10 χρόνια Attack On Titan

Reading Time: 6 minutes

Με αφορμή το πιο πρόσφατο κεφάλαιο του manga Attack on Titan που κυκλοφόρησε σήμερα , στην επέτειο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του πριν δέκα χρόνια , στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009 , αναλογιζόμαστε τι είναι αυτό που κάνει το Attack on Titan ένα από τα καλύτερα , αν όχι το καλύτερο manga και anime (φανς του One Piece σας ακούμε). 

To manga έγινε ευρέως γνωστό μετά από την επιτυχία που γνώρισε το 2013 η πρώτη σεζόν του anime. Αξίζει δε να σημειωθεί  ότι μεταξύ manga και anime υπάρχουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις , καθώς στη δημιουργία του anime συμμετέχει και ο συγγραφέας-δημιουργός του manga Hajime Isayama και έχει έτσι την δυνατότητα , όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, να διορθώσει όσα θεωρεί ότι έκανε λάθος στο – κατά την συγγραφή των αντίστοιχων κεφαλαίων του – manga. Ο Isayama δεν δημιουργεί μια απλή ιστορία με ήρωες και κυρίως άντι-ήρωες , αλλά θέτει μέσα από αυτήν προβληματισμούς με φιλοσοφικό υπόβαθρο σχετικά με τον θάνατο , την μοίρα, την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων και την φύση τους , αν είναι καλοί ή κακοί ή κάτι ενδιάμεσο. Με το τελευταίο κεφάλαιο του manga μας τίναξε τα μυαλά στον αέρα με το ζήτημα του χρόνου και κατά πόσο το παρόν μπορεί να επηρεάσει το παρελθόν και το μέλλον και εάν το ένα έχει ήδη επηρεάσει το άλλο (φάση σειράς Dark). Φυσικά , τα plot twists και η “ανατροπή των προσδοκιών” , φράση που έγινε της μόδας με το Game of Thrones , είναι συνεχή και ιδιαίτερα πετυχημένα , διότι ο θεατής-αναγνώστης τα βιώνει παράλληλα με τους πρωταγωνιστές και δεν τα ξέρει εκ των προτέρων. Βέβαια , κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορα σχετικά με το ποιο είναι το απώτερο μήνυμα της ιστορίας και εάν καλλιεργεί την ιδέα του “ιαπωνικού ιμπεριαλισμού”. Σε κάθε περίπτωση , πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη ιστορία που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είναι η πραγματική ελευθερία. Μήπως το να επιτυγχάνεις αυτό που θεωρούσες ελευθερία τελικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο και με ένα ηθικό κόστος που δεν είχες υπολογίσει ότι θέλεις να επωμιστείς;

Το manga που κυκλοφορεί  στο Bessatsu Shonen Magazine βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία προς την ολοκλήρωση του. Παρ’ όλα αυτά το ευρύτερο franchise θα έχει συνέχεια για πολλά χρόνια ακόμα.

Η ιστορία ξεκινά σε μια πόλη που θυμίζει την μεσαιωνική Γερμανία (αλίμονο μιλάμε για Ιάπωνες , οι οποίοι στα μισά τουλάχιστον μάνγκα τους έχουν αναφορές στην Γερμανία -besties in WWII- κάτι που ανάγεται σε ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους) με γερμανικά ονόματα και όλα τα συναφή , όπου συστηνόμαστε με τον πρωταγωνιστή της σειράς , τον Eren fucking Jaeger! Ο Eren ζει σε μια “δυστοπία” , κάτι που σαν θέμα γίνεται όλο και πιο διάσημο τα τελευταία χρόνια , όπου η ανθρωπότητα έχει “περιοριστεί” και ζει κλεισμένη για τουλάχιστον 100 χρόνια σε τρία διαδοχικά τείχη, τα οποία αποσκοπούν σε μία καθ΄όλα κοινωνικοταξική οριοθέτηση.

Κατά συνέπεια , η “συνοικία” που βρίσκεται στο κέντρο είναι αυτή των πλουσίων , αριστοκρατών και αρχόντων , όπως επίσης και της βασιλικής οικογένειας , ενώ , οι οι συνοικίες προς το εξωτερικό τείχος, αυτές των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων. Ο λόγος δε που τους έχει υποχρεώσει να κατοικούν εντός των τειχών είναι η παρουσία πέραν αυτών ανθρωπόμορφων Τιτάνων , οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε ανθρώπους χωρίς καμία λεκτική ή περαιτέρω επικοινωνία προβαλλόμενοι τελείως ως άβουλα όντα. Τα “άγρια θηρία” , δηλαδή , της συγκεκριμένης δυστοπίας. Η ανθρωπότητα κατά τα άλλα δεν φαίνεται να γνωρίζει και να θυμάται τίποτα για την ιστορία της , πέρα από το ότι οδηγήθηκε εξαιτίας των Τιτάνων σε οριακή εξαφάνιση , υποχρεωμένη , προκειμένου να επιβιώσει , να ζει ανάμεσα στα τείχη. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι που ξαφνικά -έτσι ξεκινάει η ιστορία- το τείχος εντός του οποίου ζει ο Eren καταστρέφεται από έναν Τιτάνα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουν να εισβάλλουν κι άλλοι Τιτάνες καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους στην προσπάθεια τους να καταβροχθίσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν.

Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε περισσότερα σπόιλερ , θα αρκεστούμε στο ότι οι βασικοί στόχοι του Eren στην αρχή της ιστορίας ήταν απλοί σε σύγκριση με το που έχουν φτάσει προς το τέλος και συνοψίζονταν στα εξής: Πρώτον να σκοτώσει κάθε έναν Τιτάνα που υφίσταται και να φτάσει πάση θυσία στο υπόγειο του κατεστραμμένου του σπιτιού για να ξεκλειδώσει τα μυστικά που φυλάει εκεί ο πατέρας του. Ο Eren ποτέ δεν παρεκκλίνει από αυτούς τους στόχους του και κάνει ότι μπορεί για να τα καταφέρει με την βοήθεια των δύο φίλων του , της Mikasa και του Armin.

Οι τρεις φίλοι , μετά την ολοσχερή καταστροφή της συνοικίας όπου διέμεναν , αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες στο εσώτερο τείχος και να γραφτούν σε ένα “επίλεκτο” σώμα του στρατού ονόματι Survey Corps και με τον πιο γαμάτο εξοπλισμό που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Το σώμα αυτό ειδικεύεται σε αποστολές έξω από τα Τείχη με σκοπό την ανακάλυψη στοιχείων που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τον φόβο των Τιτάνων. Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι μαζί με τους συμμαχητές τους προκειμένου να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει τόσο έξω , όσο και εντός των Τειχών , καθώς το μάνγκα περιλαμβάνει και αρκετές πολιτικές ίντριγκες που αφορούν την διαστρωμάτωση της κοινωνίας σε αυτά τα τρία τείχη.

Η ιστορία εστιάζει κατά κύριο λόγο στην ιδέα των “κακών”  και των “καλών” , χαρακτηρισμοί που εναλλάσσονται συνέχεια καθώς βλέπουμε όλες τις πλευρές και αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο , αλλά γκρι. Οι χαρακτήρες αλλάζουν συνεχώς και εξελίσσονται , σε σημείο να μας γίνονται αγνώριστοι , προσηλωμένοι , όμως , ταυτόχρονα , με ένα διεστραμμένο τρόπο και σε μια δικιά τους λογική , στους αρχικούς τους στόχους. Οι κοσμοθεωρίες τους για το πως πρέπει να αλλάξει ο κόσμος συγκρούονται ασταμάτητα και όσοι έχουν την δύναμη επιχειρούν να δράσουν για να πετύχουν την αλλαγή που θεωρούν σωστή και δίκαιη.

Με αυτόν το τρόπο , οι αναγνώστες και οι θεατές καλούμαστε συνέχεια να διαλέξουμε πλευρά και μάλιστα σε χρονικές στιγμές που δεν γνωρίζουμε πλέον τι πυροδοτεί τις πράξεις των πρωταγωνιστών και τι έχει διαμεσολαβήσει , εξαιτίας των πολλών time skips της ιστορίας. Μας γίνεται δε αισθητό καθ’ όλη τη διάρκεια το πόσο εφήμεροι είναι σε αυτό τον κόσμο οι χαρακτήρες. Όλοι όμως οι χαρακτήρες είναι σημαντικοί και μπορούν να επηρεάσουν αισθητά την ιστορία , ακόμα και εάν εμφανίζονται για ελάχιστο χρόνο. Είναι δε συναρπαστικό το πως ο κάθε χαρακτήρας μάχεται για τον ίδιο σκοπό τελικά , αλλά ο καθένας για διαφορετικούς λόγους , με διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικές φιλοσοφίες για τον κόσμο.

Ο παράγοντας της έκπληξης και του σοκ είναι σίγουρα πολύ σημαντικός στην ανάπτυξη και την πρόοδο της ιστορίας στο Attack on Titan , χωρίς , όμως , να σκοτώνονται οι χαρακτήρες δεξιά και αριστερά μόνο και μόνο για να επιτευχθούν τα παρά πάνω. Τα πάντα αποσκοπούν στην εξέλιξη των πρωταγωνιστών και της ίδιας της ιστορίας.

Oι θεωρίες είναι πολλές για το τέλος της ιστορίας καθώς είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Πώς να μην είναι άλλωστε μια ιστορία που ξεκινάει με την φράση “to you 2000 years from now” / “σε σένα 2000 χρόνια από τώρα”; Κάτι που ακόμα δεν μας έχει εξηγηθεί τι σημαίνει ή τι αφορά ……

Πλησιάζοντας στο τέλος του , το μάνγκα μας έχει τινάξει τα μυαλά στον αέρα με θεωρίες περί μη ευθύγραμμου χρόνου και διαστάσεων ελεύθερων από τα δεσμά του:

Dark: The question isn’t where , but when ?

Attack on Titan: Hold my beer.

Το anime , όσο προχωρούν οι σεζόν , γίνεται όλο και καλύτερο οπτικά. Αυτό που κλέβει , όμως , την παράσταση είναι το soundtrack και τα τραγούδια των τίτλων στην αρχή κάθε σεζόν , μερικοί από τους οποίους έχουν και γερμανικούς στίχους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *