Η καινούργια σειρά ζόμπι του Netflix, “Kingdom”, έρχεται από την Νότιο Κορέα και καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία τρόμου , θρίλερ και φαντασίας σε μια σειρά εποχής παρουσιάζοντας την ίδια στιγμή την τετριμμένη κατά τα άλλα θεματολογία των ζόμπι – σειρών ως μια αυθεντική ιδέα, ενώ είναι παράλληλα μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη μετά τα ,κατά κύριο λόγο, παγκοσμίως γνωστά θρίλερ έργα του επίσης Νότιο Κορεάτη Park Chan-Wook .
Η σειρά διαδραματίζεται στη Κορέα του 15 αιώνα ,την περίοδο “Joseon” συγκεκριμένα στην ιστορία της Κορέας , και εστιάζει στο ταξίδι του πρίγκιπα και μελλοντικού βασιλιά(Ji-Hoon Ju) , ο οποίος ξεκινά να ανακαλύψει την πηγή μιας μυστηριώδους μεταδοτικής αρρώστιας , η οποία τείνει να λάβει την μορφή επιδημίας , απειλώντας την ύπαρξη όλου του πληθυσμού της χώρας σε ένα zombie apocalypse σενάριο. Στην πορεία συναντά διάφορα εμπόδια και αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις , οι οποίες τον διαμορφώνουν στον μελλοντικό ηγέτη που εκ γενετής προορίζεται να γίνει. Την ίδια στιγμή τα πολιτικά παιχνίδια ενός φιλόδοξου πολιτικού και της κόρης τους -νέας βασίλισσας και μητριάς του πρίγκιπα- στην πρωτεύουσα απειλούν την ίδια του την ύπαρξη . Η ιστορία ξεκινάει με την ξαφνική “αρρώστια” του βασιλιά και τον πολυήμερο εγκλεισμό του, ο οποίος αργά ή γρήγορα προκαλεί ερωτήματα όσον αφορά την πραγματική του κατάσταση. Ένας “θεραπευτής”, ο οποίος καλείται για να τον γιατρέψει, γυρίζει εσπευσμένα στην κλινική του μαζί με το πτώμα του νεαρού βοηθού του, χωρίς να δίνει απαντήσεις για το τι συνέβη, κάτι το οποίο εν τέλει θα αποβεί μοιραίο για την μετάδοση της αρρώστιας. Φυσικά από εκεί εξαπλώνεται η αρρώστια και προκαλείται χάος με τις ορδές ζόμπι, τα οποία υπόκεινται, θα μπορούσε να πει κανείς, στους ήδη εδραιωμένους κανόνες σχετικά με την δράση τους πχ αποφεύγουν τον ήλιο αμφισβητείται, τρώνε ανθρώπινη σάρκα κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρίγκιπας αναγκάζεται να φύγει κρυφά από την πρωτεύουσα και να αναζητήσει τον θεραπευτή, αρχίζοντας έτσι το μακρύ του ταξίδι παρέα με τον στρατιωτικό του προσωπικό και πιστό φύλακα, ενώ στην κλινική βρίσκει μια “θεραπεύτρια”(Doona Bae) και έναν αμφιβόλων στοιχείων πρώην στρατιώτη, οι οποίοι δημιουργούν μια ομάδα, την οποία ομάδα ακολουθούμε κατά την πορεία των 6 επεισοδίων.
Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, αλλά όχι σε βάθος, ενώ ο φυσικός σνομπισμός του πρίγκιπα ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρεται στον υπόλοιπο κόσμο ίσως να μας δυσαρεστήσει και να μην τον κάνουν τόσο γοητευτικό χαρακτήρα, πλην όμως τον καθιστούν πιο αληθοφανή, με δυνατότητες εξέλιξης σε έναν καλύτερο μελλοντικό ηγέτη με ενσυναίσθηση για τους υπηκόους του.
Η σειρά αποτελείται από 6 επεισόδια ενώ άλλα 6 έχουν ήδη παραγγελθεί και θα γυριστούν άμεσα.
Σε αυτό το σημείο η αρχισυνταξία νιώθει την ανάγκη να παρέμβει:
Κατ’ αρχάς με πνίγει το παράπονο, θα το πω! Παρακαλάω εδώ και 9 χρόνια τη συντάκτρια του άρθρου να δει The Walking Dead και το σνομπάρει επειδή είναι σειρά με ζόμπι. Μόλις όμως έβγαλε το Netflix σειρά, αμέσως ,να σπεύσει να γράψει γι αυτό και να επισημάνει όλα εκείνα τα σημεία που κάνουν το Kingdom να ξεχωρίζει, και θα εξηγηθώ! Κι εμείς θα δούμε Kingdom, αλλά επειδή έχει ζόμπι και κατάνες, όχι επειδή ξαφνικά μια σειρά από ζόμπι προσφέρει κάτι παραπάνω από σπλάτερ και δαγκωματιές.
Ήρθαν ξαφνικά, φίλοι μου και fans του The Walking Dead, και μας λένε για πρωταγωνιστές που σου κεντρίζον το ενδιαφέρον για το σνομπισμό τους και την, επιτρέψτε μου, αντι-γοήτεια τους. Έχουμε αντέξει για 9 χρόνια τον Ρικ, όχι έξι επεισοδιάκια μ’ έναν εκκεντρικό πρίγκιπα. 9 χρόνια στραβομουτσουνιά, αυταρχικότητα, σπάσιμο νεύρων και λάθος αποφάσεις. Κι αυτά, να τα επιβάλλει όχι σε μια ομαδούλα 6 ατόμων, αλλά σε ολόκληρες κοινότητες, με άλλους 50 χαρακτήρες να εξελίσσονται παράληλλα. Βάθος στους χαρακτήρες, όχι σταριλίκια! Το δε άλλο, ότι παράλληλα με τα ζόμπι και την εξάπλωση του ιού ” Ακόμα αυτό που κάνει την σειρά ενδιαφέρουσα είναι ότι μέσα από όλα αυτά τα φανταστικά στοιχεία μας δείχνει την οικοδόμηση των κοινωνικών τάξεων και την μεταξύ τους αυστηρή ιεραρχία,” με έβγαλε από τα ρούχα μου. Σε σημείο, να μην ξεκινήσω το Kingdom σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα 9 χρόνια που έχει φάει από τη ζωή μου το The Walking Dead, για να περάσει από τους πρώιμους κοινωνικούς σχηματισμούς της επιβίωσης, στην εξέλιξη της πόλης κράτους και της εναλλαγής των πολιτευμάτων. Και το καλύτερο;
Τι μας νοιάζει τόσο πολύ να μάθουμε πως εξαπλώθηκε η ασθένεια; 9 σεζόν The Walking Dead και 4 σεζόν Fear the Walking Dead κι ακόμα δεν μας έχουν πει από που προήλθε ο ιός. Χάσαμε κάτι; Όχι! Παραδοθήκαμε στη γοητεία της εξέλιξης κι αφήσαμε πίσω μας τετριμμένα ερωτήματα που έχουν σαν σκοπό να λήξουν γρήγορα γρήγορα σειρές, παρά να πάνε το είδος ένα βήμα παρά πέρα.
Που θέλω να καταλήξω;
Κατ’ αρχάς ήθελα να παραπονεθώ. Προς τη συντάκτρια. Κατά δεύτερον, να προλάβω όλους εσάς που θα δείτε ξαφνικά μια σειρά με ζόμπι και θα πείτε “α, επιτέλους, μια σειρά με ζόμπι που πραγματικά μας κέρδισε, γιατί δείχνει κάτι παραπάνω”. Δεν αμφιβάλλω ότι το Kingdom θα είναι ωραίο, κατάνες, ζόμπι, σαμουράι (ή ο,τι τέλος πάντων έχουν στη Ν. Κορέα) γαρ, αλλά να αναγνωρίζουμε κάποια πράγματα. Αυτά.