“Η αρχή του τέλους για τον οίκο των Targaryen” στο δεύτερο prequel του GoT ;

Reading Time: 6 minutes

Με αφορμή τα νέα ότι το ΗΒΟ θα προχωρήσει στη παραγωγή του δεύτερου prequel της σειράς GoT θα δούμε σε ποια ιστορία μπορεί να εστιάσει και τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα νέα για την τύχη του πρώτου prequel, του οποίου ο πιλότος είναι ήδη έτοιμος και αναμένεται να δοθεί ή όχι το πράσινο φως για να γυριστεί ολόκληρη η σειρά.

Κατά πρώτον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ίσως καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που μας έρχονται αυτά τα νέα , δεδομένου ότι αυτό τον μήνα γνωρίζουμε ότι θα δοθεί ή όχι το οκ για να γίνει ολόκληρη σειρά το πρώτο prequel του GoT , με τα κωδικά ίσως ονόματα The Long Night (κατά τον Martin σίγουρα) ή Bloodmoon (το οποίο ίσως και να αφορά μονάχα το όνομα του πιλότου). Είναι , λοιπόν , πολύ ύποπτο ξαφνικά και τόσο βιαστικά να μαθαίνουμε ότι θα προχωρήσουν στην παραγωγή , προφανώς κάποιου πιλότου , ενός δεύτερου prequel πριν καν μάθουμε αν θα γυριστεί σε σειρά ποτέ το πρώτο!! Κάποιος θα έλεγε ότι έρχονται κατά κάποιο τρόπο αντιμέτωπα τα prequel: ποιο από τα δυο θα γίνει σειρά; ποιο από τα δυο έχει καλύτερο θέμα; ποιο από τα δυο το κοινό θα προτιμούσε; Γιατί σαφώς είναι παράλογο να βγουν παράλληλα ή να είναι και τα δυο έστω in production την ίδια στιγμή. Ακόμα και αν γυριστεί το πρώτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα -μιλάμε ήδη για χρόνια- μέχρι να γυριστεί το επόμενο. ΣτΕ: Το The Walking Dead από φέτος θα τρέχει 3 σειρές του ίδιου franchise ταυτόχρονα, το GoT θα κολώσει; Μήπως κάτι τους έκανε εκεί στο ΗΒΟ τον ίδιο μήνα που θα ασχολούνταν με τον πιλότο του πρώτου prequel να σκεφτούν την πιθανότητα να γυριστεί ένα εντελώς διαφορετικό prequel; (Η ηγεσία του ΗΒΟ έχει εν τω μεταξύ αλλάξει από αυτούς που είχαν επιλέξει το πρώτο prequel).

Προβλήματα με τους White Walkers (can’t fuck them twice eh?); Έχουν ακουστεί διάφορες φήμες σχετικά με το τι μπορεί να πηγαίνει στραβά στο πρώτο prequel , όπως ότι είναι πολύ νωρίς για ένα prequel , του οποίου ήδη γνωρίζουμε το τέλος: Ο Night King πεθαίνει! Κυρίως , όμως , ότι ο Μάρτιν ποτέ δεν έγραψε περισσότερα για αυτή την χρονική περίοδο του Γουέστερος και τα πιο πολλά θα είναι από την αρχή δημιούργημα της σεναριογράφου. Καθαρά για λόγους repsresantation , για παράδειγμα , οι δημιουργοί προχώρησαν στην ένταξη στην ιστορία μιας φυλής του Γουέστερος , η οποία δε βρίσκει κανένα έρεισμα στο υλικό του Martin και ίσως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα , από αυτά που ήθελε να επιλύσει (represantation). Το ζωτικής σημασίας για τις σειρές και ταινίες στις Η.Π.Α. θέμα δε φαίνεται να επιλύεται ομαλά ούτε στο καινούριο prequel , για το οποίο θα γίνει εκτενής λόγος παρακάτω , δεδομένου ότι στο τελευταίο υπάρχει ήδη σαφής κατεύθυνση στην περιγραφή των ηρώων από το Martin (πώς θα εκπροσωπηθεί το έθνικ στοιχείο, όταν όλα θα περιστρέφονται γύρω από τους Targaryen;). Ενώ αν το prequel αφορούσε την αυτοκρατορία της Βαλύρια , το πρόβλημα θα είχε λυθεί από μόνο του. 

