Το Dark είναι η πρώτη πρωτότυπη γερμανική σειρά του Netflix που μας πήρε τα μυαλά στην πρώτη και δεύτερη σεζόν, καθώς απέδειξε πως γίνεται ένα “πολυπαιγμένο” και “πολυφορεμένο” concept με ταξίδια στο χωροχρόνο να γίνει μια σειρά με φιλοσοφικές αναζητήσεις σχετικά με την ελεύθερη βούληση, τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες, την φύση του χώρου και του χρόνου και πως εμείς οι άνθρωποι τα αντιλαμβανόμαστε, ειδικά όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις σπουδαιότερες από εμάς. Πάνω από όλα, όμως, είναι μια σειρά που δεν την παρακολουθείς απλά, αλλά παράλληλα την λύνεις ανάλογα με τα στοιχεία που σου δίνονται σε κάθε επεισόδιο. Η 3η σεζόν θα κάνει πρεμιέρα στις 27 Ιουνίου (την ημέρα της Αποκάλυψης) και εν όψει της καραντίνας η συγκυρία αυτή στάθηκε ιδανική για μια επανάληψη και σε βάθος επισκόπηση των 2 πρώτων σεζόν! Άλλωστε, ρήσεις όπως η κάτωθι ανανοηματοδοτούνται τρόπον τινά στους καιρούς που διανύουμε.

Εικόνα
Ο πάστορας Noah και ο Bartosz;

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τον Νώε/Noah (έχουμε και προσωπικές προτιμήσεις, κυρίως λόγω του ηθοποιού Mark Waschke), τον οποίο στην πρώτη σεζόν αρχικά τον γνωρίζουμε από διάφορα περιστατικά στα οποία εμφανίζεται. Όμως, τον γνωρίζουμε καλύτερα όταν έρχεται σε επαφή με τον Bartosz, τον οποίον διδάσκει για τα ταξίδια στο χωροχρόνο, χωρίς, ωστόσο, ακόμα να έχουμε δει τι ακριβώς έκανε-αν μάθουμε κιόλας ποτέ- ο Bartosz για τον Νώε με όσα του έμαθε. Είναι, όμως, ανεξήγητο για ποιο λόγο επιλέγει αυτόν. Μήπως τους συνδέει κάτι περαιτέρω; Ίσως, διότι όταν ο Νώε βλέπει τον Bartosz για πρώτη φορά(;) στην πρώτη σεζόν έχουν την εξής στιχομυθία: “Bartosz-Έιμαι ο Bartosz, Νώε-To ξέρω”. Πως ξέρει ο Νώε ποιος είναι ο Bartosz;

Did anybody notice how much this guy resembles Bartosz? : DarK

Η απάντηση μας δίνεται στην αρχή της δεύτερης σεζόν (1ο επεισόδιο) και πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν το έτος 1921, οπότε ο Νώε (η νεαρή εκδοχή του) βρίσκεται μαζί με έναν ακόμα άντρα, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στο σημείο που σκάβουν το σύμπλεγμα των σπηλιών που βλέπουμε στο δάσος του Winden πολλά χρόνια μετά. Ο νεαρός Νώε σκοτώνει αυτόν τον άντρα που δεν μαθαίνουμε ποτέ ποιος είναι ή πως τον λένε αλλά είναι αναμφίβολα ο Bartosz σε μεγαλύτερη ηλικία, δεδομένου ότι η μεταξύ τους συνομιλία μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα με ασφάλεια. Εξάλλου, ο ίδιος ο ηθοποιός (Roman Knižka)έκανε ταγκ στο ίνσταγκραμ με χάσταγκ “#DarkBartosz”!!Οι δυο χαρακτήρες, λοιπόν, έχουν μια διαχρονική-κυριολεκτικά- σχέση και ο Bartosz θεωρεί “ειρωνεία”, όπως λέει λίγο πριν σκοτωθεί, το γεγονός ότι ο Άνταμ/Γιόνας επέλεξε τον Νώε για να τον σκοτώσει. Μόνο έτσι βγάζει νόημα η συνομιλία τους. Αυτή η σχέση που ξεκινά το 1921 ίσως εξηγεί γιατί επιλέγει ο Νώε στο μέλλον, το 2019, τον Bartosz για να τον μάθει να ταξιδεύει στο χωροχρόνο, είναι ένας κύκλος/loop.
Ο “Νώε” και η Κιβωτός;

Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι αυτό που αναφέρει ο ενήλικας Bartosz πριν σκοτωθεί, ότι δηλαδή ο Άνταμ διάλεξε τον Νώε και του έδωσε αυτό το όνομα: “you should ask him why he took you in. And why he chose to call you Noah”. Προκύπτει, λοιπόν, ότι δεν είναι αυτό το πραγματικό του όνομα και άρα το “Νώε” έχει όντως κάποια συμβολική σημασία από την Βίβλο. Ίσως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το 2020 η καταπακτή/Bunker στην οποία κατέφυγαν ο νεαρός Νώε, η μικρή Ελίζμαπεθ, ο Peter Doppler, η Regina και Claudia Tiedemann για να επιζήσουν της επικής καταστροφής,”Αποκάλυψης”, είναι σαν μια άλλη Κιβωτός του Νώε.

Dark Season 2 Ending Explained | Netflix Series | Heaven of Horror

*Σε μια εφημερίδα ο Νώε εμφανίζεται με την ταυτότητα Hanno Tauber(το επώνυμο σημαίνει “κουφός” στα γερμανικά, αλλά είναι εξαιρετικά συχνό επίθετο, οπότε η σύνδεση του επιθέτου με την Ελίζαμπεθ, η οποία ήταν κωφάλαλη, ίσως να μην είναι απαραίτητη). Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, αν αυτό είναι το πραγματικό του όνομα. Είναι βέβαιο, όμως, μετά και την δεύτερη σεζόν ότι όλοι οι βασικοί χαρακτήρες συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικές σχέσεις σε ένα επαναλαμβανόμενο “κύκλο”-μια λούπα/loop- όπου και οι ίδιοι είναι οι πρόγονοι των ίδιων τους των εαυτών, οπότε αν αποκάλυπτε το πραγματικό του όνομα ο Νώε θα καταλαβαίναμε αμέσως σε ποια οικογένεια ανήκει.

Γιατί ο Νώε διάλεξε να δοκιμάσει την μηχανή του χρόνου (την καρέκλα του 1986) στα συγκεκριμένα αγόρια;

Dark Netflix on Twitter:

Ο Νώε στην πρώτη σεζόν εμφανίζεται ως η προσωποποίηση του κακού (πριν αλλάξει στάση στη δεύτερη σεζόν και μάθουμε περισσότερα για αυτόν) και είναι ένας σκοτεινός χαρακτήρας, με μια κρυφή ατζέντα και με πολλά μυστικά. Έτσι, μεταξύ άλλων “σκοτεινών” πράξεων ευθύνεται και για τον θάνατο του Yasin Friese. Ο Yasin Friese εμφανίστηκε λίγο στην πρώτη σεζόν ως συμμαθητής και “αγόρι” της Elizabeth Doppler, ενώ, μετέπειτα ο Νώε με την βοήθεια του Helge Doppler τον απήγαγαν μαζί με τον Erik Obendorf (στο έτος 2019) και μετέφεραν τα πτώματα τους εκεί που βρέθηκαν στο έτος 1953, αφού τα παιδιά πέθαναν στο πλαίσιο των πειραμάτων που διεξήγαγαν για να τελειοποιήσουν την μηχανή/καρέκλα για τα ταξίδια στο χρόνο. Η επιλογή των συγκεκριμένων αγοριών φαινόταν αυθαίρετη αρχικά αλλά σε μια σειρά όπως το Dark γίνεται αντιληπτό σταδιακά ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, όλα εξυπηρετούν κάτι, καμμία επιλογή των χαρακτήρων δεν είναι τυχαία (και καμία σκηνή ή ατάκα στο σενάριο επίσης δεν είναι τυχαία).

Dark – Season 1, Episode 8: “As You Sow, so You Shall Reap ...

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η επιλογή του Yasin Friese στην πρώτη σεζόν έλαβε άλλη διάσταση όταν στην δεύτερη σεζόν μας αποκαλύφθηκε η ιδιαίτερη σχέση που ο Νώε είχε αναπτύξει κάποια στιγμή με την Elizabeth Doppler, καθώς οι δυο τους κάποια στιγμή στο μέλλον ή στο παρελθόν(;) – ακόμα δεν γνωρίζουμε σίγουρα που και πότε – ανέπτυξαν έναν ερωτικό δεσμό ή ίσως και να παντρεύτηκαν αποκτώντας μαζί την Charlotte. Είναι προφανές ότι ο Noah το έτος 2019 “έβγαλε από την μέση” τον πιθανό μελλοντικό του αντίζηλο για να κερδίσει την Elisabeth επιλέγοντας να απαγάγει το τότε αγόρι της στο σχολείο Yasin Friese. Ακόμα, όμως, δεν γνωρίζουμε με τι κριτήριο επιλέχθηκε το δεύτερο παιδί ο Erik Obendorf, αν και σίγουρα η εξαφάνιση του έθεσε σε κίνηση τα γεγονότα(τα ναρκωτικά κλπ.) που οδήγησαν την παρέα στο δάσος στην είσοδο της σπηλιάς την νύχτα που χάθηκε ο Μίκελ. Σε κάθε δε περίπτωση η απαγωγή των αγοριών αυτών, όπως και του Mads, μπορεί να μην έχει κάποιο βαθύτερο νόημα και να είναι άλλο ένα παράδοξο bootstrap, καθώς ο Νώε ακολουθεί τις οδηγίες του βιβλίου που του έχει δώσει ο Άνταμ, στο οποίο είναι ήδη όλα-όσα θα συμβούν-γραμμένα από πριν, δηλαδή ποια παιδιά θα απαχθούν και θα δοκιμαστούν στην καρέκλα και που και πότε ακριβώς θα εμφανιστούν τα πτώματα τους, χωρίς να γίνεται να αλλάξει κάτι ως προς την επιλογή των παιδιών γιατί πάντα είναι και ήταν αυτά που επιλέχθηκαν.

Elisabeth Doppler | Dark Wiki | Fandom

Ένα ερώτημα που γεννήθηκε προς το τέλος της 2ης σεζόν είναι το τι συνέβη και χώρισε ο Νώε με την Elizabeth και περαιτέρω γιατί δεν μεγάλωσαν οι ίδιοι την κόρη τους Charlotte. Υπονοείται στη συζήτηση του Νώε με την Claudia πριν την σκοτώσει ότι η Claudia έπαιξε κομβικό ρόλο ως προς αυτό, ίσως κιόλας να ήταν η ίδια που μετέφερε το μωρό πίσω(;) στο χρόνο και την έδωσε στον H.G.Tanhaus να την μεγαλώσει.
O Torben Wöller και το μάτι του, άλλο ένα highlight και μυστήριο (προς το παρόν) της σειράς!

Αρχικά είναι ξεκαθαρισμένο εκ μέρους του ηθοποιού ότι είχε πραγματικά τραυματιστεί στο μάτι πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν και οι συντελεστές επέλεξαν να κρατήσουν το μάτι του ηθοποιού καλυμμένο και στη συνέχεια να ενσωματώσουν αυτό το στοιχείο κάπως στην πλοκή. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιο ρόλο θα διαδραματίσει στη συνέχεια η αποκάλυψη του πως τραυματίστηκε ο Torben στο μάτι.

Μια υπόθεση, η οποία είναι σχετικά διάσημη, είναι ότι ο Torben Woeller δεν έχει τραυματιστεί αλλά κρύβει το μάτι του για να μην φανεί ότι έχει και αυτός, όπως η Κλαούντια, ετεροχρωμία(και άρα είναι συγγενείς;). Βέβαια, αν είναι αυτός ο λόγος τότε είναι λίγο χαζό, διότι ήδη όλοι του οι συνάδελφοι και ο περίγυρος του τον έχουν δει χωρίς το κάλυμμα και ξέρουν ήδη τι χρώμα έχουν τα μάτια του, δεδομένου, κιόλας, ότι τον ρωτάνε τι έπαθε. Άυτό είναι ένας λόγος παραπάνω να υποθέσουμε ότι είναι πρόσφατο το κάλυμμα και δεν το είχε ανέκαθεν.

Leopold Hornung - IMDb

Η στιγμή που μαθαίνουμε περισσότερα ή έστω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Woeller είναι κάπου μπλεγμένος είναι όταν αποκαλύπτεται πως κάνει τις βρωμοδουλειές του Alexander Tiedemann/Köhler(ή Boris Niewald). Πιο συγκεκριμένα, ο Alexander Tiedemann πλήρωσε τον Woeller να κρύψει σε φορτηγά (τα οποία βρίσκονταν κοντά στο τρέιλερ που μένει o Benni, αδελφός του Woeller, ο οποίος πληρώθηκε να τα προσέχει εκεί) τα βαρέλια με τα ραδιενεργά απόβλητα του εργοστασίου πριν μπει η αστυνομία να κάνει έρευνα για την εξαφάνιση του Mikkel. Μήπως ο Woeller ακόμα πριν εξαφανιστεί ο Mikkel τραυματίστηκε κάνοντας κάποια “εξυπηρέτηση” για τον Alexander Tiedemann;

Στην δεύτερη σεζόν ο καινούργιος αστυνομικός ερευνητής που καταφθάνει στο Winden μια εβδομάδα πριν την Αποκάλυψη, Alexander Clausen(ή “W.Koehler”), ρωτάει τον Woeller σχετικά με το μάτι του και αυτός του απαντάει ότι θα του πει “αλλά δεν μπορείς/μην το πεις σε κανέναν” υπονοώντας ότι είναι κάτι ντροπιαστικό για τον ίδιο. Ίσως να λέει ψέματα και να έχει ετοιμάσει μια χαζή δικαιολογία στο κεφάλι του σχετικά με το τι έπαθε το μάτι του και στην πραγματικότητα να έχει τραυματιστεί κάνοντας κάτι παράνομο και όχι ντροπιαστικό.

Δεν προλαβαίνει, όμως, να του αποκαλύψει την αιτία του τραυματισμού του, καθώς, ενώ βρίσκονται στο αμάξι, πετάγεται μπροστά τους η Claudia του 1986 και διακόπτεται ο Woeller εφόσον το αμάξι ξεφεύγει από την πορεία του για να μην την χτυπήσουν. Ωστόσο, το μόνο στοιχείο που προλαβαίνει να αναφέρει είναι ότι συνέβη το καλοκαίρι του 2019, την περίοδο περίπου που ο πατέρας του Jonas, Michael Kahnwald, αυτοκτόνησε και ξεκίνησε με αυτό τον τρόπο την ακολουθία των περιστατικών που οδήγησαν στην απαγωγή του μικρού Μίκελ αργότερα. Τι άλλο όμως συνέβη το καλοκαίρι του 2019; Στην δεύτερη σεζόν στο επεισόδιο 6 ο Alexander Tiedemann διαβάζοντας το πρωί την εφημερίδα ταράζεται από ένα άρθρο, το οποίο έχει τίτλο “Mord in Marburg nach 33 Jahren ungeloest”/”Φόνος στην Marburg ανεξιχνίαστος 33 χρόνια μετά”. Τι κάνει, λοιπόν, αμέσως μετά; Καλεί τον Woeller και του λέει “Ich moechte,dass du etwas fur mich herausfindest.Vertraulich”/”Θέλω να βρεις /ανακαλύψεις κάτι για μένα. Εμπιστευτικά”. Από αυτό το σημείο και έπειτα δεν μαθαίνουμε κάτι παραπάνω για το τι του ζήτησε, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Woeller τραυματίστηκε κάνοντας κάτι για τον Alexander Tiedemann, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει την ψεύτικη ταυτότητά του και να μην αποκαλυφθεί όχι μόνο αυτή, αλλά λογικά και ο φόνος με την ληστεία που διέπραξε στην Marburg, όπως περιγράφει το άρθρο στην εφημερίδα.

Ο ίδιος δε ο σκηνοθέτης και δημιουργός της σειράς, Baran Bo Odar, μας “πείραξε” με μια φωτογραφία του ηθοποιού από την προετοιμασία του για την τρίτη σεζόν όπου ρωτούσε στη λεζάντα τι συνέβη με το μάτι του;!!! Αν και σε μια συνέντευξη μαζί με την σύζυγό του και συνδημιουργό της σειράς Jantje Friese, όταν ρωτήθηκαν επί τούτου, υπονοήθηκε ότι ίσως και να ανήκει στο 10% των μυστηρίων που δεν σκοπεύουν να εξηγήσουν ποτέ!


Ο γιος της Ines Kahnwald?γιατί κρατάει τον Mikkel?

Chilango - Guía básica para ver Dark: lo que debes saber para ...

Η Ines στην πρώτη σεζόν όταν μιλάει με την κοινωνική λειτουργό που έχει φτάσει στο νοσοκομείο για να δει τον Μίκελ της αναφέρει ότι είχε “έναν γιο ο οποίος πέθανε πολύ μικρός”. Αυτό, φυσικά, πέρασε κάπως αδιάφορο στη πρώτη παρακολούθηση στη πρώτη σεζόν(5o επεισόδιο), ωστόσο, μετά το πέρας και της δεύτερης σεζόν, είμαστε πλέον ψυλλιασμένοι ότι τίποτα δεν αναφέρεται τυχαία και αναμένουμε να μάθουμε στη τρίτη σεζόν την γενεαλογία του κάθε χαρακτήρα που υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το παζλ. Πέθανε όντως ο γιος της ή μήπως είναι κάποιος άλλος χαρακτήρας που ήδη γνωρίζουμε; Ίσως η Ines έπρεπε να “χάσει” τον γιο της για να έχει μετά την θέληση να κρατήσει τον Μίκελ-ακόμα και με ηρεμιστικά χάπια- για να ακολουθήσουν όσα έχουν ήδη συμβεί, δηλαδή, να μεγαλώσει και να αποκτήσει με την σειρά του τον Jonas. Ένα ακόμα στοιχείο που μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο γιος της δεν πέθανε είναι ότι έχουμε ξαναδεί απαγωγές μωρών και ταξίδια τους στον χρόνο, όπως έγινε στη περίπτωση της Charlotte.

Υπάρχουν, λοιπόν, δυο χαρακτήρες αρσενικού γένους, των οποίων την καταγωγή είτε δεν γνωρίζουμε, είτε αυτή είναι αμφισβητήσιμη, γιατί δεν τους έχουμε δει σε μικρότερη ηλικία ακόμα. Ο λόγος για τους Alexander Tiedemann (Boris Niewald) και Peter Doppler.

Ο Boris Niewald (ψεύτικη ταυτότητα Alexander Tiedemann/Köhler) από την αρχή κρύβει την πραγματική του ταυτότητα, δεν βλέπουμε ποτέ από που ήρθε στο Winden ή εάν είναι όχι μόνο από άλλη χρονιά, αλλά ίσως και από άλλο παράλληλο σύμπαν. Οι θεωρίες για την καταγωγή του είναι αρκετές. Εν προκειμένω, θα μπορούσε η Ines να τον έχει αποκτήσει μαζί με τον Tronte Nielsen, ο οποίος γνωρίζουμε από την ίδια την σύζυγό του ότι είναι μπερμπάντης και πέρα από την Claudia είχε σχέση και με άλλες γυναίκες πιο πριν. Άλλωστε, το Niewald σαν συνδυασμός των επιθέτων Nie-lsen+Kahn-wald ταιριάζει.

Aleksander Tiedemann | Dark Wiki | Fandom

Βέβαια σε μια πρώτη ανάγνωση (θέαση) όταν εμφανίζεται το 1986 φαίνεται όντως λες και “φύτρωσε” από το πουθενά στο δάσος, ενώ παράλληλα δείχνει ότι προσπαθεί και να ξεφύγει από κάπου (λόγω κάποιας παρανομίας που είχε διαπράξει;). Το πραγματικό του όνομα στο διαβατήριο με την φωτογραφία του είναι “Boris” και παραπέμπει σε καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία (ή έστω Πολωνία, Σιδηρούν Παραπέτασμα κλπ.). Τα δυο, όμως, διαβατήρια τα οποία έχει στη κατοχή του είναι το ένα μεν με το όνομα “Boris Niewald” εκδοθέν στην πόλη Giessen το δεύτερο δε με το όνομα Aleksander Köhler στην πόλη Marburg, δηλαδή δύο διαφορετικές πόλεις της τότε Δυτικής Γερμανίας και όχι της Ανατολικής Γερμανίας. Το περιστατικό που περιγράφει η εφημερίδα στο επεισόδιο 6 του δεύτερου κύκλου φαίνεται ότι έλαβε χώρα το 1986 και άρα ο Boris Niewald/Alexander Tiedemann δεν ήρθε-“φύτρωσε”-μέσα από τις σπηλιές ταξιδεύοντας από άλλο χρονικό σημείο. Ίσως, λοιπόν, ο συγκεκριμένος χαρακτήρας να μην έχει σχέση με τα ταξίδια στο χωροχρόνο, αλλά μόνο με αυτόν τον φόνο και την ανάληψη της ψεύτικης ταυτότητας είτε του συνεργάτη του στη ληστεία, είτε του θύματος.

Από την άλλη ο Peter μαθαίνουμε ότι είναι γιος του Helge, αλλά κάτι δεν μας κολλάει, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ποια είναι η μητέρα του ή αν είναι υιοθετημένος από τον Helge,εφόσον είναι ο μοναδικός από όλους τους χαρακτήρες που προς το παρόν δεν έχουμε δει σε μικρή ηλικία (το έτος 1986).

Peter Doppler | Dark Wiki | Fandom

Τι γνωρίζουμε για την παιδική ηλικία του Peter; Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων όταν τον ρώτησε η Charlotte στη πρώτη σεζόν (8ο επεισόδιο) ότι “ήρθε” στο Winden το έτος 1987, αφότου ο Helge είχε το τροχαίο ατύχημα το 1986. Που βρισκόταν πριν; Ποια είναι η μητέρα του; Εννοεί ότι υιοθετήθηκε όταν λέει “έφτασα στο Winden”; O Helge μετά το τροχαίο το 1986 με τον ηλικιωμένο εαυτό του εμφανίζεται μόνος στο νοσοκομείο και ειδικά όταν η Claudia τον επισκέπτεται της αναφέρει ότι είναι η μόνη που μπορεί να τον καταλάβει. Συνεπώς, πέρα από τον πατέρα του, δεν έχει κάποιον άλλον στη ζωή του, δηλαδή σύζυγο ή παιδί, ως εκείνο το χρονικό σημείο. Περαιτέρω, όταν βλέπουμε το γραφείο του πατέρα του, Bernd Doppler, πέρα από τις οικογενειακές φωτογραφίες με την γυναίκα του και τον γιο του, Helge, δεν φαίνεται να υπάρχει ο εγγονός του Peter πουθενά. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να πρόκειται περί υιοθεσίας όταν αναφέρει “έφτασα στο Winden το 1987”. Βέβαια, ο Helge σίγουρα δεν ήταν σε φάση να κάνει οικογένεια, όπως φαίνεται από την γενικότερα ταραγμένη ιδιοσυγκρασία του, και είναι πιθανό ο Νώε να του έδωσε να μεγαλώσει τον Peter ή να τον έβαλε να τον υιοθετήσει. Ο Νώε δε το 1986 γνώριζε την Ines εφόσον ήταν ο πάστορας που αυτή κάλεσε να μιλήσει στον Μίκελ στο νοσοκομείο.
Agnes:Είναι TeamClaudia ή TeamAdam τελικά; Είναι ο Tronte γιος της;

Agnes Nielsen | An Exhaustive Guide to the Complex Web of ...

Η Agnes και τα χτενίσματα της μας έχουν μπερδέψει: Πότε σκότωσε τον Noah και πότε πήγε στο 1953; Ηταν και στα δυο μέρη ταυτόχρονα;!

