιλιάς στο Τείχος με το να παντρευτεί μια “Άλλη”, όπως ίσως έκανε παλαιότερα ο τελευταίος ήρωας και ταυτόχρονα έγινε αυτός ο Night King (;). Αυτό μας φέρνει στο μυαλό την ιστορία του Night’s King ,o οποίος ήταν ο 13ος Lord Commander της Night’s Watch -υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ αυτών των δύο χαρακτήρων: Night και Night’s King που ελπίζουμε να ξεκαθαριστεί στα βιβλία. Πιο συγκεκριμένα , η ιστορία του 13ου Lord Commander είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σκοτεινή και έχει πολλά στοιχεία που δένουν με την τωρινή ιστορία: ανθρωποθυσία μωρών , όπως κάνει Κράστερ, τα μυστικά του Nightfort , το μοναδικό δηλαδή από όλα τα κάστρα – φρούρια της Night’s Watch που επικοινωνεί τόσο εύκολα με τον Βορρά πέρα από το Τείχος (είναι το σημείο που ο Bran πέρασε με το crew του απέναντι και κρύβει πολλά μυστικά για την ιστορία της Night’s Watch). Ο Night’s King , λοιπόν , φέρεται να ήταν ένας αρχικά νορμάλ άνθρωπος που εκλέχθηκε ως ο 13ος αρχηγός και ξαφνικά μια μέρα είδε ενώ βρισκόταν πάνω στο Τείχος μια γυναίκα με άσπρο δέρμα και μπλε μάτια πολύ όμορφη – όρκο δεν παίρνουμε πάντως την γούσταρε αρκετά αυτός- και την πήρε για γυναίκα του να ζήσουν μαζί στο Τείχος. Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά , ότι όσο αυτός ζευγάρωνε μαζί της έχανε όλο και περισσότερο κάποιο κομμάτι της ψυχής του , μέχρι που την είδαν την φάση στο Τείχος , ότι , δηλαδή , αυτός είναι ο βασιλιάς και αυτή η βασίλισσα του και έκαναν αποτρόπαια , σύμφωνα με τις ιστορίες , πράγματα.
Ο Nigth’s King , όμως , μπορεί μεταφορικά να είναι μια ιστορία που δείχνει μια συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων και των “Άλλων” που σφραγίστηκε με έναν γάμο και αυτός ίσως προσπαθούσε από τη μεριά του να διατηρήσει την ειρήνη μέσω της ανθρωποθυσίας των μωρών , ακριβώς όπως και ο Κράστερ το κάνει για να μην του επιτεθούν οι “Άλλοι”. ‘Ομως , τα αδέλφια του στο Τείχος , τα άλλα μέλη της Night’s Watch , δεν το δέχτηκαν και σκοτώθηκε όταν ενώθηκαν εναντίον του ο King in the North και ο Joramun, the King-Beyond-the-Wall, πράγμα που θυμίζει λίγο και την δολοφονία του Τζον Σνόου (διαγράφηκε πλήρως από την ιστορία οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν , εικάζεται όμως ότι ήταν Σταρκ). Η αρχική , λοιπόν, συμφωνία μπορεί να έχει πάψει να τηρείται από την πλευρά των ανθρώπων , καθώς αυτοί ξέχασαν με τα χρόνια τι είχε συμφωνηθεί: να μην μένουν , δηλαδή , άνθρωποι πέρα από το Τείχος , ενώ εδώ και χρόνια μένουν κανονικότατα , και να γίνονται ανθρωποθυσίες στους “Άλλους” , για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους. Πράγμα που σίγουρα , με εξαίρεση την περίπτωση του Κράστερ, είχε σταματήσει. Γι’ αυτό και τώρα επσιτρέφουν.
Τέλος , για τους παραγωγούς της σειράς , όπως έχουν ξεκάθαρα δηλώσει , ο Night King αντιπροσωπεύει το απόλυτο κακό και την απόλυτη δύναμη της καταστροφής , όμως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες τόσο στη σειρά , όσο και στα βιβλία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε απόλυτο βαθμό και ξεκάθαρα κάτι από τα δύο , καλός ή κακός , επειδή ο Μάρτιν ηθελημένα προσπαθεί να δείξει ότι δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο και όλα είναι σχετικά , αναλόγως των περιστάσεων για κάθε χαρακτήρα . Εξάλλου , ο ίδιος ο Μάρτιν τουίταρε το εξής απόφθεγμα “The only thing worth writing about is the human heart in conflict with itself” ― William Faulkner , δηλαδή το μόνο για το οποίο αξίζει κάποιος να γράψει είναι η σύγκρουση της ανθρώπινης καρδιάς με τον εαυτό της , γι’αυτό κιόλας υπάρχουν άπειρες αντιμαχόμενες απόψεις για το πόσο καλή ή κακή είναι η Ντενέρις ή , αντίστοιχα, ξεκινάμε με το να μισούμε τον Τζέιμι Λάνιστερ στη πρώτη σεζόν και καταλήγουμε να τον λατρεύουμε στη τελευταία. Στα δύο αυτά παραδείγματα δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή και δεν θέλει να υπάρχει ο Μάρτιν ούτε και για τους “Άλλους”. Γι’ αυτό και δεν θα τους κάνει στα βιβλία του το απόλυτο αλόγιστο κακό , όπως έχουν καταλήξει στη σειρά. Είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μάθουμε πολλά για τους “Άλλους” στη τελευταία σεζόν και αυτό να συμβεί στο prequel του GOT , που ήδη ετοιμάζει το ΗΒΟ , και το γλυκόπικρο τέλος που έχει υποσχεθεί ο Μάρτιν να είναι ο θάνατος της Ντενέρις στα χέρια του Τζον Σνόου , υποψήφιου επόμενου νέου Night King.
Καλή σεζόν να ‘χουμε, λίγη ρέγουλα με τα spoilers!