Το δεύτερο αυτό prequel φαίνεται ότι θα αφορά την περίοδο που έχει ονομαστεί “The Dance of the Dragons” και θα βασίζεται στο τελευταίο βιβλίο του Μάρτιν “Fire and Blood” . Είναι σίγουρα πολύ καλύτερη ιδέα από το πρώτο prequel , καθώς υπάρχει ήδη γραμμένη με λεπτομέρειες ιστορία από τον Μάρτιν. Επιπλέον περιλαμβάνει Targaryens και πάρα πολλούς δράκους! Οπότε το hype για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου prequel είναι πολύ πιο μεγάλο! Βέβαια , με τα πολλά δημοσιεύματα που λίγο πολύ αντιγράφουν το ένα το άλλο και καταλήγουν να παίζουν χαλασμένο τηλέφωνο δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα αφορά την περίοδο της Κατάκτησης του Γουέστερος , ενώ , η αρχική είδηση αφορούσε ξεκάθαρα την περίοδο που είναι γνωστή ως “The Dance of the Dragons”. Η ιστορία αυτή είναι πραγματικά τρελή με πολύ πολιτική ίντριγκα , προδοσίες , ατελείωτες μάχες , περίπλοκους χαρακτήρες , όλα αυτά που μας έκαναν να αγαπήσουμε το GoT πολύ πριν μπουν οι δράκοι και το CGI στην εικόνα! Το καλύτερο δε από όλα είναι ότι η ιστορία είναι ολοκληρωμένη ήδη και με ένα υπάρχον τέλος , χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για το τι θα κάνουν οι σεναριογράφοι. Επίσης , το συγκεκριμένο prequel είχε αρχικά αναλάβει ο σεναριογράφος Bryan Cogman , ο οποίος εγκατέλειψε για να δουλέψει ως σεναριογράφος στην επικείμενη σειρά της Amazon , Lord of the Rings, και την θέση του πήρε  ο Ryan Condal, που έχει γράψει στη σειρά Colony.

Η φράση “The beginning of the end of House Targaryen” συμπυκνώνει απόλυτα όλη την ουσία της ιστορίας που θα έχει -αν γίνει- το νέο prequel. Και γιατί η αρχή του τέλους; Επειδή όταν ξεκίνησε αυτός ο εμφύλιος οι Targaryen είχαν φτάσει στο απόγειο της δύναμης τους  έχοντας στην κατοχή τους  20 δράκους και κατέληξαν μετά το τέλος του εμφυλίου να εξαφανιστούν και να σκοτωθούν οι περισσότεροι (18 τουλάχιστον σκοτώθηκαν στις μάχες). Στα βιβλία της σειράς ASOIAF , ο Maester Marwyn αφήνει υπόνοιες ότι οι Maesters ευθύνονται για τον αφανισμό των δράκων και το ότι δεν επανήλθαν μετά τον εμφύλιο όπως πριν.

Το κύριο ζήτημα είναι η διαδοχή στο θρόνο που , όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το βιβλίο Fire and Blood , δεν ήταν παγιωμένη , καθώς δεν είχαν αποκρυσταλλωθεί κάποιοι αυστηροί και απαράβατοι κανόνες περί του εάν γυναίκες μπορούν ή όχι να γίνουν βασίλισσες και εάν η βούληση του εκάστοτε βασιλιά για το ποιος θα τον διαδεχθεί υπερβαίνει την απόφαση ενός μεγάλου συμβουλίου. Περιληπτικά και χωρίς να προσπαθήσει κάποιος να ανατρέξει στη ρίζα του πως ξεκίνησε η εμφύλια και ενδοοικογενειακή αυτή θανάσιμη διαμάχη , διότι οι αιτίες είναι πολλές και εξαρτάται τι θέση θα λάβει ο καθένας , μπορούμε να πούμε ότι τα δυο τέκνα του βασιλιά Viserys I μετά τον θάνατο του διεκδικούν ο καθένας τον Σιδηρούν Θρόνο. Η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά από τον πρώτο του γάμο , Rhaenyra Targaryen , είχε για πολλά χρόνια μεγαλώσει προετοιμαζόμενη να γίνει η διάδοχος του πατέρα της , κάτι που και ο ίδιος επιθυμούσε και μάλιστα είχε κάνει ότι μπορούσε για να εξασφαλίσει την διαδοχή της από πλευρά τήρησης των απαραίτητων τύπων: Την είχε ορίσει πριγκίπισσα του Dragostone , θεσμικός τίτλος που λαμβάνεται μόνο από τον εκάστοτε διάδοχο του Σιδηρούν Θρόνου , και είχε επιπλέον ενορχηστρώσει την τελετή κατά την οποία οι άρχοντες του Γουέστερος ορκίζονταν πίστη και υπακοή στη Rhaenyra , αναγνωρίζοντας την δηλαδή ως την νόμιμη διάδοχο. Όμως , ο βασιλιάς είχε εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί και αποκτήσει όχι έναν ,αλλά τρεις γιους , τους Aegon , Aemond , Daeron (και μια κόρη αλλά δεν μας ενδιαφέρει τόσο αυτή) , κάτι παραπάνω δηλαδή από το γνωστό ρητό του an heir and a spare. Παρόλα αυτά , αν και ο ίδιος ποτέ δεν άλλαξε την απόφασή του να τον διαδεχθεί η κόρη του , ήδη είχαν ξεκινήσει να υφίστανται τριγμοί στη σταθερότητα της διαδοχής της Rhaenyra. Έτσι , μόλις απεβίωσε ξεκίνησε ο “Χορός των Δράκων” /”Dance of the Dragons” , μια εμφύλια διαμάχη που γονάτισε τον Οίκο Targaryen και ήταν όντως η αρχή του τέλους τους , καθώς οδήγησε στην εξαφάνιση των δράκων*. Οι αντίπαλες πλευρές και φράξιες φυσικά ήταν από την μια οι υποστηρικτές της πριγκίπισσας (βασίλισσας για όσους θέλουμε να τοποθετηθούμε πολιτικά ) Rhaenyra , γνωστοί και ως “Blacks” , και οι υποστηρικτές του πρωτότοκου γιου του βασιλιά από τον δεύτερο γάμο του Aegon , γνωστοί ως “Greens” .

Υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι και bad ass χαρακτήρες που ανυπομονούμε να δούμε πολύ στη σειρά , όπως ο Daemon Targaryen a.k.a. The Rogue Prince , αδελφός του βασιλιά Viserys και δεύτερος σύζυγος της Rhaenyra και γενικότερα ένας τύπος βίος και πολιτεία.

Δεν έλειψαν αυτοί που άσκησαν κριτική για το συγκεκριμένο prequel αναφέροντας ότι το ΗΒΟ θα βασιστεί στο χειρότερο βιβλίο του Μάρτιν , το Fire and Blood. Πραγματικά , το βιβλίο αυτό καθεαυτό δεν είναι κάποιο φοβερό δημιούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας , ούτε είχε πρωτότυπο υλικό , καθώς τουλάχιστον 70% όσων έγραφε ήταν ανακύκλωση από παλαιότερα έργα του Μάρτιν , απλά με περισσότερες λεπτομέρειες. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς , δεν είναι “το χειρότερο βιβλίο” , είναι αυτό που είναι: Ένα βιβλίο που υποθετικά συνιστά γραπτή ιστορία του Γουέστερος από την πλευρά των Maesters , οπότε προφανώς δεν μοιάζει με τα βιβλία της σειράς ASOIAF , ούτε με τις νουβέλες/διηγήματα στα οποία έχει βασιστεί ή τις ιστορίες Dunk & Egg , και για αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά , γιατί ακριβώς δεν είναι στην ίδια κατηγορία από άποψη ύφους και στυλ.

*Η εξαφάνιση των δράκων είναι ένα άλλο ζήτημα που θα εξετάσουμε σε άλλο άρθρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *