Με μία ίσως από τις μεγαλύτερες κινήσεις στο χώρο των τηλεοπτικών σειρών έγινε πραγματικότητα το όνειρο των απανταχού φανς του κόσμου των Τόλκιν, να ξαναδούμε στις οθόνες μας -τις τηλεοπτικές αυτή τη φορά- το τεράστιο έργο αυτού του γίγαντα της μυθοπλασίας:

Η Amazon ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του έργου του Τόλκιν, ξοδεύοντας περί τα 250 εκατομμύρια δολάρια, για τη δημιουργία έξι σεζόν και πιθανών spin off σειρών εκτιμώντας ότι το συνολικό κόστος για ένα έρθει το -ελπίζουμε-αριστούργημα που ετοιμάζουν στους δέκτες μας θα ανέλθει στο τελικό ποσό του 1δισεκατομμυρίου δολαρίων αποτελώντας την ακριβότερη επένδυση στο τηλεοπτικό χώρο που έγινε ποτέ. Ως προς το τι αναμένεται να δούμε από άποψη ουσίας, το μόνο σίγουρο και μάλλον αυτονόητο είναι πως η κεντρική σειρά θα τοποθετηθεί χρονικά πριν την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού και από κει και πέρα αναμένουμε καθότι της Συντροφιάς προηγούνται “κάμποσα χρονάκια” φαντασιακής ιστορίας που θα μπορούσαν να τροφοδοτούν με τηλεοπτικό υλικό τα στούντιο της Amazon εσαεί (Ας αφήσουμε κάτι και για τις επόμενες γενιές).

Κάνοντας λοιπόν υποθέσεις για το τι θα δούμε να προβάλλεται βρισκόμαστε στη θέση να νοσταλγούμε την εξαιρετική τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και προφανώς να επιθυμούμε κάτι από αυτήν να έρθει και να κολλήσει στην σειρά που ετοιμάζεται. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να  πούμε πως δεν υποτιμάμε καθόλου προσεγγίσεις που υποστηρίζουν το να ξεφύγει η σειρά από το πιο mainstream υλικό και να επικεντρωθεί σε περιόδους λιγότερο γνωστές πλην όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και με πλούσιο υλικό. Κάτι τέτοιο όμως αγαπημένοι φανς είναι μάλλον απίθανο δεδομένου ότι το κινηματογραφικό κοινό του Άρχοντα είναι πολύ ευρύτερο των αναγνωστών και για την Amazon είναι πολύ ακριβή μπίζνα για να ρισκάρει -μην ξενερώνουμε αδέρφια, έχουμε σειρά Άρχοντα!-. Το λογικότερο σενάριο είναι το στόρυ της σειράς να είναι τουλάχιστον οικείο στο ευρύτερο κοινό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα κινούνταν σχετικά κοντά στην “περίοδο” του Χόμπιτ και του Άρχοντα (Αν θέλετε μία πρώτη εκτίμηση μυριζόμαστε πολύ γενικά κάτι σε Rise and Fall of Sauron κι ας ελπίσουμε στην έκπληξη: Κάνε να είναι Angmar!)

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως κατ’ αρχήν θα μιλάγαμε σίγουρα για Μέση Γη, άρα το τοπίο θα ήταν επίσης σίγουρα γνώριμο και αναγκαστικά θα μιλάγαμε επίσης για χαρακτήρες με έντονη δραστηριότητα την περίοδο αυτή, που δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν, και χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, που θα μας ξένιζε η αλλαγή τους. “Oh yes! I remember: elderly chap, big gray beard, pointy haτ”. Ακριβώς, ο Γκάνταλφ! Αν η σειρά κινηθεί εντός των γεγονότων του Δαχτυλιδιού είναι αδιανόητο να μην εμπλέκεται με κάποιο τρόπο ο Γκάνταλφ (Ιστάρι, μέλος του White Council ή παλιότερα Council of the Wise, Narya κοκ) και εφόσον εμπλέκεται ο Γκάνταλφ είναι αδιανόητο να τον υποδύεται κάποιος άλλος πέραν του ΙανΜακΚέλεν, γιατί ο ΙανΜακΚέλεν είναι ο Γκάνταλφ! Κάποιοι κινηματογραφικοί ρόλοι, καλώς η κακώς, συνδέονται άρρηκτα με τον ηθοποιό που τους υποδύεται, όχι απλά εμφανισιακά αλλά φυσιογνωμικά, σε μια σχέση όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ηθοποιός και χαρακτήρας “μπαίνουν” ο ένας στην προσωπικότητα του άλλου και βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που κατά κάποιο τρόπο αποτελέι δέσμευση: μεταξύ του Ίαν ΜακΚέλεν με τον Γκάνταλφ και μεταξύ του Γκάνταλφ υποδυόμενου από τον Ίαν ΜακΚέλεν με το κοινό.

Ερωτηθείς δε ο Ίαν ΜακΚέλεν από τον Graham Norton στη ραδιοφωνική εκπομπή του τελευταίου στο BBC πως βλέπει την προοπτική να υπάρξει κάποιος άλλος Γκάνταλφ αντ’ αυτού απάντησε χαρακτηριστικά “What do you mean another Gandalf?” και προσέθεσε “I haven’t said yes because I haven’t been asked, but are you suggesting someone else is going to play it? Who would be suitable?” Επομένως, τι περιμένει η Amazon και ο κύριος Μπέζος μας από το να κάνουν την μεγάλη πρόταση;

Εμείς πάντως θεωρούμε πως δεν υπάρχει στο τώρα κάποιος άλλος Γκάνταλφ πέραν του Ίαν και καλούμε τους φανς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών να είναι στις επάλξεις προκειμένου να προλάβουμε οποιοδήποτε τυχόν παραστράτημα:

SPREAD THE WORD LADS: #IanMcKellenIsGandalf

gandalf_imgandalf

Απάντηση