Η Agnes (Nielsen;) μας έχει μπερδέψει αρκετά, δεν είναι βέβαιο με ποια ομάδα είναι, τον Adam ή την Claudia, σε αυτόν τον μεταξύ τους πόλεμο κυριαρχίας στο χωροχρόνο. Οι σκηνές της στην δεύτερη σεζόν δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι μας δίνονται με γραμμική σειρά όχι ως προς τον χρόνο αλλά ως προς την πορεία της Agnes, αν δηλαδή η συνομιλία της με τον αδελφό της Νώε το 1953/4 είναι για την ίδια (προφανώς όχι για τον Νώε) μετά την δολοφονία του κάποιο έτος πιο πριν από το 1953/4 και την έλευση της στην Winden. Αυτό που μας “χάλασε” την κατά κάποιο τρόπο συμμετρία των 33 ετών πίσω ή μπροστά στο χρόνο είναι η μηχανή του Άνταμ στο 1921 με την οποία ο Νώε και η Agnes μπορούν κυριολεκτικά να ταξιδέψουν σε όποια ημερομηνία ακριβώς θέλουν.

Η Agnes δρα σαν διπλός πράκτορας και ενώ ακολουθεί τις οδηγίες της Claudia και φαίνεται να προφασίζεται ότι θέλει να επιστρέψει στην ομάδα του Adam έρχεται μετά η σκηνή που σκοτώνει τον Νώε, τον αδελφό της, για να αποδείξει πόσο πιστή είναι στον Άνταμ. Είναι, όμως, αυτή η σκηνή πριν ή μετά την έλευση της στην Winden; Έχει ήδη συμβεί αυτό το περιστατικό ή μετά το έτος 1953/4 αφήνει τον Tronte στην Winden και επιστρέφει στο έτος 1921 ή όποτε δολοφόνησε τον Νώε;

Tronte Nielsen | An Exhaustive Guide to the Complex Web of ...

Αναφορικά με την σχέση της με τον Tronte δεν έχουμε πολλά στοιχεία και ούτε ξέρουμε αν λέει κάποια αλήθεια όταν αναφέρει ότι ήταν παντρεμένη με κάποιον πάστορα. Πολλοί πιστεύουν ότι η Agnes απέκτησε τον Tronte με τον Bartosz κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1920 και ότι η δολοφονία του Bartosz από τον Νώε ήταν αυτό που την έκανε να φύγει από την σέκτα του Adam,τους Sic Mundus. Αυτό που υποστηρίζει αυτή την άποψη εκτός του ότι, όπως δηλώνει η Agnes, ο άντρας της έχει πεθάνει, όπως και ο Bartosz, είναι η φράση της ότι ο σύζυγός της αν και πάστορας δεν ήταν άντρας της πίστης, μια φράση δηλαδή που χρησιμοποίησε ο Νώε απευθυνόμενος στον Bartosz πριν τον σκοτώσει, όταν του είπε ότι “ο Άνταμ είχε δίκιο,έχεις χάσει την πίστη”(1ο επεισόδιο δεύτερη σεζόν). Βέβαια, αν ο Tronte ήξερε για τα ταξίδια στο χρόνο από όταν ήταν μικρός δεν θα χρειαζόταν να του εξηγήσει η Claudia το 2019 στη πρώτη σεζόν τίποτα και κάτι θα είχε φανεί μέχρι το τέλος της δεύτερης σεζόν, δηλαδή ότι κάτι παραπάνω γνωρίζει. Ο Tronte δε αναφέρει στην Claudia ότι έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα σε ορφανοτροφείο, δεν διευκρινίζει πόσο καιρό κλπ., ίσως από εκεί να προέρχονται τα καψίματα που βλέπουμε στο χέρι του ίσως, όμως, να είναι και πόνημα του πατέρα του,ο οποίος ήταν κακός άνθρωπος, όπως λέει η ίδια η Agnes. Μπορεί να είναι υιοθετημένος; Μπορεί να είναι παιδί κάποιων άλλων που απλά η Agnes ανέλαβε να μεγαλώσει και εγκαταστήσει στην Winden για να αρχίσει την γενεαλογική γραμμή των Nielsen; Όπως σημειώνει ο Egon Tiedemann στην Hannah όταν αυτή ταξιδεύει στο έτος 1954 και του δηλώνει ότι το όνομα της είναι”Katharina Nielsen”, το όνομα αυτό είναι σπάνιο και πέρα από την Agnes δεν το είχε κανένας άλλος πριν στην πόλη. Προκύπτει, έτσι, ότι ο πρώτος με το επίθετο Nielsen ουσιαστικά είναι ο Tronte, ο οποίος αν δεν είναι γιος της Agnes και του Bartosz τότε μπορεί να είναι όντως υιοθετημένος.

