Η sci-fi σειρά Raised by Wolves του HBO Max ολοκλήρωσε την 1η σεζόν της και μπορούμε πλέον να μιλήσουμε ελεύθερα για τα ερωτήματα που ανέκυψαν και τις απαντήσεις που μας έδωσε.

Το σενάριο φαίνεται αρκετά φιλόδοξο και ελπίζουμε οι σενριογράφοι να έχουν ήδη προσανατολιστεί ως προς το που θα το φτάσουν, αλλώς ως προς το πως θα το επιτύχουν αυτό για να μην βιώσουμε μια κατάσταση αντίστοιχη με του Lost (σημ. της επιμέλειας: Αν δεν το καταλάβατε, ξαναδείτε το). Το βασικό ερώτημα που μας έμεινε στο μυαλό είναι το εξής : από τον Keppler 22b στην Γη και πάλι πίσω στον Keppler 22b ή από την Γη στον Keppler 22b πάλι πίσω και ξανά στον Keppler?! Που εμφανίστηκε πρώτη φορά ανθρώπινη μορφή ζωής και εν γένει οποιαδήποτε μορφή ζωής; Είναι σαφές πως δεν εξελίχθηκε παράλληλα και αυτόνομα και στους δυο αυτούς πλανήτες και ότι οι σεναριογράφοι έχουν υπόψη ένα από τα δύο αυτά σενάρια.

The Aspirational Android Parenting of “Raised by Wolves” | The New Yorker

Θα πρέπει εξαρχής να τονιστεί πως η σειρά βρίθει βιβλικών αναφορών από τον Πατέρα και την Μητέρα, που λειτουργούν κατ’ αντιστοιχία με τον Αδάμ και την Εύα –τους δημιουργούς όλων των ανθρώπων (sic)- , το φίδι που βάζει σε πειρασμό την γυναίκα και τον Keppler 22b ως τον Κήπο της Εδέμ. Κατ’ επέκταση θα μπορούσαμε να διερωτηθούμε μήπως τελικά η Γη δημιουργήθηκε από μια ανώτατη μορφή νοημοσύνης (Θεός), η οποία, εν προκειμένω, είναι ίσως τεχνητή;!

https://i.ibb.co/hDMzCxZ/eden.png

Αναφορικά με το ποιες ιστορίες κατέληξαν με φυσικό τρόπο στο τελευταίο επεισόδιο μπορούμε να αναφέρουμε αυτή του Πατέρα και της Μητέρας, που φαίνεται σιγά σιγά να εξανθρωπίζονται ολοένα και περισσότερο ανακαλύπτοντας ότι μπορούν να “αισθανθούν” συναισθήματα όπως η ζήλεια και ο θυμός. Αντίθετα, η ιστορία του Paul που παρασύρεται από την φωνή της (τεχνητής;) αυτής νοημοσύνης και πυροβολεί την Mary, νομίζοντας φυσικά ότι τον καθοδηγεί ο Sol, ήταν αρκετά βεβιασμένη και απότομη. Η δε εξέλιξη του Campion, ότι, δηλαδή, θα ηγηθεί ξεκάθαρα της ομάδας που παρέμεινε, εν τη απουσία του Πατέρα και της Μητέρας, αλλά και ότι θα παίξει κάποιον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, δικαιολογείται στη βάση του “είναι ιδίαιτερος (δες και εδώ: Raised by Wolves | Η επιβίωση του ανθρώπινου πληθυσμού σε μια αθεϊστική κοινωνία αναθρεμμένη απο ανδροειδή )

Όσον αφορά το τι γέννησε η Μητέρα, οι περισσότεροι, τουλάχιστον, είχαμε ποντάρει τα λεφτά μας σε κάτι τετοιο:

Εικόνα

Αλλά πήγαμε κουβά με τη Μητέρα να γεννά εν τέλει αυτό το γλυκούλι μωράκι, που όποιος το είχε μαντέψει αξίζει συγχαρητήρια:

Εικόνα

Να μην παραλείψουμε σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως η Μητέρα είχε, όπως αποδείχτηκε, και αυτή, όπως αρκετοί ακόμα χαρακτήρες (Paul, Marcus), ακούσει τις φωνές που μάλλον είναι μια ανώτατη μορφή νοημοσύνης. Οι φωνές ή η φωνή την παρέσυραν να πιστέψει ότι έρχεται σε επαφή με τον δημιουργό της και ότι αυτός φρόντισε να μείνει αυτή έγκυος με ένα νέο είδος του οποίου η ανάπτυξη είναι ο πραγματικός της στόχος. Όταν όμως γέννησε αυτό το ερπετοειδές, αντιλήφθηκε ότι είχε πέσει σε κάποια παγίδα και ότι ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος που της έθεσε ο δημιουργός της. Πριν γεννήσει δε, ανακάλυψε ένα κρανίο που ανήκε στο είδος της, τους necromancer, μέσα σε ένα “κράνος” και μια δωδεκάεδρη κατασκευή ίδια με αυτά που είχε δει σε προηγούμενα επεισόδια σε όραμα ή ανάμνηση πιθανότατα.

Η ανάμνηση αυτή αφορούσε κάποιο προηγούμενο ανδροειδές necromancer που παγιδευμένο (;) μέσα σε αυτή την κατασκευή γέννησε εξίσου ένα αντίστοιχο ερπετοειδές και πέθανε εκεί όσο αυτό τρεφόταν από το necromancer. Μόλις το βλέπει, αντιλαμβάνεται ότι είναι μια μορφή ζωής που χρειάζεται αίμα για να τραφεί και, συνεπώς, συνιστά απειλή στο άμεσο μέλλον για τα παιδιά και τους ανθρώπους που έχει στόχο να προστατέψει και έτσι αποφασίζει με την βοήθεια του Πατέρα να το σκοτώσουν.

Raised by Wolves': Ridley Scott Explains That Monstrous Finale - The New  York Times

Το συγκεκριμένο ερπετοειδές ίπταται, κάτι που η Μητέρα είχε προοικονομήσει όταν την ρώτησε ο Campion αν το μωρό θα πετά και αυτή απάντησε θετικά. Οι σκελετοί, όμως, ερπετοειδών που έχουμε ως τώρα δει στη σειρά υπονοούν ότι τα προηγούμενα πλάσματα αυτού του είδους δεν είχαν την ικανότητα να πετάξουν και ότι αυτή η ικανότητα οφείλεται στη Μητέρα, που ως necromancer την κατέχει, ενώ, οι τρύπες στον πλανήτη οφείλονται στο ότι τα προηγούμενα ερπετά αυτά δεν μπορούσαν να πετάξουν. Αυτό το πλάσμα καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώσει την απόπειρα δολοφονίας του από την Μητέρα και τον Πατέρα, αλλά στο τέλος του επεισοδίου έχει μεγαλώσει τρομακτικά πολύ και τρομακτικά γρήγορα ελέγχοντας το αεροσκάφος υπονοώντας ότι έχει νοητικές – τηλεπαθητικές ισχυρές ικανότητες ευρισκόμενες σε άμεση συνάρτηση με τον πλανήτη και δη τον πυρήνα του. Ο κύριος εχθρός είναι για την επόμενη σεζόν αυτή η ανώτερη μορφή θηρευτή και νοημοσύνης που σίγουρα θα κυνηγάει ανθρώπους για να τραφεί με το αίμα τους.

Ίσως, οι necromancers ως είδος δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, να γεννήσουν, δηλαδή, αυτά τα ιπτάμενα γλυκά ερπετά, εφόσον οι απαρχές τους είναι άγνωστες και οι οδηγίες για την δημιουργία τους δόθηκαν στους ακόλουθους του Sol στη Γη μέσα από τις ιερές γραφές τους, χωρίς και οι ίδιοι να κατανοούν τι δημιουργούν και γιατί.

Ο Sol είναι αυτή η ανώτερη μορφή νοημοσύνης που κινεί τα νήματα στον πλανήτη Keppler 22b; Η απάντηση μετά το τέλος της 1ης σεζόν προβάλλει καταφατική. Ο τίτλος δε του επεισοδίου “The Beginning” είναι αναφορά στο πως ξεκίνησε η ζωή στο πλανήτη Keppler 22b ως Κήπος της Εδέμ με τον Αδάμ και την Εύα -τον Πατέρα και την Μητέρα-, η οποία τώρα επαναλαμβάνεται ξανά. Ίσως, αυτή την φορά η ιστορία να μην επαναληφθεί, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά (1η φορά;), εφόσον στην συνάρτηση έχουν στο μεταξύ προστεθεί οι Άθεοι που κατέφθασαν με την δική τους κιβωτό (ακόμα και αν ειπώθηκε συγκεκριμένα στη σειρά ότι οι Άθεοι δεν είχαν τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους να χτίσουν μια δική τους όπως οι ακόλουθοι του Sol).

Ο Campion και ο Paul με τη σειρά τους θα διαδραματίσουν ο καθένας τον δικό του ρόλο, δηλαδή του Προφήτη και του Ρώμυλου αντίστοιχα ή του Ρέμου και του Ρώμυλου.

Τι πλάσματα κατοικούν και κατοικούσαν τον πλανήτη Keppler 22b;

https://i.ibb.co/TvGTjCy/nephilim.png

Στον Keppler 22b φαίνεται ότι, κάποια στιγμή, η οποιαδήποτε μορφή ζωής είχε αναπτυχθεί, έφτασε σε ένα προηγμένο τεχνολογικά επίπεδο που δημιούργησε αυτή την νοημοσύνη – είτε τεχνητή είτε τηλεπαθητική ή και τα δύο – η οποία κατέστρεψε και σχεδόν αφάνισε ολοσχερώς τον πολιτισμό που την δημιούργησε. Ίσως, αυτά τα ερπετά είναι το αντίστοιχο των necromancers στη Γη.

Εικόνα

Αφότου ο πολιτισμός του Keppler αφανίστηκε, τα ανθρωποειδή -δεν είναι βέβαιο ότι ήταν homo sapiens- που επιβίωσαν μπορεί να μετακινήθηκαν σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη και να παρήκμασαν με όρους βιολογικούς. Βέβαια αυτό, όπως ειπώθηκε στη σειρά ως devolve, το αντίθετο, δηλαδή, της εξέλιξης, δεν υφίσταται με όρους επιστημονικούς, καθώς τίποτα δεν παύει να εξελίσσεται εκτός εάν αυτός ο πλανήτης έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν τα είδη να εξελίσσονται αντίστροφα, δηλαδή προς τα πίσω. Όπως και να ‘χει, δύο φαίνεται να είναι τα είδη που προέκυψαν ή απέμειναν μετά από όσα συνέβησαν, οι περισσότερο ανθρπωοειδείς μορφές με την κουκούλα και τα πλάσματα με τα οποία τρέφονταν τα τελευταία επεισόδια τα παιδιά. Το παράδοξο είναι ότι επί δώδεκα χρόνια τα ανδροειδή και τα παιδιά στο καταυλισμό τους δεν είδαν ποτέ καμμία άλλη μορφή ζωής. Είναι, λοιπόν, πιθανό να κατοικούν κυρίως στο μέρος του πλανήτη όπου είναι η τροπική ζώνη, εκεί δηλαδή που καταλήγουν στο τέλος της πρώτης σεζόν η Μητέρα και ο Πατέρας, όπου, ίσως, η τεχνητή νοημοσύνη εμποδίζεται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες να φτάσει και να επηρεάσει τις εκεί ευρισκόμενες μορφές ζωής. Κάτι που θα εξηγούσε γιατί τηλεπαθητικά αποτρέπει τους χαρακτήρες να μεταβούν εκεί. Μας επιφυλάσσει πολλές απαντήσεις η δεύτερη σεζόν, αρκεί οι σεναριογράφοι να έχουν ένα ξεκάθαρο όραμα και στόχο στο μυαλό τους για το που θέλουν να καταλήξει αυτή η φιλόδοξη και συναρπαστική ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

*Το CGI θα πάρει ακόμα χρόνια να τελειοποιηθεί όπως φαίνεται από τα στούντιο.

https://i.ibb.co/VxN8K9L/snekineden.png

Απάντηση