*Άλλο ένα μυστήριο είναι η ταυτότητα της γιαγιάς της Agnes, η οποία, όπως ισχυρίζεται στους Tiedemann, είχε καταγωγή από την Winden.

Easter Eggs:

1.Στη πρώτη σεζόν όταν ο “Άγνωστος” (ενήλικας Γιόνας) διαμένει στο ξενοδοχείο της Ρεγγίνα στο Winden τo νούμερο του δωματίου του είναι 8, το ίδιο νούμερο με τον αριθμό του σπιτιού που μένει ο νεαρός Γιόνας.

2. Στην πρώτη σεζόν μαθαίνουμε μέσα από τα συμφραζόμενα ότι ο Torben Wöller είναι αδελφός της Benni/Bernadette, αλλά τίποτα περαιτέρω για την οικογένεια τους και τι ρόλο μπορεί να παίξουν στη συνέχεια.

Torben Wöller | Dark Wiki | Fandom

Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η νοσοκόμα (Donata Kraus‏‎) που μιλάει με την Ines Kahnwald στο 3ο επεισόδιο της πρώτης σεζόν και αναφέρει ότι πρέπει να πάρει τον γιο της “Benni” από το ποδόσφαιρο είναι η μητέρα των αδελφών Wöller. Φυσικά, το επίθετο της νοσοκόμας δεν είναι ίδιο με αυτό των δύο αδελφών (ή έστω του ενός), ίσως, όμως, να είναι απλά χωρισμένη ή να έχει κρατήσει το πατρικό της επίθετο ή οι δύο αδελφοί να είναι ετεροθαλείς.

benni.png

Χωρίς τίτλο.png

3. Βλέποντας ξανά στην πρώτη σεζόν τον ηθοποιό Anatole Taubman, o οποίος υποδύεται τον Βernd Doppler το έτος 1953, ξέραμε ότι μας θύμιζε σίγουρα κάτι, αλλά δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε που αλλού τον είχαμε ξαναδεί…..

Bernd Doppler | Dark Wiki | Fandom

..μέχρι που το ΙΜDB μας έλυσε την απορία, καθώς ο Ελβετός ηθοποιός υποδύθηκε τον Montcourt στη σειρά Versailles.

Montcourt - Anatole Taubman Versailles | Versailles, Versailles tv ...

4. Στα γερμανικά η λέξη winden από όπου προέρχεται και η ονομασία της πόλης Winden έχει διάφορες σημασίες εκ των οποίων οι δημιουργοί της σειράς προτίμησαν να διαλέξουν την σημασία “twist”/”spiral”=στρίβω,τυλίγω,κουβαριάζω. Αυτή η σημασία είναι προφητική σχεδόν αν σκεφτούμε ότι μεταφορικά η πόλη δεν μπορεί να γλυτώσει από το πεπρωμένο της, από αυτό το “μπλέξιμο” όλων των χαρακτήρων μεταξύ τους.

5. Το όνομα του ωρολογοποιού της πόλης, H.G. Tannhaus, είναι ξεκάθαρα μια αναφορά στον συγγραφέα H.G. Wells, ο οποίος έγραψε το βιβλίο “The Time Machine”/”Η μηχανή του χρόνου”. Για το επίθετο κάποιοι έχουν κάνει μια ρομαντική μαντεψιά ότι αποτελεί αναφορά στο γνωστό μονόλογο “Tears in rain“του χαρακτήρα Roy Batty (Rutger Hauer) λίγο πριν πεθάνει στην ταινία Blade Runner του 1982, όπου αναφέρει την πύλη Tannhäuser/Tannhäuser Gate.

H.G. Tannhaus is a really underrated character. I feel like there ...

Dark' season 2: The Doppler family tree is born out of a paradox ...

Απάντηση